Kapaklı Köyü Şiir Müzik ve Eğlence Şenliği


  İlçemize bağlı Kapaklı köyünde geçen pafta tadına doyum olmayan birlik, kardeşlik, dayanışma gecesinde, Kapaklı hemşehrilerimizle, ozanlarımız la, şairlerimizle bir araya gedik, unutulmaz bir gece yaşadık.

         Kapaklı şair Hacı Yiğid’in destanlar yaktığı tarihi eski olan bir köyümüz.

1530 yıllarında Kanuni Sultan Süleyman zamanında Konar -Göçer Yörükan Taifesinden Ali beğlü cemaati tarafından kurulan 7 hanelik bir mezra iken, 1840 yıllarında 17 hanelik Bozok Sancağı- Sorgun kazasına bağlı bir yerleşim yeri olarak Temettuat kayıtlarına geçiyor. Sonraki yıllarda Çekerek ilçesine bağlanan Kapaklı, 2005 yılında köy halkının isteğiyle tekrar Sorgun’a bağlanmış.

       Köy çok göç vermiş. Yozgat dışında olduğu gibi, Sorgun’a en az yüzden fazla hanenin göçtüğü söyleniyor. Bu geceye Sorgun’da yaşayan köylüler de büyük ilgi vardı.

       İlkokulun bir sınıfında düzenlenen programı birçok davetli ayakta izlemek mecburiyetinde kalmasına rağmen geç vakte kadar herkes konuşmaları, ozanları, şairleri can kulağı ile dinledi.

       Yoşayder Başkanı Ahmet Sargın hocamın çok güzel sunumuyla türküler söylendi, şiirler okundu, bağlamalar çalındı.

       Hacı Yiğid, Hüseyin Adak, Mehmet Ali İlbaş, Mustafa Köksal, Edip Ali Yazgan, Yusuf Koç şiirleriyle bizleri duygulandırdılar.

       Bahaddin Avcı hoca efendinin söylediği ilahi ise dinleyenleri manevi aleme götürdü.

Siniler dolusu arabaşı, kazanlar dolusu hazırlanan çorbalar misafirlere ikram edildi. Arabaşı gerçekten çok güzel olmuştu. Hazırlayanların ellerine sağlık, geçmişlerine rahmet olsun. Sonra Hedik, ardından sıcak çaylar, zaten sıcak olan ortamı daha da ısıttı.

       Bu gece gerçekten güzeldi. Hem dilimiz, hem yüreğimiz tatlandı. Aşık Rıza Kaygusuz, Aşık Kadir öğren ve Ozan Neşet İçöz söyledikleri türkülerle dinleyenleri hoşnut ettiler.

İl Genel Meclisi Eski Başkanı Üzeyir Arslan, muhtar İlhami Ekinci, dernek yönetim kululu üyesi iş adamı Ali Arslan’da konuşmalarında sağ olsunlar güzel şeylere değindiler.

      Günün sürprizini Kapaklı dernek başkanı Hacı beye Plaket vererek yaptık. Hacı Yiğid, kültürümüze, şiirimize 5 adet şiir kitabı yayınlayarak önemli hizmetlerde bulunmuştur. Soyaşad’ın her türlü faaliyetlerinde de yönetim kurulu üyesi olarak fedakarca görev almıştır. O bakımdan Hacı beyi onure edelim dedik, güzel de oldu. Hacı beyi duygu yüklü anlar yaşadı.

       Gece sıcaktı. kapaklı köyü halkı bizleri bağrına bastı. Gelenek ve göreneklerine bağlı, misafirperver, sıcak insanlar olduklarını bir kez daha gösterdiler.

Kapaklı’ da sazın, sözün, sohbetin, fıkranın, duygu ve düşüncelerin paylaşıldığı unutulmaz eğlencede hasıl oldu. Ozanlar, şairler, Kapaklılar, uzaktakiler, yakındakiler Arabaşı sofrasında, ozanların sazının telinde, şairlerin şiirinin dilinde buluştular, kaynaştılar, bir ve beraber oldular.

      Her şey güzeldi. Bu geceyi düzenleyen Hacı Yiğid ve Ali Arslan’a, dernek yönetim kurulu üyelerine, geceye destek veren Üzeyir Arslan, Osman Polat, köy Muhtarı İlhami Ekinci, okul müdürü Ünal beye, Yoşayder Başkanı Ahmet Sargın hocama, Yerköy Aşıklar Derneği Başkanı Aşık Kadir Öğren’e, şairlerimize, ozanlarımıza programa davetli olarak katılan Kapaklı köyü halkına teşekkür ediyorum. Sağolun, varolun...Dilerim bu dayanışma her yaz “Kapaklı Şenliği” ile sürer gider.

***************************************

                     Kapaklı köyü şiir ve müzik şenliği


Kapaklı köyü şiir  ve müzik şenliği
Ahmet Sargın
Hafta sonu (cumartesi günü) Sorgun Kapaklı Köyüne davetliydik. Kapaklı Köyü Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı  Şair Hacı Yiğid’in ve Kapaklı Köyü sakinlerinin misafiri olduk. Yozgat’ın geleneksel yemeği Arabaşı ikramından sonra şiir ve müzik şöleni başladı.

Bir araya gelmeyi, dostluğu, kardeşliği ve sosyal yardımlaşmayı amaçlayan bu güzel program Kapaklı Köyünün tanıtımı adına ciddi ve seviyeli bir program oldu.

Yerköy, Yozgat ve Sorgun’dan şair –yazar- ozan dostlarımızla bir olup akşam ezanından önce ulaştık Kapaklı Köyüne…Köy, Çekerek yolu üzerinde Beyyurdu  karşısında yüksek bir mekanda dağ yamacının eteğinde kurulmuş şirin bir köy. Köyün kurucuları “Kapaklı” Cemaatine mensup insanlar. Bölge daha çok orman ve hayvancılık geçimine müsait bir alan olarak gözüküyor.

Kapaklı büyük ve görkemli bir camisi ile dikkatinizi çekiyor. İnsanları cana yakın, misafirperver, inancına düşkün; Anadolu insanının sıcakkanlılığını taşıyor. O sıcakkanlılıkla  bizleri bağırlarına basıp, hizmette kusur etmediler. Hem sofralarını hem de gönüllerini açtılar .
Kadın, kız, erkek, büyük – küçük onlarca insan Kapaklı Köyü Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneğinin davetine icabet etmiş okulda toplanmışlardı..Bizim ulaşmamızla birlikte mekan tıklım tıklım doldu ve bir çok insan programı ayakta izlemek zorunda kaldı.

Programa konuk olarak davet edilenler: Yozgat’tan Şairler ve Yazarlar Derneği adına ben ve eğitimci şair arkadaşım Yusuf Koç, Sorgun’dan Araştırmacı Yazar Selam Gazetesinin Sahibi SOYAŞAD Başkanı Durali Doğan, Şair Hüseyin Adak, Mehmet Ali İlbaş, Edip Ali Yazgan, Mustafa Köksal, Aşık Rıza Kaygısuz; Yerköy’den Halk Aşıkları Derneği Başkanı Kadir Öğren- Çapanoğlu, Ozan Neşet İçöz ve arkadaşları katıldılar.

Kapaklı Köyü Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Hacı Yiğid, yönetim kurulu üyeleri, eski İl Genel Meclisi Üyesi ve Başkanı Üzeyir Arslan, Muhtar İlhami Ekinci, Ali Arslan ve bütün köy halkı davete icabet etmişler okulun  bütün sınıflarını doldurmuşlardı.
Konuklara önce Yozgat’ın geleneksel yemeği ve kış mevsiminin sıcak içeceği “ Arabaşı” ikram edildi. Sıcak ve demli çaylarla birlikte mekânı ısıtan sobanın etrafında yoğunlaşan köylüler şiir müzik ve eğlence programını izlemeye koyuldular. Sofra duasını yapan Bahattin Avcı hoca o güzel sesiyle bir de ilahi seslendirip gönüllere sımsıcacık bir mesaj ulaştırıverdi.

Günün anlam ve önemi üzerine konuşan Kapaklı Köyü Dernek Başkanı Hacı Yiğid, Şairler ozanlar adına konuşan Araştırmacı- Yazar Durali Doğan,siyasiler adına konuşan Üzeyir Arslan birlik beraberlik mesajları vererek halk kültürünün yaşatılması, dostluğun, kaynaşmanın, kardeşliğin üzerinde durdular.

Programın şair konukları: Mehmet Ali İlbaş, Hüseyin Adak, Yusuf Koç, Edip Ali Yazgan, Mustafa  Köksal, Durali Doğan, Haci Yiğid ve ben şiir yorumlarımızla halkı selamladık. Aşık  ve ozanlardan, Aşık Kadir Öğren, Ozan Neşet İçöz ve Aşık Rıza Kaygısuz da saz ve sözleriyle  konuklara doyumsuz bir gece yaşattıİar. Coşku dolu alkışlar- birlik ve baraberlik adına çalınıp güzel bir mutluluk tablosu oluşturuldu.

Eski Köy Odalarının muhabbeti canlandı anılarımızda, unutulmuş geleneklerin göreneklerin yaşatılması adına hoş, yerinde güzel bir programdı doğrusu…Birlik ve beraberliğin sağlanması, kardeşlik duygularının pekişmesi, kaynaşma adına son derece önemli ve güzel bir programdı. Emeği geçen dostlarımıza teşekkür ediyor, emeklerine yüreklerine ve alın terlerine sağlık diliyoruz.

Bizlere sofrasını, gönlünü ve kucağını açan Kapaklı Köyü sakinleri var olun!...Kapaklı Köyü derneği Başkanı Hacı Yiğid kardeşim var olasın, derneğin yönetim kurulu üyeleri, İl Genel Meclis Üyesi  Üzeyir Arslan, Köy Muhtarı İlhami Ekinci Ali Arslan ve tüm köy halkı s hep birlikte var olun, sağ olun teşekkürler…Sizlerle birlikte çocukluğumuzdaki o Köy odaları muhabbetinin tadını aldık.

Kapaklı’dan ayrılırken gecenin sıcak ve dostluk dolu muhabbetini konuşmaya devam ettik. Köylüler bizi aynı sıcakkanlılıkla ve aynı misafirperver duygularla uğurladılar.Gecenin karanlığını aydınlatan inanç, iman ve dostluk örneği Kapaklı Semalarında yıldızlarla buluşup bölgenin tüm köylerini selamlıyordu…Yüreği kocaman insanlar var olun!...Köyün çocuklarını geleceğe hazırlayan Kayserili Öğretmenim sen de var ol !. Hepinizi muhabbetle, hürmetle selamlıyoruz…
                                                                              Ahmet SARGIN
                                                              Yozgat Şairler ve Yazarlar Derneği Başkanı






( Yozgat Sorgun Kapaklı Köyü Şiir Ve Eğlence Programı başlıklı yazı Ahmet SARGIN tarafından 12.03.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.