1 Ünlü Ses Sanatçısı Nusret Gümüşboğa’nın Müzik Kariyerindeki Adım Adım Yükselişin

ÜNLÜ SES SANATÇISI NUSRET GÜMÜŞBOĞA’NIN MÜZİK KARİYERİNDEKİ ADIM ADIM YÜKSELİŞİNİN ÖYKÜSÜ

 

Malatyalı Ünlü Ses Sanatçısı Nusret Gümüşboğa, müzik kariyerindeki çıkışını hızla sürdürüyor.

Bugüne kadar çıkardığı albümleri kadar farklı tarzdaki yorumlarıyla da dikkatleri üzerine çekenGümüşboğa, bu yönüyle her tarz müzik dinleyen hayranlarının büyük beğenisini kazanıyor.

Türkiye başta olmak üzere farklı ülkelerdeki festivallerde ve etkinliklerde sahne alan Gümüşboğa, sosyal sorumluluk projelerine verdiği destekle de tanınıyor.

Sözü ve müziği kendisine ait 150’nin üzerinde bestesi bulunan Malatyalı Ünlü Ses Sanatçısı Nusret Gümüşboğa ile hem albümlerini hem de müzik kariyerindeki yükselişini konuştuk.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? 

Nusret Gümüşboğa: Malatya Sarıcıoğlu’nda doğdum. İlkokulu Malatya’da, orta öğrenimimi Ankara’da, liseyi ise Malatya Ticaret Lisesi’nde okudum. Müzikle okul yıllarımda da ilgileniyordum. Müziğe olan ilgim daha o yıllarda düzenlenen yarışmalarda beni 1.yapmaya yetti. Öğretmenlerim müzik alanında kendimi eğitmemi ve bu yönde eğitimime ağırlık vermemi istiyorlardı. 
Onların da cesaretlendirmesi ve yönlendirmesiyle Malatya Musiki Cemiyeti’nde Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği ve ud eğitimleri alarak profesyonel anlamda müziğin içinde yer almaya başladım. İlerleyen zamanlarda da müzik ve nota bilgisini profesyonel iş hayatımla geliştirerek ciddi bir dinleyici kitlesine ulaşmaya başladım.

 

Her sanatçı gibi sizin de bir İstanbul serüveniniz var… Neden İstanbul’a gelmeye karar verdiniz?

Nusret Gümüşboğa: Malatya Musiki Cemiyeti’nde çalışmalarımız oluyordu. Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Müziği solisti olarak orada görev alıyordum. Önce bu işi, açıkçası hobi olarak yapıyordum. Profesyonel olarak sahne almak falan hiç aklımdan geçmiyordu. Özel gecelere, bazı etkinliklere sürekli olarak davet edilmeye başlayınca artık profesyonelliğe dönüştü bende müzik. Tabi Malatya’da belirli bir çevremiz var. Dinleniyorduk. Malatya’dan sonra bir süre Bodrum’da müzik hayatıma devam ettim.

İşi profesyonelliğe dökünce daha geniş kitlelere hitap etmemiz gerekmeye başladı. Bunun için de bizim için en uygun yer İstanbul dedik ve bu karardan sonra Bodrum’dan İstanbul’a geldim. Yaklaşık 22 yıldır İstanbul’dayım.

 

İlk albümünüz nasıl oluştu? Kaç eser var albümde?

Nusret Gümüşboğa:  İlk albüm çalışmam, Malatya türkülerinden oluşan “Unutulmaz Malatya Ezgileri” adlı albüm çalışmam oldu. Geçmişten bugüne kadar Malatya’mızın unutulmayan 10 tane türküsünü bir araya getirdik. Bu 10 eser içerisinde “Anlı Şanlı Malatya” adlı eserimin sözü ve müziği bana aittir. Sevilen Malatya türkülerini yeniden gündeme getirdim. Malatya’mızın onlarca, yüzlerce türküsü var fakat bu türküler içerisinde en çok ilgi toplayan ve en çok beğenilen türküleri seçtik.

Tabi albüm çıkarmak meşakkatli bir iştir. Hiçbir yerden destek almadan albümümü kendi imkânlarım ile piyasaya çıkardım. Benim için çok güzel bir çalışma oldu. Albümüm ile ilgili çok güzel yorumlar alıyorum. Gerçekten çok kaliteli bir albüm çıkardığımızı düşünüyorum. Gelen bu yorumlar da işimizi ne kadar iyi yaptığımızı gösteriyor.

Yalnız albümün çıkma zamanı iyi bir zamana denk gelmedi. İnternetin tam popüler olduğu bir dönemde albüm çıkarınca, ister istemez bundan etkilendik. Albüm piyasaya çıkmadan internet sitelerinden ücretsiz indirmeye başladılar. Bu konuyla ilgili yasal prosedürler, ne yazık ki, tam anlamıyla tamamlanamadı ama zamanla tamamlanacağını düşünüyorum. Durum böyle olunca biz sanatçılar da pek albüm çıkaramıyoruz.

Tek eserden oluşan ikinci albümünüz bir hayli ilgi gördü. Hatta albüme Londra’da klip çektiniz… Bu albümünüzden bahseder misiniz?

Nusret Gümüşboğa: “Nasıl Ayrı kalabildin?” adını taşıyan ikinci albümüm tek şarkılık bir single oldu. Söz ve müziği bana aittir. Bu albüme klip de Londra’da çekildi. Kentin güneşli sonbahar günlerinde değişik köşelerinde çekilen klip çekimlerimi Londra’da doğup büyüyen, TV-sinema-yönetmenlik mezunu Melis Aydın eşlik etti.

Malezyalı tanınmış yönetmen ve yapımcı See Li’nin yaptığı çalışmalarımın sanat yönetmenliğini tenor Burak Gülşen yaptı. Music & Production London genel koordinatörü Nilgün Yıldırım, gerçekten çok büyük ilgi gösterdi. Albümün tanıtılması konusunda emeği büyüktür.

 

Sanatçı kimliğinizin yanında sosyal sorumluluk projelerinde de yer alıyorsunuz… Bu kapsamda verdiğiniz konserler var. Biraz da bu konudan konuşalım isterseniz…

Nusret Gümüşboğa: Sadece sanatçı olarak anılmak istemiyorum. Zaman buldukça sosyal sorumluluk projelerine destek veriyorum. Bununla ilgili Londra Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde İngiltere Kadın Platformu’nun “Aile İçi Şiddete Hayır” kampanyası kapsamında düzenlediği “Yaşam Sevgidir” adlı konserde sahne aldım. Aynı zamanda İngiltere Kadın Platformu’nda aktif olarak projeleri destekliyorum. Ayrıca yönetim kurulu üyesi olarak sanat projelerinde sanat danışmanlığı yapıyorum.

2011 temmuzundan bu yana Turkish Forum UK tarafından her yıl temmuz ayında Londra’da bu kapsamda konser veriyorum. Bu şekilde orada müziğimizin tanınmasını sağlamaya çalışıyorum.

2011 Haringey International Food Festivali’nde de tek Türk sanatçısı olarak sahne aldım. Bu sayede dünyanın farklı ülkelerinden gelen insanlara müziğimizi tanıtma imkânım oldu.

 

Bir sanatçı olarak kendinize örnek aldığınız ya da sizi etkileyen insanlar var mı?

Nusret Gümüşboğa: Tabi o kadar çok sayıda değerli sanatçılarımız var ki, isimlerini saymakla bitiremeyiz. Benim de kendime örnek aldığım, takip ettiğim elbette değerli birkaç sanatçımız var. Belirli bir çizgiden giderseniz ve belli bir duruşunuz var ise, hayatınızda istikrarlı yürüyüşünüz de devam ediyor.

Öyle ya da böyle biz de çağa ayak uydurarak, feyiz aldığımız kişileri kendimize rehber edinerek yolumuza devam ediyoruz.

Her türlü müziği yorumlayabiliyorsunuz. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Nusret Gümüşboğa: Evet, her türlü müziği yorumluyorum. Bunu sesimin yatkınlığına bağlıyorum. Her türlü müziği yorumlayabilmek için insanın sesinin her tarza yatkın olması çok önemli.

Bu konuda eski sanatçılarımız çok şanslıydılar. Çünkü belli bir kategori vardı. Kendilerini o kategoride geliştirerek müzik hayatlarını devam ettiriyorlardı ama şimdi böyle bir kategoriden söz etmemiz mümkün değil. Müzikte türler birbiri içine girdi. Açıkçası ayırt etmekte zorlanıyorsunuz.

 

Sosyal Medya ile aranız nasıl?

Nusret Gümüşboğa: Sosyal medya ile aram çok iyi. Twitter ve facebook’u aktif olarak kullanıyorum. Çünkü her ne kadar bazı kesim insanlarımız için gereksiz veya boş zaman geçirme gibi görülse de sosyal medya, aslında insanların kolayca haberleşebileceği, bilgi akışının hızlı bir şekilde sağlandı bir mecra.

Burada çok eski arkadaşlarınız ile karşılaşabiliyor, belki de bir öğretmeniniz ile karşılaşıyorsunuz. Onlarla uzun yıllar sonra sohbet etme, hasret giderme şansınız oluyor. Bir de biz sanatçılar için sesimizi daha çok kitleye ulaştırabilmek adına yararlı diye düşünüyorum.

Bir de şu var. Teknoloji bir yandan iyi olurken diğer yandan da kaliteyi düşürüyor. Bunu da belirtmekte yarar var.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Nusret Gümüşboğa: Müzik evrensel ve ortak bir dildir. Özellikle yurt dışı konserlerimde dilimizi bilmeden insanların müziğe karşı duyarlılığını ve sevgisini görüyorum. Bu da müziğin evrenselliğini ve birleştiriciliğinin bir yansımasını ifade ediyor.

Müzik dünyası apayrı bir dünya. Zirveye ulaşmak ve zirvede kalıcı olmak çok zor. Teknoloji gelişiyor, şartlar değişiyor. İnsanların zevkleri ve müzik dinleme alışkanlıkları değişiyor.

Genç arkadaşlar, çok çalışsınlar. Çizgilerinden asla vazgeçmesinler. Sabırla çalışarak bir gün mutlaka başarıya ulaşırlar. Buna yeter ki, inansınlar.

 

Bu güzel röportaj için teşekkür ediyoruz.

Nusret Gümüşboğa: Asıl bu fırsatı bana verdiğiniz için ben teşekkür ediyorum.

Mehmet ŞAHİNCİLEROĞLU

 

İletişim: mehmet_sahin1987@hotmail.com

mehmetsahincileroglu@hotmail.com

sahin33mehmet@gmail.com

mehmetsahincileroglu@gmail.com

GSM: 0(506) 935 73 17

Facebook/mehmetsahincileroglu

Twitter/msahincileroglu

 

( Ünlü Ses Sanatçısı Nusret Gümüşboğa’nın Müzik Kariyerindeki Adım Adım Yükselişin başlıklı yazı Şahincileroğlu tarafından 28.10.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.