Şiddet Eğilimli Çocuklar
Bundan önceki yazım doyumsuz çocuklardı. O yazıya anne babasına en cok asi olan çocuklar kimlerdir sorusuna, Nafi'nin Parkı grubunun yöneticilerinden Mehmet Yağıbasan; "Anne-babadan şiddet gören çocukta, asi olur." diye cevaplamıştı. İşte bu yazımızın konusu da "Çocuk neden şiddet eğilimli olur?" sorusunun cevabını aramaktır.
Çocuklar dünyaya nötr duyguyla gelen tertemiz bir sayfadır. Suç makinesi, şiddet eğilimli, madde bağımlısı, kötü ahlaklı diye tanımladığımız insanların çocukluğuna baktığımızda yetiştiği ortamın çok da masum olmadığını görüyoruz. Bunu çevremizdeki yaşantılarda gördüğümüz gibi "Bir idam mahkumunun son günü" isimli romanda da görmekteyiz. İdama mahkum olan bir şahsın anne ve babasının hapiste olduğu, hırsızlığın yaygın olduğu bur ortamda büyüdüğüne şahit olduğumuzda üzülüyoruz. Çocuk bir ekmek çaldığı için hapse atılır. Ancak asıl sorun hapisten  çıktıktan sonra yaşanır. Çocuk bir işte çalışmak ister. Kimse ona iş vermez. Aç ve işsiz kalan çocuk tekrar hırsızlık yapmak zorunda kalır. 
Buna benzer bir yaklaşım ise anne ve babanın sürekli şiddet uyguladığı bir ailede büyüyen bir çocuk için geçerlidir. Sürekli itilip kakılan, şiddete, hakarete, istismara maruz kalan bir çocuk tepkisel olarak şiddeti davranış hâline getirecektir. Rüzgâr eken fırtına biçer atasözü aslında bunu çok net açıklamaktadır. 
Çocuk sahibi olmak büyük bur sorumluluktur. Onun sorumluluğunu üstlenemeyeceklerin çocuk sahibi olna hakkı yoktur. Salt biyolojik bir olay sonunda dünyaya çocuk getirip ona gereken sevgi, ilgi, anlayış, şefkati gösteremeyenler sorumsuz varlıklardır. 
Sorumsuz insanların çocukları sorunlu bireyler olarak topluma şiddet mayınları olarak döşenerek kimin ayağında patlayacağı belli olmayan tehlikeye dönüşmektedirler.
Evlilik bir medeniyet olduğu gibi çocuk sahibi olmak da medeniliği gerektirir. 
Çocuğu sevgiden mahrum bırakmak
Hatalarına karşı şiddet uygulamak
Başkalarıyla kıyaslamak
Anlamadan önce yargılamak
Yanında kavga yapıp, tartışmak
Anne babadan birinin tarafı olmasına zorlamak
Şiddet davranışlarını normal karşılamak
Bu ve benzeri olumsuz davranışlar çocukların şiddet eğilimli büyümesine neden olacaktır.
Seyit Ahmet Uzun



( Şiddet Eğilimli Çocuklar başlıklı yazı SeyitAhmetUzun tarafından 30.06.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.