ŞEMSİ BELLİ VE  (ANAYASO)

                                                        Ahmet AYAZ

 

       Şiirlerim 1980 öncesi Hergün ile Yeniaysa Gazetelerinde yayınlansa da ben, Gaziantep’in çemberini kırıp dışarıya çıkmadığımda bana bir “Şiir Defteri” Adlı edebiyat sanat dergisi gelmişti. Gönderen Şemsi  Belli ve içinde bir mektup. “ Şiirlerinizi bu dergiye bekliyoruz” diye. O dergi öyle bir zamanda bana ulaştı ki, kızım Feride Ünsal’ın trafik kazasında öldüğü bir zaman dı. Mektuba çok geç cevap verdiysem de, mektubuma yanıt gelmedi. Fakat Şemsi Belli’nin  “Satırbaşı” Adlı şiir kitabı 1960 lı yılların sonuna doğru elimizden düşmez di. Mükemmel bir hiciv şairi diyebilirim, Şemsi Belli’ye. Zaten kendisini de daha çok tanıtan şiiri “Anayaso”  idi.  Şimdi bu şiiri sizlerle paylaşmak üzere aşağıya alıyorum.

 

ANAYASO Gul, gurban olduğum Hökümet Baba!Baa bir alfabe veremez miydin?Gara dağlar gar altında galanda                       Ben gülmezem                       Dil bilmezemŞavata'dan Hakkari'ye yol bilmezemGurban olam, çaresi ne, hooy babooov ? Bebek yanir, bebek hasda, bebek ataş içinde                        Ben fakiro,                        Ben hakiroDohdor ilaç, çarşı bazar tam - takiroGurban olam bu ne işdir hooy babooov ! Çoçiğ ağliir,  çoçiğ öliir, geçit vermiy Zap suyu                        Parasizo,                        ÇaresizoBen halsizo, ben dilsizo, şeher uzah, yolsizoBu ne haldır, bu ne iştir hooy babooov ! Gara dağda, gar altında ufağ ufağ mezerlerYeddi ceset hetim hetim Zap Suyunda yüzerlerHökümata arz eylesem azarlar                        Ben ketimo                        Ben hetimoBen ne biçim vatandaşım hooy babooov ? Şavata'tan Angara'ya ses getmiirBiz getmeğe guvvatımız hiç yetmiir                        Malımız yoh                        Yolumuz yohAngara'ya ses verecek dilimiz yohGanadımız, golumuz yohBu ne biçim memlekettir hooy babooov ? Yerin, yurdun adresesin bilmiremAngara'da: Anayasso !Ellerinden öpiy HassoYap bize de iltimasoBu işin mümkini yoh mi hooy baboov ?               Şemsi BELLİ
( Şemsi Belli Ve Anayaso başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 29.07.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.