Devrimci Muhammed Ali Clay
DEVRİMCİ MUHAMMED ALİ CLAY
     17 OCAK 1942 tarihinde Louswill -Kentucky de hristiyan olarak doğdu..3 kez dünya şampiyonu olarak inanılmaz rekoru kırdı .
       Her evde siyah beyaz Tv yoktu ama Türkiye saati ile maçları hep sabaha kariı Tv lerde verildiğinde millet olarak ayakda maçını izlerdik..
      1977 de leon Spinks e yenildi .!978 de tekrar rövanşı alarak 3. kez dünya şampiyonu olarak tarihe geçti.
       O ilk andan beri kendi inandığı felsefesi,mücadele azmi ve gücü ile devrimci idi .Asla boyun eğmedi..Ezginliğe uğratılmış ve 2.sınıf insan muamelesi gören bir kitlenin üyesi olmasına rağmen Özgüveni ile yanlışa karşı durmuş ,kayıpları öngörmesine ragmen ,duruşunu bozmamış ve tüm amerikan toplumunu, kendi hzasına getirmiştir.         Devrimci idi ama bizdeki gibi kendini yatakda ,traşsız bir suratla, bıyıkları ağzının içine dolalcak sekılde yaşamadı.En hasta halinde bile devrimci yanını terk etmedi. ve islamı en büyük zenginliği saydı
          Boksör olması Bisikleti çalınmasa idi Karakola gitmeyecekdi .Karakola kendisine "boksör ol kendini koru"şeklindeki tavsiyeyi almaya cak boksada başlamayacakdı.Müslümanlıkdan önceki ismi "Cassius Marcellus Clay Jr " dı.. Bu şatafatlı ismi ilk okuduğumda bir tarihçesinin olması gerektiğini düşündüm..İsim dedesinin adı bir olağanüstülüğü yoktu.Ama asıl şatafat dedesine ilham kaynağı olan beyaz adamda gizli idi .
        İsim sahibi tam bir mücadele adamı ve özgürlük savaşçısı idi Yale üniversitesinde master yapmış ,iç savaş da komutan olmuş sahibi olduğu işyerlerini ve evini yeri gelmiş ,ırkçı amerikalılara karşı topla tüfekle korumuş, özgürklük için adam yetişsin diye okul ve kasaba kurulması için bağışçı olmuşdu..
        Tabi isim kökenine indiğinizde statükocu ailesi Marcellus ismini tarihden verecektir. Roma imparatorluk döneminin de Sezar ın yeğeni ve ölümünden sonra da sevgilisi Kleopatra yı alan Agustus un oğlu olmadığı için en yakın akrabasının ismi idi . Yönetimde naip olması içinde Sonradan kızı ile evvlendirdiği yönetici adayının adından gelmektedir.
           Cassius Marcellus Clay cumhuriyetçilerin ilk kurucularından ve ABD nin en çalışkan ilk cumhuriyetçi Başkanıı,ilk suikaste uğrayan başkanı Abraham Lincoln ün de en büyük yardımcılarındandı..Tüm ömrü hayatı boyunca kölelik karşısı da bir duruşu vardı. .Kiralık katil tuttular öldüremediler .Bıçağı ile aday katilin gözünü çıkartarak onu alt etti.
      Tabi Afrika dan gemilerle getirilen siyahiler arasında bir efsane olması kacınılmazdı. Özgürlük bildirgesini iç savaşı kuzeyliler kazandığında Lincoln okumuş ve yaklaşık 4 milyon köleden 3.5 milyonu özgürleşmişdi.
        Siyahiler arasında bir efsane olarak dolaşdı."True America" isimli kölelik karşıtı  bir gazete çıkardı.. Askeri nizam da toplarla gazeteyi korumaya aldı. John Greeg Fee ye arazı tahsıs ederek kölelık karşıtı Berea kasabasını kurdurdu ve mücdelenin kurumsallaşmasını sağladı. Başkanlık yapan eğitimci Fee, Kölelık karşıtı Berea kolejini ve kurulduğu kasabayı sıfırdan "Cassius Marcellus Clay " Muhammed Ali Clay in isim babasının bağışladığı arazide kurdu
Lincoln ,Clay i Rusya çarlığına görevli olarak gönderdi. çar Fransa ve İngiltere nin Güneylilere ait konfederasyonu tanımaları halinde savaş açacağını ilan ederek Trump tan çok önce LİNCOLN ün ABD ni kuruluş etkisini yaratmasına katkı sağlamıştır.
Özgürleştirme bildirisini hazırlanmasında yayınlanmasında katkı sağlamıştır ..Alaska nın satın alınmasını da Rusya görev yıllarına borçludur. Küba bagımsızlığının sağlanması için Küba derneğini kurmuştur..92 yaşında öldüğünde savaşçı ruhunu azrail esir alamdı kendisi vermişdi.
İsimlerle karekterler arasında baglantı olduğuna dair teorilerin en büyük ispat aracı dünya çapında bir aktivist olan Muhammed Ali Clay dir .Müslüman olduktan sonra ismini değiştirmiştir. "Bu ismi ben seçmedim Kölelik kokan ve sadece efendiyi hatırlatan bu ismi kullanmayacagım "diyerek hayata ve ABD ne 22 yaşındayken rest çekmiştir. 1912 de Henry Clay in sahibi olduğu Afrika lı köleden Herman Heaton Clay ölümünden 9 sene sonra Muhammed Ali nin dedesine onun ismini "Cassius Marcellus Clay " olarak vermiştir. Muhammed Ali nin isminin sonunda yer alan Jr eki junıor manasına gelecek sekılde kullanılmıştır yani genç marcellus demektir.
Muhammed Ali ilk uluslarası ünvanı Roma olimpiyat larında Dünya hafif ağır sıklette altın alarak ulaşmıştır..Fakat bu altını ancak iki gün taşıyabilmiştir.Roma dönüşü ABD Ohio da bir restaurant a yemek için gittiğinde "sadece beyazlara servis yapıldığı "söylenir ve ona servis yapılmaz. Oysa göndere ABD BAYRAĞINI ÇEKTİRMİŞ ve ABD marşını okutmuştur. Aldığı altın madalyayı ABD nin hak etmediğini düşünerek Ohio nehrine atar.. Seneler 1996 yılını gösterdiğinde parkinson hastası olmasına ragmen da Atlanda da olimpiyat ateşini yaktığında bu altın ona iade edilir. Muhtemelen bir filozof kadar bilge olan Muhammed Ali büyüklüğüne eşdeğer olrak amerikalıları affetmiştir.
ilk profesyonel boks maçına 29 Ekim1960 da çıkmış 3 yıl boyunca 19 maçın 15 ini nakavtla kazanmıştır 22 yaşına geldiğinde Altın kemeri ,böksör Listona karşı almışdı "Kelebek gibi uçarım arı gibi sokarım "unutulmaz sözünü bu maç öncesi gazetecilere vermiştir. Favori gösterilen Liston u 7. raundda ringi terk ettirmiştir. Teknik nakavtla maçı kazanmıştır. 1 yıl sonra Liston tekrar rakip olarak çıktığında ilk raunda ve ilk saniyelerde boks tarihine "Hayalet yumruk" olarak geçen yumruğu ile Liston la yaptığı 2 karşılaşmanın 60.saniyesinde uyguladı ve rakibini nakavt ettti.
1964 yılında 22 yaşındayken islam dinine geçti. İslam la tanıştıran "Wallace Muhammed " di.. Onun tarafından kurulan kardeşliğe ve eşitliğe dayalı " islam milleti "isimli kuruluşa katılması etkili olmuşdu
Kölelik karşıtı bir diğer siyahi aktivist ve sikast kurbanı olan Malcom x le yakın temasları oldu..İslamiyetin doğru tanınması ve tanımlanması için çaba sarfetti.
Şampiyonluğu elinden alamayanlar, sporculuğu elinden alarak müslüman bir aktivistin önünü kesmeye çalıştıılar. Acil kodu ile Vietnam savaşına katılması için görev sefer emri tebliği 1966 da yaptılar. Meşhur "vietnamlılar bana kötülük etmediler ki ben onlarla savaşayım" diyerek askere alınmayı redetti. 'Louisville’de insanlar hala pis zenci diye çağırılıp köpek muamelesi görüyorken ve en basit haklarından bile mahrumken benden üzerime bir üniforma geçirip 10000 mil ötedeki bir ülkede bomba atıp kurşun sıkmamı nasıl beklerler? Hayır, 10000 mil öteye gidip beyaz köle efendilerinin beyaz olmayan başka bir millet üzerine baskı kurmalarına, onları öldürmelerine, evlerini yakmalarına yardımcı olmayacağım. Gün böyle kötü işlerin sona ermesinin günüdür. Böyle bir tavır içinde bulunmanın bana milyonlarca dolara mal olacağını söylediler. Ama daha önce de söyledim ve yine söylüyorum. Benim halkımın gerçek düşmanı burada, Amerika’da. Kendi özgürlüğü, kendi adaleti ve eşitlik için savaşan o insanları köleleştirme de kullanılan bir maşa olmayacağım. Dinimi, halkımı ve kendimi küçük düşüremem. Eğer bu savaşın benim 22 milyonluk halkıma özgürlük ve eşitlik getireceğini düşünseydim kendim gidip orduya katılırdım. Kendi inandığım değerler için direniyorum. Kaybedecek hiçbir şeyim yok. Beni hapse atacaklarmış, ne olmuş sanki? Zaten 400 yıldır hapisteyiz.'
Bu konuşmayı basın önünde yaptı "Siyahları insan yerine koymayan beyazlar için neden savaşacağım "dedi. 5 yıl hapis 10000 usd para cezasına çarptırıldı. Lisanları pasaportu iptal edildi ve ünvanları elınden alındı. Kararı mahkemeye taşıyan Muhammed Ali 3.5 yıl karar temyizden dönünceye kadar büyük sıkıntılar cekti.1971 de davayı kazandı 1972 de ilk hac farizasını ı eda ettiğinde ABD Vietnam darbesi ile asıl cezayı tanrı tarafından olmasada aracı kıldıgı küçükvietnamlılardan 60000 askeri ile 1973 yılında savaş sona erdiğinde yemişdi.
3 kez dünya şampiyonu ünvanını kazanmıştır 1984 yılı geldiğinde parkınson hastalıgına yakalanmışdı
Bir hayırsever olarak bir çok fakiri evsize bakmış tır. Üniversitelerde konuşmalar yapmışdır Lübnan da filistin kamplarını ziyaret etmiş filistin in özgür bir ülke olması gerektiğini 1978lerde söylemiştiir. Bangladeş fahri vatandaşlığını almış 11 Eylül saldırıları sonuçu bu eylemin islamla alakasının olmadıgını islamda böyle bir cihat aanlayışını olmadıı söylemiştir. Afganistan savaşı sırasında Kabil e barış elçisi olarak gitmiştir. Kızılderili Hakları ile ilgili gösterilerek katılmıştır..4 evliliğinden 9 çocuğu olmuştur 2016 yılında hayata veda ettiğinde tüm zamanların en iyi boksör ünvanını kaybetmemişdi ve sonnefesine kadar mücadelesine devam etti.Allah rahmet eylesin
TORUN HALİLİ

Tüm if
( Devrimci Muhammed Ali Clay başlıklı yazı HALİLİ tarafından 14.05.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu