Makale / Güncel Makaleler

Eklenme Tarihi : 25.01.2024
Okunma Sayısı : 279
Yorum Sayısı : 1
Tek Başlarına Ümmet Olmak: İslam'ın Özü Ve Şahsiyetin İnşası
İslam'ın temel mesajları arasında, bireyin kendi başına ümmet olma bilincini taşıması öne çıkar. Bu, sadece İbrahim Peygamber'in değil, tüm Nebilerin tebliğ ettiği önemli bir ilkedir. Ancak bu, sadece bir bireysel varlık olma hali değil, aynı zamanda bir araya gelerek sağlam bir ümmet olma hedefini içerir.

İslam'ın öğretileri, sürünün düşüncesiz bir şekilde takip edilen kalabalıklar olmaktan ziyade, özgün ve özgür şahsiyetlerin ortaya çıkmasını vurgular. İslam, sadece bir topluluğun parçası olmaktan çok, bireyin kendi akıl ve vicdanına dayalı olarak sorumluluk almasını önerir.

Nebiler, insanlara sürüden ayrılmayı, körü körüne atalarının izinden gitmemeyi, kalabalığın baskısını reddetmeyi, akletmeyi ve sorgulamayı öğütler. Bu, bireyin önce kendi içsel dünyasında bir ümmet olması gerektiği anlamına gelir. Şahsiyet sahibi olmak, İslam'ın temel öğretilerinden biridir.

Ancak bu bireysel olma durumu, toplumsal bir birlikteliğin kurulmasını da içerir. İslam, özgün şahsiyetlerin bir araya gelerek doğru yolda yürümesini, birlik olmasını, millet olmasını ve nihayetinde adil bir devletin inşasını hedefler.

Bu noktada, İslam'ın temel mesajları; sürülerin, hiziplerin, tahakkümlerin, sorgulanmamış doğruların ve tabuların kontrolünden kurtularak bireyin özgürlüğünü ve sorumluluğunu vurgular. İslam, sadece takipçileri değil, düşünen, sorgulayan, üreten, özgün ve özgür bireylerin oluşturduğu bir ümmeti hedefler.

Sonuç olarak, İslam'ın özü, bireyin kendi başına bir ümmet olma bilincini taşıması ve bu özgün şahsiyetlerin bir araya gelerek güçlü, adil ve sorumlu bir topluluk oluşturmasını teşvik etmesidir. İslam, sürülerin değil, özgür düşünen bireylerin dini olarak, toplumsal bir bilincin ve sorumluluğun temelini atmıştır. İslam, sadece bir din değil, aynı zamanda bir hayat tarzı, bir ahlak sistemi ve bir medeniyet projesidir. İslam’ın diğer özellikleri şunlardır:

*İslam, insanın yaratılış amacını, Allah'a kulluk etmeyi ve O'nun rızasını kazanmayı öğretir.

*İslam, insanın hem bedenine hem de ruhuna hitap eder. İslam, insanın maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde ibadet, ahlak, hukuk, ekonomi, siyaset, sanat, eğitim gibi alanlarda kurallar ve ilkeler belirler.

slam, insanın hem dünya hem de ahiret mutluluğunu hedefler. İslam, insanın dünyada adalet, barış, huzur, güven, refah, ilim, bilim, sanat gibi değerleri gerçekleştirmesini ve Allah'ın cennet ve rahmetine kavuşmasını ister.

*İslam, insanın hem bireysel hem de toplumsal sorumluluklarını hatırlatır. İslam, insanın kendisine, ailesine, komşusuna, toplumuna, çevresine, hayvanlara, bitkilere ve tüm yaratılanlara karşı görevlerini yerine getirmesini ve haklarını korumasını ister.

slam, insanın hem kendi hem de başkalarının hak ve özgürlüklerine saygı duymasını öğretir. İslam, insanın inanç, düşünce, ifade, eğitim, sağlık, mal, can, namus, ırz gibi temel hak ve özgürlüklerini tanır ve bunların ihlal edilmesine karşı çıkar.

slam, insanın hem kendi hem de başkalarının farklılıklarına hoşgörü göstermesini öğretir. İslam, insanın ırk, renk, dil, kültür, mezhep, meşrep gibi farklılıklarını zenginlik olarak görür ve bunların sebebiyle ayrımcılık, baskı, zulüm yapılmasını yasaklar. 
 Yazan : SagirZadeOzaN 🪡



( Tek Başlarına Ümmet Olmak: İslam'ın Özü Ve Şahsiyetin İnşası başlıklı yazı sagirzadeozan-ozan tarafından 25.01.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.