KURALLAR VE YASALAR

 

Kurallar ve yasalar...  Hayatımızın her alanı belli belirsiz kurallar veya yasalarla sınırlandırılmıştır. Birileri toplumun refah içinde yaşaması için bu kuralların veya yasaların olmazsa olmaz olduğunu hararetle savunur, savunabilir. Doğrulu sorgulanmaksızın… Nede olsa refah içinde yaşamak var…

Her kural ya da yasa masum mudur? Gerçekten de bu kurallar veya yasalar toplumun refah içinde yaşaması için mi inşa edilmiştir. Yoksa toplumu belirli bir kalıba sokup kendi iç huzurlarını sağlamak için mi inşa edilmiştir. Sorgulamaktan mahrum olan yeni nesil kendi kader yazgısına kabullenmiş ve adeta kaderci bir nesil ortaya çıkmıştır.” Bu halimize de şükürler olsun. Beterin beteri var” işte bu söz yeni nesillin hayat felsefesi olmuştur. Kendimizi kendimizden bağımsız ele almak doğru bir tutum olmamasına karşın yapılan budur. Belki de toplum olarak böyle sorgusuz olmamızın nedeni, demokrasi denilen şeyin bu coğrafya da yetişen insanların yabancı olması. Ne de olsa tepeden inme bir demokrasimiz var. Halkın emek sarf etmeden bir grup aydının dayattığı bir demokrasi... Dünya tarihinde toplumlar bazı demokratik hakları elde etmek için mücadele sarf ederken bizim toplumumuz da ise demokrasiye karşı bir mücadele yaşandığı gerçektir.  Beklide bundandır sorgulamadan yoksunluğumuz.

Kurallar ve yasalar sadece hayatın düzeni ile ilgili olan kısmı değil bunun birde edebiyat ayağı var. Yani edebi kurallar. Divan edebiyatının katı kurallarını halen savunanlarımız bile vardır. Belli bir kalıba hapsolarak bir şeyler üretme olanağı ne kadar olabilir ki.

Kısacası,

    Hayatlarımızın her alanı kurallarla sınırlandırılmış olmasına karşın, birileri isyan türkülerini mırıldar. Bundan dolayı sen bir şeyler yaz. Edebi kaygı taşımaksızın bir şeyler yaz, kendince olsun. Beğenilme kaygısını gütmeden bir şeyler yaz. Sana ait olsun, senden doğsun. Bir şeyler yaz. Kuralları ayaklar altına alarak, seni, sana anlatan bir şeyler yaz. birileri çıkar elbet kuralları hatırlatır. Sakın aldırma sen kendince kendini yaz. Vardır senin gibi niceleri. Sen kendince kendini yaz.

 

Kurallar ve yasalar insan özgürlüğünü kısıtlıyorsa bu kurallar ve yasalar masum değildir.
 
not: Sinan Çetin'in yönettiği "kağıt" filimini izlemeniz tafsiye ederim.

 

ATEŞ

( Kurallar Ve Yasalar başlıklı yazı FerhatDEMİR tarafından 7.09.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.