Sarayın baş pehlivan Kırkpınar ın aralıksız en uzun süreli - 26 yıl- şampiyonu.. Kel Aliço, 1844 yılında Bulgaristan'ın Plevne ili Cerven Brjag beldesi İskar Nehri kıyısındaki Kojnare köyünde doğdu. Saçsız olduğundan dolayı "kel" lakabıyla anılan Aliço, güreşe küçük yaşlarda başlamıştır. Sert güreş tekniğinden dolayı "Gaddar Ali" olarak anılırdı. Tırpanı İle meşhurdur..93 harbi ile Bulgaristan dan Göçerek Kara İbo ile İstanbul a gelmiştir.. Osmanlı nın pehlivan padişahlarındam Abdülaziz in dikkatini çekerken 1864 yılında saraya girmiştir..190 cm boyun da 130 kğ ebatları ile dev gibi bir cüssesi vardı.. Padişah huzurunda huzur güreşleri e katılmış sarayın başpevlivanı makarnacı Hüseyin ve Arnavutoğlu Ali yi yemiştir.. Şamdancı başılığa kadar yükselmiştir.. 26 yıl boyunca Kırkpınar a başpehlivan olmuştur..Ögrencisi Adalı Halili ezerek yenen Koca Yusuf un karşısına ilerlemiş yaşına ragmen çıkmıştır..
Geleneksel antrenman modeli Yağ dolu küplere çalışmış, ağırlık çalıştığı kaya halen mevcuttur.Günğmüzün .2/3 başpehlivanı o kayayı kaldıramaz.. Kavurmasını yaptığı öküzlerin yerine geçerek tarlada sabanı kendisi çekerek savaşa hazırlanır gibi güreşe hazırlanmış tır
Dayanıklılık nefes ve gizli kaslı Türkler tabirini bu Çalışma teknik ve sistemleri oluşturmuştur.. Yoksa kündeyi atarken, omuzlarını üzerinden hemde yağlı bir şekilde 100 kilonun üzerindeki bir dev nasıl kaldırılır nasıl atılır.? .Ellerin kelepçe gibi olacak ki yakalandığında bırakmayacak..Yoksa değil atmayı parmakların yağdan tutamaz, enseyi.. Türk güreşçleirinin kuvvet ve tekniğini gören amerikanın gösteri merkezi sahipleri kassız Türklerle kaslı dönemin modern salonlarının kaslı sporcuları karşısına cıkartıp bahıslerle milyonları götürmüşlerdir..
Koca Yusuf ABD ne oyunlar için götürüldüğünü zebellah gibi her tarafı kaslı hintliyi kaldırdığı gibi tepesini üzerinden rimgden aşağı nasıl atıverdi? Ya da Adalı Halil ABD katıldığı güreş müsabakasında rakibinin kemiklerini nasıl kırabildi? Y ada ilk dünya şampiyonum u z Kara Ahmet, Sultan Ahmet de genç yaşda geçirdiği kalp krizinde demir kapının bilek kalınlığındaki soğuk demirin nasıl ikiye ayırabilirdi?
Doğal ve kendine has geliştirdikleri antrenman teknikleri, tutulmaz yağlı bedeni, tuttuğu gibi tepesinden aşağı kum çuvalı gibi atabilmeyi sağladı. O topuga vurduğu darbe ile tek ayağı elindeyken ensesisini yere o şekilde yapıştırdı. Güç ve teknik,Türk pehlivan larının güreşdeki imkansızlığın çözümüdür..
Tüm hazırlıklarını yapan Kel Aliço, 1884 yılında er meydanına çıkar ve Koca Yusuf la karşılıklı el enselerle birbirini tartarak başlayan güreş yaklaşık 6 saat sürer.. Yenişemezler cazgır ve hakemler berabere ayrılmalarını teklif eder. Kel Aliço kabul etmez.. "Burası er meydanı kim kimi yenecekse meydanada yener, sen de yenecek sen yen kızanım" der.. Bu lafın üzerine Koca Yusuf" benim dermanını kestin bu sözden sonra VUCUD da derman kalmadı "diyerek eline yapışır öper Ve ozaman yeni doğan baş pehlivan ın koca Yusuf olduğunu anlar. ve 1885 in başpehlivan olarak Koca Yusuf u ilan eder… Kel Aliço acımasız güreşir ve bugün için tartısı ölçülse çektiği her elense nin tonajı 1 tonu basar.. Zeytin asidi sebeb il e son dönemler de gözleri daha az görmeye başlamıştır… Malkara köyleri nde bekçilik yapmış 1922 senesinde tifo dan dolayı vefat etmiştir.Mezarı İpsala Koyunyeri köyündedir.. En son şu anekdot ta onun gücü hakkında bilgi vermesi açısından aktarıyorum.. Gelibolu'da yapılan bir düğün güreşi de 70 yaşındayken Kendi ögrenci si Adalı Halili 30 dakika da yenmesi sırtını sadece Musalla taşının görmesine sebep olmuştur..
Türk Güre ş Tarihinde Deli orman ın yeri tartışılmaz şekilde öneme sahiptir.. Koca Yusuf, Filiz Nurullah Kara Ahmet, Kurtdereli Mehmet, Adalı Halil Kavasoğlu Koca İbrahim, Hergeleci İbrahim Hep düşünmüşümdür, Bulgaris tan da Deli Orman neden güreşçi menbaa olmuştur? diye.. Sonra jivkov zulmünden dolayı Türkiye Özal döneminde gelenlerden duyduğum arazinin oralarda dağ ve Orman türü şeklinde olduğudur.. Orada tarla açmak için kot farkını kaldırmak için illaki çiftçi yada hayvancı taşlar kayalara güreş tutmak zorunda kalıyor. Doğal antrenman şartları güç ve bedeni birer gladyötere çeviriyor..Dağ ve temiz hava zaten bedensel gelişimi oksijen takviyesi maksimuma çıkarıyor.. Zengin bir aile çocuğu beslenme yönünden düzensiz beslenecek bir aile de kalmış olsa 30 cm e kadar boyu daha kısa olacagı tıbbi verilerdendir..
Tüm ölmüş er meydanı erlerimizi rahmetle anıyorum
TORUN HALİLİ
( Kel Aliço başlıklı yazı HALİLİ tarafından 16.12.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.