Hacivat Karagöz-Aşı Hakkında Bilgi Kirliliği-

 

Hacivat’la Karagöz kahve hanede çaylarını yudumlarken sağda solda söylenen aşının yan alt üst çapraz olumsuz etkisini anlamaya çalışıyorlardı. Hacivat.

-Karagözüm aşı olanlar içinde ki çiple birlikte robot oluyormuş, hatta kısırlaşarak fikirsiz kalabiliyormuş, hatta daha kötüsü de erkek ise kadın yapıyormuş.

-Vah vah Hacivat’ım vah vah ki onlara, bak biz aşı olduk, ben kadın oldum mu, ya da robot?

-Etkisi yıllar sonra çıkıyor muş?

-Nerden biliyorlarmış, gitmiş gelmişler mi?

-Hayır Karagözüm, çoğu bilim adamı karşı çıkıyor, yan etkinin çapraz bağlamında kopmalar olabiliyormuş neymiş gibiymiş bende şaşırdım!

-Tabi şaşırırsın yetkililerimiz sağlık bakanımız onca çaba içinde iken yalan mı söylüyor? Kendisi de oldu ya Başkanımızda oldu.

-Güya onların ki temsili olarak vurulmuş, gibi yapılmış mıymış neymiş!

-Karagözüm, her zaman kendini diğer insanlardan akıllı sana bir zümre vardır, bunlar konuşurken sanırsın ki o kadar değerlidirler ki aç içini bak içi boş çıkan ceviz gibidir, laf söylemek söylemeyi söylerken kendini sahnede görmek, laf olsun da boş olsun torba dolsun hesabında olanların bilgi kirliğine sakın yaklaşma, sen toplumun yararına olacak olana bak gerisine hiç yaklaşma.

“Yapılan araştırmalar, aşılama oranı artıkça semptomatik vakaların ve hastaneye yatışların azaldığına işaret ediyor.

Aşılama, pandemi’yle mücadelede en önemli yöntem olarak gösterilmesine karşın tartışmalar devam ediyor. Özellikle sosyal medyada aşılarla ilgili söylentiler yaygın olarak ilgi çekiyor ve paylaşılıyor.

'DNA'mız ile oynanacak' iddiası

Korona virüs aşısının DNA'mızı değiştireceğine ilişkin iddialar sosyal medyada en çok karşılaşılan söylentiler arasında.

BBC, üç bağımsız bilim insanına bu iddiayı sordu ve "korona virüs aşısının insan DNA'sını değiştirmeyeceği" yanıtını aldı.

Yeni geliştirilen bazı aşılar, virüsün genetik materyalinin bir parçasını, yani genetik talimatları taşıyan mRNA'yı kullanıyor. İngiltere'de kullanım onayı alan ve Türkiye'nin de sipariş verdiği Pfizer/BioNTech aşısı da bunlardan biri.

Oxford Üniversitesi'nden Jeffrey Almond, "mRNA'yı bir insana enjekte etmek insan hücresindeki DNA'ya hiçbir etkide bulunmaz" diyor.

mRNA, vücudun kendi moleküler mekanizmalarını kullanarak, hücrelere virüste yer alan proteine benzer bir protein üretmeyi öğretiyor ve bu da bağışıklık sisteminin tepki vermesini sağlıyor.

Aslında korona virüs aşısının DNA'yı değiştireceği iddiasıyla ilk kez karşılaşmıyoruz. Sosyal medyada mayıs ayında yayılan videolarda, mRNA teknolojisinin "henüz test edilmediği ve onaylanmadığı" ileri sürülüyordu ve genetik kodlarla oynanacağı iddia ediliyordu.

Daha önce hiçbir mRNA aşısının onay almadığı doğru ancak geçtiğimiz yıllarda mRNA aşılarının insanlarda kullanılmasına ilişkin birçok çalışma gerçekleştirildi. Buna ek olarak, salgın başladığından bu yana aşı tüm dünyada on binlerce kişi üzerinde denendi ve sıkı onay süreçlerinden geçirildi.

 

Genetik kodların değiştirilmesinden, milyonlarca kişinin bedenine mikroçipler yerleştirmeye kadar birçok söylenti 'kulaktan kulağa' yayılıyor.

BBC Reality Check ekibi, aşılarla ilgili Aralık 2020'de ortaya atılan asılsız iddiaların bazılarını mercek altına aldı.” Alıntıdır.

-Vay Karagözüm bu ne güzel bilgi.

-Hani nerede tilki?

-Bilgi kirliğini yayanlar değil mi?

-Kendini arayanlar nerede kaybetmiş ki arıyor?

-İşte tüm meselde burada Karagözüm, kendini kaybedenler kendilerini aramıyor ki bulsun!

-Kime soru sorulsun Hacivat’ım?

-Kendini arayarak bulamayanlara.

-Konuyu dağıtanlara elbette cevap vermek gerek.

-Haklısın Karagözüm cevap vermek gerek, yoksa toplumun sağlığıyla oynuyorlar.

-Ağırlığıyla elbet bizim gibiler yola çıkarak buna karşı atıfta bulunuyorlar.

-Haklısın Karagözüm, seni taktir ediyorum.

-Bu ne biçim söz Hacivat’ım beni bu konularda nasıl fakir görüyorsun?

-Ne fakiri Karagözüm taktir ediyorum diyorum.

-Şimdi de önümü mü göremiyorsun diyorsun?

-Yok Karagözüm sende plak takıldı kaldı bir yerde onu diyorum.

-Şimdi de salak mı diyorsun, alsana bir kafa al bir daha…

 

Mehmet Aluç

 

 

 


( Hacivat Karagöz-aşı Hakkında Bilgi Kirliliği- başlıklı yazı kul mehmet tarafından 9.09.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.