1 Depremle Yaşamak Depremi Ranta Çwvirmek
DEPREMLE YAŞAMAK...
DEPREMİ RANTA CEVIRMEK... 
Doğa harikası yerlere sahip olmanın bir takım avantajları oldugu gibi dez avantajları da var.. BİR dönemin zengınlık abidesi TARİHİ TRUVA  kentine BAKTIĞINIZ DA Çanakkale de, ya da günümüzün zengin İstanbul una baktığınızda 10 bin yıllık tarihinde 9 kat kentin üstüste oldugunu arkeoloji ilmini yapanlar katman farklılıkları ve karbon testleri ile  söylüyorlar.
Bu ne demek her bin yılda olağan üstü yasanan doğa olayları ve depremler sebebi ile aradaki ufak depremlerde dahil şehirler yerle bir olmuş.. O dönemin en görkemli şehirleri liman kentleri şimdi km lerce içerde kalmış ve kilit sistem koca koca kaya kütleleri dahi bu yıkımı ve yok olmayı engelleyememiştir. ..Neden?
İnşaat tekniği ve yapı sistemleri buna müsaade vermedi ve bilgileri bugünkü hafif taşınabilir çelik konstriksüyon tipli bina yapmaya müsait değildi..
ABD flat yaşamı sadece iş merkezleri  çok lüks semtlerde mümkündür.. Şehir dışına kaymış çiftlik yaşamı ve villa tipli evlerin tümü ayaklar üzerine oturtulmuş hafif taşınabilir toplanabilir modüler sistem yapılardır..Villa dedıgın şey İngilizce village- köy isminden turetılmış köy evi manasına gelir.. Fantazi dünyamızın çeşitliliği ve talepleriniz göre bu yapılar bile milyon dolarlık eserlere dönüşebilir.. Cam filmli duvarlar, altın kaplama vitrifiye, masaj  odası soyunma. Odası  Fin hamamı gibi yerler yapınıza konfor kadar değer de katar..
Japonyada  toprak saksıda maydanoz da saksı daki toprak da yetişir.. Lokantalar bu saksılar da yetişen maydanozu satın alıp ithal Neden? maydınoz ithalata gelmez.. İçindeki suyu saldığı an başı bükülür ve siz onun basını dik tutamazsınız.. Hal böyle olunca deprem bölgesi topraksız tüf ülkesi japonya da evlerin duvarları bile kağıttan olur.. 8.5 siddetindeki depremde bu hafif yapılar sadece sallanır. Oynar balıklı tıras bıçağı gibi temeller üst tarafa gelen sarsıntısı yarı oranında azaltarak depremi ölümsüz, baş edilebilir doğa olaylarına cevirirler..
Bu durumda dünyanın dev markalarının sahipleri en büyük ekonomisinin bulunduğu bu ülkeler deprem gibi doğa olaylarının gerek ekonomik gerekse bedeni zararları en aza indirgemek için bina yapıları hafifletir miş ve buna göre inşaat sistemi geliştirmiş erdir..
Biz de depre le mücadele adı altında bir takım şarlatan düzeyinde hocalar, mimeccimlik yarısına girmiş önceden bildim havalarına bilimsellik katarak ölenlerin Ağıtlarına, Alttan alta gülmüşlerdir..
Gündem değiştirme de pek mahir medya konu ile ilgili ilgisiz en düşük puanlarla girilen feofizik jeoloji gibi bölümlerden bile  mezun olmamış kimseleri uzman diye akşam programlarına çağırarak en ucuz maliyetli programlarla, siyasal konjonktürde örtüleme öteleme gibi hallerle dikkat dağıtmakta ve işbirliği içinde bulunduğu tarafsan kendine nakit akıtmaktadır...
İnşaat ve mümarla r gibi meslek erbablarının odaları siyaset yapmaktan fırsat bulup kendi evlerinin önünde deniz görüntüsünü kesiyor diye ağaç kesmekten gocunmayan ama siyasi olunca aniden cevrec i geçinen bilumum meslek erbabları inşaat maliyet ve teknikleri ile ilgili İmar ve ruhsatlarına yönelik bir dava bile acımadan bu ranttan biz de nasıl yararlanırız diyerekden g*T kadar ilçelerde bile tek katlı modüler  çiftlik evleri yerine 4/5katlı binalara aracılık ederek onların ruhsatları ile 3 kuruşuna tamah ederek varlıklarını sürdürürler..Oysa kalfaların müteahhit, belli metrajın üstüne cıkamayanların proje bile çizmesini onaylama ması gerekirken inşaat mühendislerini kalfaların çırağı, osb lerin de şamar oğlanı olmasına yol acmışlardır.. İş Güvenliği uzmanı olan bir inşaat  mühendisi arsa sahibi ile müteahhit parsayı götürürken, sokak tabii a.... S..en. G.... S..en. Birisi iken ceremesini yani cezai sorumluluk, muhendislere düşmektedir. 
Yerel yönetimler ve merkezi idareye ne demeli? Kentsel dönüşüm diye bir ucube yasa cıkartarak mülkiyet hakkının sağladıgı korumaların önüne geçerek zabıta tutanağına kutsiyet affetmiş, bir koyundan 9 post çıkarmak gözü açıklığı ile kat çokluğu ile yeni mezar yerlerine yol açmıştır..
Oy deposu gördükleri yerlere 9 /10kat verirken, Kartal da yıkılan bloklar gibi deniz kumu ile inşaat yapanları görmezden gelmek hainliğini içlerinde yaşamışlardır..
Kentsel dönüşümün adı partili müteahhit dönüşümün şifreli adı olmuştur. İmar uygulamaları ile kamulaştırmasız el atmalar ile yeni yol ve bulvar çalışmaları ,sadece yeni zenginliklere kulaç atarken ,deprem gerçeğinin ve acılarının  dunya Tatlarına tahvili ve gizli  mezarlık yollarının yapımı anlamını, anlayanlara cıkarmıştır..
ZİHNİYET DEVRİMİ ŞART.. Mezar evler yerine, ruhsat ve Harç alınmayarak özendirilen, tip proje il e hizmet yeknesaklığı sağlayan, imar uygulamasına kapalı sahalarda tek katlı mükemmel konforda çocuk odaları ve calışma odaları ile insana, yasam kalitesi sağlayan, komşuluk ilişkileri, sosyalllık sağlayan, tarımsal araziler yerine, dağlık bölgeye kaydırılan ve bu şekilde su/ kanalısayon sisteminin daha akışkan olduğu şehir merkezinin sadece santra olarak kaldığı şehirler, depreme karşı verilecek en güzel cevap olacaktır. Zihniyet devrimi hafif taşınabilir moduler yapı sistemlerinin, günümüz sartları da ısı, ses iazlasyon ve yalıtım elementlerınin en iyisi ve ceşitlisi mevcutken kendimizi mezar evlere atamanın hiç bir anlamı yoktur..

TORUN HALİLİ
( Depremle Yaşamak Depremi Ranta Çwvirmek başlıklı yazı HALİLİ tarafından 3.02.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.