Durdu ŞAHİN:Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Kenan YAŞAR: 1971 Mecitözü doğumluyum. 1989 Dokuz Eylül Üniversitesi Tapu Kadastro ve 1994 Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunuyum. 1996 yılından beri Çorum’da serbest avukatlık yapmaktayım.

Lise yıllarından itibaren başta şiir olmak üzere edebiyata olan ilgim gerek okuma gerekse yazma anlamında devam ediyor. 200 kadar şiirim var. Bunlardan 67 tanesini bu yıl nisan ayında “Mor Hırkalı Aşk” adı altında kitaplaştırdım. Bir yerel gazetede “Kum Saati” adı altında köşe yazarlığı yapmaktayım. Ayrıca “Yazılıkaya Kültür ve Sanat Eki”nin yayın kurulunda bulunmaktayım.

Durdu ŞAHİN: Şiir okumayı seviyor musunuz?

Kenan YAŞAR: “Lanetli lokma” da denilse “zehirle pişen aş” da denilse şiir okumayı ama şiir gibi okumayı seviyorum. Okuduğum yazdığım her şiir, beni hayata bağlayan hayatın anlamını çoğaltan, haritacı diliyle hayata atılan nirengi ve poligon oluyor.

D.ŞAHİN: Çok beğendiğiniz beş şairi ve beğenme sebeplerinizi öğrenebilir miyiz?

Kenan YAŞAR: Saymak sınırlamaktır. Herhangi bir sınıflandırma yapmadan isim vermek zor ama son dönemde şiirleri üzerinde inceleme yaptığım şairlerden bazıların sayayım. Kendi şairlerimizden Fuzuli,Şeyh Galip,Necip Fazıl,Sezai Karakoç ve Atilla İlhan.

Her birinin bana göre ortak paydası şiirimizin omurgaları olmaları ve bir sonrakilerin öncekileri yok saymadan kendi şiirini “suya” değil, “taşa” yazabilmeleridir. Bu şairlerin şiirleri, okundukça tükenen değil tekrar tekrar kendini üreten bir yapıdadır.

Durdu ŞAHİN: Günümüzde şiir ve şair enflasyonu olduğu doğru mudur?

Kenan YAŞAR: Şiir okurundan çok şair olduğu tespitine katılıyor ve bu konu ne zaman gündeme gelse mürit isteme hikayesi aklıma gelir.

Bir Derviş başka bir diyarda ki dostu olan dervişe mektup yazar. “Burada çok iyi ilmiyle amil bir mürşid var, sizin oralardan mürit gönderebilirsin” der. Diğeri cevap yazar: “Bu diyardan mürit istemişsin. Bizim buralarda hiç mürit yok ama sana istediğin kadar mürşid gönderebilirim”.

Bizde de şiir okuru yok ama “şair” çok.(! ?) . Önceki sorunuzu beş şair değil de beş okur söyler misiniz şeklinde sorsaydınız, daha fazla zorlanırdım. Yalnız bu zorlanma nitelikli okurun çokluğu değil yokluğundan kaynaklanıyor. Şiirin arzı endamı eskisi kadar zor değil sanal alemde sitelerin filanca şairimiz şiirleri diye reklam yaptığı “aile” yerine “ayle” diye yazan dili bilmeyen hem cahil hem cesur ne şairler (! ?) görüyoruz. Şiir dergilerinde şiir üzerine üç kelime etmekten aciz nice insanların imge niteliği olmayan saçma sapan söz öbeklerinin boy gösterdiğine üzülerek şahit oluyoruz.
Ama çok karamsar olmamak lazım. İyi şiir bir şekilde alevini yukarılara doğru ulaştıracaktır. Kendini fark edilir kılacaktır.

Durdu ŞAHİN: Hangi şairlere iyi şair demeliyiz?

Kenan YAŞAR: “İyi şiir yazabilene” demek sanırım biraz pratik bir cevap olacak.

İyi şair kalbinde ki yangını yıldız yapabilen ve şiiriyle ölümsüzleşebilendir. Yerel nitelikteki konuları özgün bir formatta sunarak evrensel kılabilendir iyi şair.

Truva savaşına tüm dünyanın dikkatini çeken Homeros’un şiirleri olmuştur. Eminim ki Aşil’de bu gün yaşasaydı buna en çok şaşıran olurdu.

Şair bir yandan sezgileriyle kurduğu şiiri toplumun önündeki karanlığa meşale yaparken, diğer yandan yaşadığı çağın fotoğrafını çeker. İyi şairde şiiriyle zaman karşı direnebilendir.


D. ŞAHİN: “Şairi çok,şiiri az bir toplumuz” deniliyor. Bu görüşe katılıyor musunuz?

Kenan YAŞAR:Tırnak içinde şair olarak kastediyorsak doğru. Tabi sormak lazım bu kadar şairin şiirleri nerde?

Halep oradaysa arşın burada deyip bu şairlerden iyi şiirleri talep etmek lazım.

Ya da Diyojen’nin gündüz vakti elinde fenerle gündüz vakti “adam arıyorum, adam..” diye dolaştığı gibi dolaşıp şiir aramak lazım.

D. ŞAHİN: Gençleri daha çok şiir sever kılabilmek için neler yapılmalıdır?

Kenan YAŞAR: Şiirin ne olduğunu öğretmek ve eğitim dönemlerinde çokça şiir tahlili yaptırmak. Estetik bakış açısı kazandırmak. Okuma eylemini kavrama ile aynileştirecek bir çabanın kişiliklerinin bir parçası haline getirilebilmesi gerekir. Sistematik okuma ve sistematik düşünme alışkanlığını bir şekilde onlara kazandırmak.

D. ŞAHİN:Yukarıdaki görüşlerinize eklemek istediğiniz bir husus var mı?

Kenan YAŞAR: olumsuzluklara rağmen şiire yolculuğa devam etmek lazım. 1500 yıllık bir şiir birikimimiz var. Mutlaka Şeyh Galip gibi bizim de açıp tüketeceğimiz nice hazineleri henüz bulamamış olabiliriz. Bazı şeyler aramakla bulunmayabilir,ama bulanlar yalnız arayanlardır. Her birimiz belki bir Yunus,bir Nef’i,bir Baki olamayacağız. Bazılarımızda FUZULİ olacaktır.

Durdu ŞAHİN: Sorularımızı bütün içtenliğinizle cevaplandırdığınız için bir yürek dolusu teşekkür ederim.

Kenan YAŞAR: Ben teşekkür ediyorum.


Kenan Bey cep: 0 532 3559912
Kenan Bey e-mail: [email protected]

Durdu Şahin

( Şair Yazar Kenan Yaşar İle Günümüzde Şiir Ve Şair Üzerine başlıklı yazı Durdu ŞAHİN tarafından 4.02.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.