Büyük bir özlemle beklediğimiz on bir ayın sultanı Mübarek Ramazan ayına nihayet kavuştuk. Büyük bir özlemle gelişi beklenen Ramazan ayı ihtiyaç sahibi aileler için ise daha büyük bir özlemle bekleniyor. Çünkü ne yazık ki bizlerin yardım etme duygusu ancak Ramazan ayında kabarıyor ve bu ayda çadırlar kuruluyor, yardımlar yapılıyor. Sanki yardım etme Ramazan ayına has bir olaymış gibi davranıyor ve sadece bu ayda yardım yapıyoruz. İhtiyaç sahibi birçok ailenin mutfağı belki de ancak bu ayda doluyor.

İhtiyacı olan kişilere sahip çıkma onlara yardım etme hiç kuşkusuz güzel bir davranış. Ancak benim anlamadığım bir nokta bu yardımlar neden bir tek Ramazan ayı ile sınırlı kalıyor. Bu insanlar yılın onbir ayı tokta sadece bir ayı olan Ramazan’da mı aç oluyor. Ramazanda canlanan bu seferberlik, bütün yıla yayılamaz mı? Yılın diğer aylarında da Ramazan’da başlatılan bu güzellikler sürdürülemez mi?

Bu işin bir boyutu. Diğer bir boyutu ise yardım yapan kişi veya kurumun peşine gazeteci ordusunu takarak yapacağı bir koli yardımın reklamını yapması ve yardım alan kişi veya aileyi de ifşa ederek rencide etmesi.

İyiliği başa kalkanların, inanmadığı halde sırf başkalarına gösteriş olsun diye yardımda bulunanların verdiklerinin hiçbir kıymeti yoktur. Fakat günümüz toplumlarında bu gibi davranışlara sıkça rastlıyoruz. Servetini şöhrete dönüştürmek ve egosunu tatmin etmek isteyenler vardır. Bu hususta Rabbimiz bizleri şöyle uyarıyor: “Ey iman edenler! Sadaka verdiğiniz kimselere minnet etmek, incitmek suretiyle o sadakalarınızı boşa çıkarmayın. Allah’a da Âhiret’e de inanmadığı hâlde sırf insanlara gösteriş yapmak için malını harcayan kişinin durumuna düşmeyin. Onun durumu, üzerinde toprak bulunan kaypak bir kayaya benzer ki, şiddetli bir yağmur olur olmaz toprağı kayıverir, cascavlak kalır.” (Bakara Suresi, 2/264).

Bu açıdan halk arasında sıkça kullanılan “Sağ elin verdiğini sol el bilmeyecek” anlayışı düstur edinilmelidir. Yapılan yardım gösteriş için değil, Allah rızası için yapılmalıdır. Veren kişinin, yardım alan kişiden hiçbir beklentisinin olmaması lazım. Yardıma riyanın karışması sirkenin balı bozmasından daha beterdir. Bunun manevi sorumluluğu büyüktür.

Gelin yapmış olduğumuz yardımları sadece Ramazan ayı ile sınırlı tutmayalım. Unutmayalım ki ihtiyacı olan kişi veya aileler sadece Ramazan’da değil yılın diğer aylarında da aç kalıyor. Bunun yanında yardımlarımızı yaparken gizli yapalım ve yardım alan kişi veya aileyi ifşa ederek rencide etmeyelim. Yardımlarımızı gösteriş için değil, Allah rızası için yapalım.

Hayırlı Ramazanlar…




( Yardımlar Ramazan’la Sınırlı Kalmasın… başlıklı yazı halil-sunac tarafından 27.08.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.