Söz verme nedir? Söz verildi mi ne yapılmalı?
Hiç şüphesiz bu sorulara verilecek yanıt herkesçe aynıdır. Söz; namustur, güvendir, ödevdir, borçtur. İnsan söz verdimi mutlaka onu yerine getirmeli. Aksi takdirde en basitinden, insanlar arasındaki güvenini zedeler, kaybeder.

Tüm insanlar için aynı anlamı taşıması gereken söz kavramı, ne yazık ki günümüzde kişiden kişiye farklılıklar göstermekte. Bazı insanlar söz vermeyi kendilerine göre yorumlamakta ve verdikleri sözleri unutarak yerine getirmemekteler. Eskiden, bir sözü senet olan ve öldürülecekleri zaman dahi verdiği sözü tutan ve sözlerinden dönmeyen insanları günümüzde bulmak ne yazık ki imkânsız hale geldi. Zaten bu kişileri bulabilseydik bugün senede, sözleşmeye gerek bile kalmazdı.

Verdiği sözde durmak, sözünü yerine getirmek, anlaşmalarına sadık olmak, insanı insan eden en belirgin vasıflardandır. Başkalarını bilmem ama söz, benim için namustur, şereftir, ne olursa olsun mutlaka yerine getirilmesi gereken bir kavramdır. Bir kişiye söz verdimi mutlaka onu yerine getirmeye çalışırım. Eğer çeşitli nedenlerden dolayı verdiğim sözü yerine getiremeyeceksem de o kişiye bunu izah eder ve kendisini bu durumdan haberdar ederim ve aynı davranışı da diğer insanlardan beklerim.

Hz. Peygamber (s.a.v.) Efendimiz bir Hadis-i Şerif’inde, bütün insanlık için bir güven ve huzur kapısı olabilecek bir prensibi son derece veciz şekilde ifade buyuruyor. Bu prensipte sözünün kişiyi yükümlü kılmasıdır. Buna göre verilen bir söz, mutlaka yerine getirilmesi gereken bir ödev, ödenmesi gereken bir borçtur.

Bu Hadis-i Şerif sanki sözün artık değerinin kalmadığı, üç beş imzalı belgelerin bile kolayca göz ardı edilebildiği bugünün dünyasına bir hatırlatmadır. Mümin kişi yalan söylemez, sözünün eridir. Ya tutamayacağı sözü vermez, ya verdiği sözü tutar. Bu onun en temel ahlâkî özelliğidir. Bilir ki sözde bir hak vardır ve muhatabıyla helalleşmedikçe o hak boynunda asılı kalacaktır.

Çağımızın son derece önemli bir sosyal yarası olan “güven krizi”ni tedavi çabasında bu nebevi uyarı hatırlanmalı ve layık olduğu üzere baş tacı edilmelidir.

Günümüzde ve gelecekte sözüne sadık, sözünün eri ve güvenilir insanlar olması dileğiyle.



( Ya Söz Verme, Ya Da Verdiğin Sözü Tut başlıklı yazı halil-sunac tarafından 27.08.2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.