Hikaye / Yaşamdan Hikayeler

Eklenme Tarihi : 24.10.2015
Okunma Sayısı : 1967
Yorum Sayısı : 0
Hani öyle bir olayla karşılaşırsınız da sonunda “Görünen köy kılavuz istemez." atasözünü kullandığınız zamanlar olur mesela… İşte şimdi sizinle bunun üzerine fikirlerimi paylaşmak isterim… Doğru mudur sizce bu? Hakikaten görünen köy kılavuz istemez mi? Her gördüğümüz daima doğru mudur dersiniz? 

Aslında bu atasözü yerine göre doğru yerine göre yanlış olabilir. Nasıl mı? Önce yanlışa örnek vereyim… Mesela, bir cinayet düşünün… Ve cinayete tanık olan birini… Fakat bu kişi var olan durumda telaşa kapılıp herhangi bir emniyet birimini yada herhangi başka bir yeri aramayıp, bir de üstüne üstlük maktulle de temas sağlıyor… Elleri, üstü başı falan hep kan içinde… Şimdi sıradan biri yolda geçerken gördüğünde cinayeti işleyenin o olduğunu düşünebilir… Hele ki bu cinayetin akraba içinde olduğunu hayal ederseniz ve sizi gören de karşılıklı hoşnut olmadığınız biriyse “Vay geldi hâlinize" dememiz olası… 

Yada bir bay ve bayanı güzel bir mekanda başbaşa oturmuş, muhabbet ederken yada ne bileyim bi şeyler içerken gören bir tanıdık… Eğer ki, anlayışı kıt biriyse bu dostane buluşmanın sonucu nişan, nikâh derken düğüne kadar gidebilir… Çünkü gördükleriyle karar veren birisi olduğu için böyle bir sonuç var olabilir…

Affınıza sığınarak kötüye bir örnek daha vermek isterim… Çünkü bunlar hep hayatın içinden olaylar… Genç, güzel bir bayan düşünün… Bir de onda gözü olup da, ondan karşılık bulamayan genç bir adam… Bu adam şayet o bayana kafayı takmışsa, onu elde etmek için her türlü yola başvurabilecektir… Yalnız hemen bir dipnot, buradaki söz konusu kişi, tamamen gözünü hırs ve açgözlülük bürümüş bir kişi ölçüt alınan temsili biridir… Yoksa her kişi böyledir gibi bir kastım söz konusu değildir… Velhasıl, an gelir adam, bayanın iffetine zorla sahip olmaya çalışır… Böyle bir durumu öylece görebilen birinin o anki asabiyetle düşündüğü tek şey ikisini de öldürmek olur çok büyük ihtimalle… Ama hiç sorulmaz bu işin zorla olup olmadığı… Yani kurunun yanında yaş da yanabilir, görülenlerle hükmedilince…

Yerine göre doğru dedik bir de değil mi? Şimdi “Yahu böyle örnekler verdikten sonra nerede doğrusunu gösterebilirsin?" diye de sorabilirsiniz… Hani “Olmayacak duaya âmin denmez." Şeklinde bir söz vardır… İşte bu tarz durumlarda görünen köy kılavuz istemez… Peki, örnek vermek gerekirse nasıl bir örnek verilebilir mesela? Belki biraz fazla uzak bir örnek olacak ama mantığını anlatan en iyi örnek bu olabilir sanıyorum… Şu fani dünyada büyük günahları işlediniz ve bunlarda hep ısrar ettiniz diyelim… Ve an geldi Mahşer'de yargılanma sırası size geldi ve defteriniz size solunuzdan verildi… Bu ne demek, -Yaratan aksini murat etmedikçe- Cehennem sizin için garanti demektir… Çünkü her şey gerçektir ve sizin aleyhinizedir… Örnekten yola çıkarak mantığı şu şekilde özetleyebiliriz; gerçek delillere dayanan her olay, aksi ispatlanmadıkça göründüğü gibidir… İşte bu durumlarda görünen köye kılavuz gelse de gelmese de, etkili olabilme ihtimali ya hiç yok denecek kadar az yada gerçekten de yoktur.

Velhasıl durum ne olursa olsun, vaziyet nasıl gözükürse gözüksün, ister doğru ister yanlış olsun her görünen köyün mutlaka bir kılavuza ihtiyacı vardır… Tabi kılavuzun karga olmaması da tercih sebebidir… :)
 
( Görünen Köy İle Kılavuzu başlıklı yazı 4harf1kelime tarafından 24.10.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu