1 Engel Var... Engel Sizsiniz
ENGEL  VAR...  ENGEL SİZSİNİZ
 
       Merhaba gönül dostlarım. Tüm insanlığa saygılar, selamlar, sevgiler ileterek konumun içeriğini paylaşıma sunuyorum.  3- Aralık dünya engeliler günü dolayısıyla yurdumuzun bir çok bölgelerinde engelli vatandaşlarımızın da katılımlarıyla çeşitli etkinlikler gerçekleşti. Yaşamın engelinin olmadığını bize yaptıkları gösterilerle, el sanatlarıyla, hal ve hareketleriyle kanıtladılar. 

       Duyarlı bir vatandaş olarak daha önce ki engellileri programlarına iştirak edip engellilerle ilgili şiirlerimi paylaştığım gibi bu önemli günde de izleyici olarak katılsam da bu günün anısına yazılan şiirlerimi müdürlerine ilettim. Ben de işitme kaybı engelli olarak kendimi onlardan biri gibi hissediyorum. Her organın apayrı  bir değeri var  birinin noksanlığı bunu kanıtlamaktadır.

      Bazı vatandaşlarımız engellilere yardımcı olsa da bir çoğu duyarsız ve saygısız davranmaktadır. Her engelli kusuruna göre Allah'ın izniyle yaşama yön vermeye çalışıyor. Birileri onların engeli olursa bunun vebalini taşıyamaz. Televizyondan izlediğim bir haberi yeri gelince paylaşma gereği duyuyorum. Bir engelli vatandaşımız maaşını alıp evine giderken yan kesicinin gasbına uğruyor. Çünkü engellinin savunmasız lığından yararlansa da yakalanıyor.  

    Her nerede olursa olsun engelli vatandaşlarımıza yalnızlığını hissettirmeyin.
Örnek ve gerçek tüm olayları paylaşalım ki insanlarımız gaflete dalmasınlar. Birileri yanlış yaparsa adalete teslim etmekte gecikmeyelim. Ben sağlıklıyım bana ne duygusundan vazgeçelim. Sağlıklı, sıhhatli bir ömür yaşarken hiç beklenmedik anda bir felaket pusulanı şaşırtıp yatağa mahkum olabilirsin.

       Engel var, engel sizsiniz başlıklı konumu algılayanlar belkide bunu farklı yorumlar içerisinde değerlendirip suçlandığını hissedebilirler. Ben konuyu her iki şiirimin birleşiminden ortaya çıkardım. Engel var şiirimde tüm engellilerin önüne engel konulmaması gerektiğini vurgulamaya çalıştım. Engel sizsiniz de ki şiirimden de anlaşılacağı gibi halinize çok şükretmelisiniz. Çünkü her işi yapabiliyorsanız demek ki sizde engelsizler arasında yer alabilirsiniz.

      Aslında bir engellinin yaşam sıkıntısını algılamak pek de zor değil. Ben şahsen işitme kaybımın yüksek olduğundan dolayı çok sıkıntılar yaşıyorum. Yine de halime çok şükrediyorum . Cihaz sayesinde duyabiliyorum. Siz iki kulağınızı tıkayarak çarşıda bir dolaşın, tek gözünü veya iki gözünüzü bağlayıp evin içinde bir dolaşın, tek ayağınızı kullanarak ne kadar mesafe alınabilir ki.

      Elin veya kolların,  parmakların birbirini tamamlamadığı zaman, gövden bir yere dayandığında rahatsız olduğu zaman, bacakların tutmadığı zaman, yeterli gıdanı alamadığın zaman, ihtiyaçlarını gideremediğine göre sorunların dahada artmaktadır. Bakıma muhtaç engellilerin bakıcılarına da Allah'ım çok sabırlar versin. Rahatsızlık çeken tüm hastalarımıza, engellilerimize Allah'ım acil şifalar versin. Engellilerin sağlıklılardan fazla şükrettiklerini hissediyorum.

       3 - aralık dünya engelliler gününü yetersiz buluyorum. Tüm engellilerin sosyal haklardan yararlanmalarını ümit ediyorum. Bizlerin bilmediği halini arz edemeyen nice engelli vatandaşlarımız vardır. Onlara lütfen yardımcı olalım. Engellilerin önüne engel koyanların inancından şüpheliyim. Allah yarattığı her insana mutlaka sahip çıkar. Yeter ki inananlardan olunuz. Hoşça kalınız.
 
*****   ENGEL  VAR  *****

Üç aralık dünya engelli günü,
Sakatsan hatırla sağlıklı dünü,
Değerlendirelim  artık bu günü,
Engeller kalkmalı engellilerden.

Yaya gidemezse alın araba,
Parmak, kol tutmazsa giydirin urba,
Mağdur insanlara vurmayın darbe,
Engeller kalkmalı engellilerden.

Gözleri  görmezse elinden tutun,
Bakıma muhtaçsa başında yatın,
Yatağı batarsa pisliği atın,
Engeller kalkmalı engellilerden.

Bir hafta içinde tenini yıka,
Moralde veriniz, yapınız şaka,
Yalnızlık çekmesin göz baka baka,
Engeller kalkmalı engellilerden.

Bir kaza sonucu her şey değişir,
Sahip çıkarsanız tekrar gelişir,
Yavan ekmeğini  Zeki bölüşür,
Engeller kalkmalı engellilerden.

*****  ENGEL SİZSİNİZ  *****

Her sabah uyanıp bakabilir sen,
Koluna saati takabilir sen,
Yaya yürüyerek çıkabilirsen,
Çok şükür sağlıklı engel sizsiniz.

Beyniniz bilgiler kapabilirse,
Hafıza kaydını yapabilirse,
Sevdiklerini de öpe bilirse,
Çok şükür sağlıklı engel sizsiniz.

Parmağın, ellerin çalışıyorsa,
Kolların ileri ulaşıyorsa,
Vücudun besinle gelişiyorsa,
Çok şükür sağlıklı engel sizsiniz.

Kulaklar sesleri işitiyorsa,
Birileri eşya taşıtı yorsa,
Duygular kükreyip atışı yorsa,
Çok şükür sağlıklı engel sizsiniz.

Evlenip nüfusun katlanıyorsa,
Ağız, dil, dudağın tatlanıyor sa,
Zekice başarın kutlanıyorsa,
Çok şükür sağlıklı engel sizsiniz.

Ispartalı  Zeki Çelik TÜRKİYE İLESAM il temsilcisi.
( Engel Var... Engel Sizsiniz başlıklı yazı Ispartalı tarafından 4.12.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.