Bir kere şunu iyi anlamak lazım Sultan Vahdettin Sevr'i imzalamamıştır. Sevr Sultan Vahdettin'in önüne geldiğinde İtilaf devletlerini oyalamaya çalışmıştır.Zaten Sevr Yunanlılar hariç herkes için ölü bir antlaşmadır.Peki Sultan Vahdettin neden kaçtı? Sultan Vahdettin neden Malaya Zırhlısına bindi? Sultan Vahdettin yurt dışına giderken yanında neler götürdü? 

Sultan Vahdettin Anadolu'ya çıkmak istemiş fakat Itilaf devletlerin İstanbul'u işgal ederiz demesi üzerine vazgeçmiştir. Mustafa Kemal İstanbul'dan çıkarken Vahdettin'in İtilaf devletlerinden izin almıştır.Bunu en iyi açıklaması ise işgal altında olan İstanbul'dan başka bir yere gitmek için ya izin alincaktır yada bizzat İngiliz gemileri ile gitmek zorunda olmuş olmasıdır.Mustafa Kemal'in Anadolu'ya çikması her şeyi hızlandırmış Ankara hükümeti başarı sağlamıştır.Bu başarılar karşısında İtilaf devletleri ile Lozan Antlaşması için görüşmeler başlamıştır.Bu görüşmelerde hainlik yapmak isteyen İtilaf devletleri görüşmelere Osmanlı Devletini de çağırmışlardır. Lozanda İstanbul Hükümetini istemeyen Ankara hükümeti bu isteğe karşı cikmış "Savaşan biziz antlasmayı sadece biz katılmaliyiz" demişlerdir. Sultan Vahdettin'in nazırı ve gazeteci olan Ali Kemal bey'in bazı kimseler tarafından İzmet'e kaçırılıp darp edilmesi, sultanın Anadoludaki havayı sezmesine yardimci olmustur.Sultan Vahdettin ise İngiliz komutan Harrington'a bir mektup yollamıştır.Mektup şöledir "Son vekai üzerine,hürriyet ve hayatımı tehlikede görmekteyim.Osmanlı saltanatı ve İslam Hilafeti üzerine bil-ırs ve istihkak haiz bulunduğum meşru ve mukaddes haklarımın tamamıyla muhafaza etmek şartı ile, en çok müslüman teb'aya malik bir devlet olan İngiltere'den bekliyorum".Mektubu sadece halife olarak imzalamasıda diğer bir sorudur.Sultan Vahdettin ise Malaya zırhlısına binerek İstanbul'u terketmiştir.
Peki Sultan Vahdettin yanında neler götürdü? Sultan Vahdettin yurt dışına çıkarken hazineye dokunmamıştır.Sultan İstanbul'u terkeder etmez bir heyet hazineyi kontrol etmiş hiçbir eksiğe rastlanmamıştır. Hatta babası Sultan Abdulmecit'ten kalma elmaslı sorguç ve som altından çekmeceyi makbuz karşılığı hazineye bırakmıştır. Sultan ise yanında 50 bin lira ile gitmiştir.(Bir çok söylenti vardir Mustafa Armağan, İsmail Hami Danişmend, Mehmet Bicik, kızı Sabiha Sultan 50 bin lira , İlhan Bardakçı, Tarık Mümtaz Göztepe 35 bin İngiliz lirası, Kadir Mısırlıoğlu 20 bin lira olarak zikretmişlerdir.) Sultan ilk olarak Malta'ya gitmiştir.Ordan Mekke,Hicaz,Mısır'a giden sultan en son İtalya'nın San Remo şehrine gitmistir.16 Mayıs 1926 'da San Remo'da vefat eden Sultanın o kadar borcu vardır ki tabutuna bile haciz geliştir.Zorla arka kapıdan kaçırılan tabut Suriye'deki Selahaddin Eyyübi Camii'ne gömülmüştür.Borçlar ise Suriyeli ve Mısırlı müslümanlar tarafından kuruşu kuruşuna ödenmiştir.
( Bir Türlü Kahraman Olamayan Adam Sultan Vahdettin başlıklı yazı seyfullah tarafından 29.03.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.