EDEBİYATIMIZDA ORHAN SEYFİ ORHON

Ahmet AYAZ

Ahmet AYAZ

Edebiyat Evi 5-12-2023

……………………………..

 

       Orhan Seyfi Orhon, Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tabutu arkasından yazdığı  (Gidiyor) adlı şiiri ile beynime altın harfler ile  yazılmış ve unutulmaz bir isimdir. Bu zat’ı muhteremi burada anlatmaya, inanın kalemim  kafi gelmiyor. Bu gün burada onu anmak istedim ve  aşağıya kısa bir bilgi kırıntısı bırakmaya çalıştım.

Orhan Seyfi Orhon - Vikipedi

ORHAN SEYFİ ORHON

 

       Orhan Seyfi Orhon Hayatı; (23 Ekim 1890, İstanbul - 22 Ağustos 1972, İstanbul), 20'den fazla eseri bulunan ve şiir, roman, hikaye, antoloji, mizah ve hiciv, fıkra, deneme ve biyografi gibi türlerde eserler kaleme alan Türk şair, hikaye yazarı, gazeteci, yazar, yayımcı ve siyaset adamıdır.

Orhan Seyfi Orhon, eserlerini temiz, duru bir Türkçe ile kaleme almıştır. 20'den fazla şiiri değişik bestekarlar tarafından bestelenmiştir. Beş Hececiler edebi topluluğu şairlerinden birisidir. Biyografisi incelendiğinde başta “Akbaba” mizah dergisi ve “Çınaraltı” fikir ve sanat dergisi olmak üzere birçok dergi çıkardığı görülmektedir. 1909 yılında Tıbbiye Mektebi'ne girse de ameliyatta gördüklerinden rahatsız olduğu için okulu bırakmış ve Hukuk Mektebi'ne kaydolarak 1914 yılında bu okuldan mezun olmuştur. Orhan Seyfi Orhon'un yaşam özeti incelendiğinde yazarlık dışında hem Zonguldak ve İstanbul milletvekilliği yaptığı, hem de çeşitli okullarda öğretmenlik yaptığı görülmektedir.

 

 

 


GİDİYOR

 

 

Gidiyor, rast gelmez bir daha tarih eşine;
Gidiyor on yedi milyon kişi takmış peşine!

Gidiyor, sonsuz olan kudreti sığmaz akla;
Gidiyor, göğsünü çepçevre saran bayrakla.

Gidiyor, izleri üstünde birikmiş yaşlar;
Gidiyor, yerde kılıçlarla eğilmiş başlar.


Gidiyor, harbin o en korkulu 
aslan yelesi;
Gidiyor, sulhun ufuklarda yanan meşalesi!

Yine bir devr açacakmış gibi en başta o var;
Haykıran seste o var, sessiz akan yaşta o var.

Siliyor ruhunun ulviliği fani etini,
Çiziyor ufka batan bir güneşin heybetini.

Büyüyor, gökten inip toprağa yaklaştıkça;
Büyüyor gitgide gözlerden uzaklaştıkça.

Orhan Seyfi ORHON

 

( Edebiyatımızda Orhan Seyfi Orhon başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 5.12.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.