NOGAYTÜRK

  Ramazan NARİN

[email protected]

                                                 HANIM …

 Yazıyoruz yaaa…Birkaç hanımefendi ve bayan arkadaşımdan, kadınlar hakkında pek birşey yazmadığım konusunda eleştiri aldım. Mensubu olduğum siyasi harekette, ERKEK egemen görüldüğü için, hakikatten yanlış yapıyorum galiba dedim. Veya eleştiriler belki de haklıdır...

 

Ben, öncelikle TÜRKÇÜYÜM. Bundan dolayı nüfusumuzun yarısını, seçmen sayımızın yarısını, devlet idaresinin de önemli bir kısmını dolduran hanımlar hakkında haksızlık yapmamak düşüncesiyle, ne yazabilirimi düşünürken, HANIM deyiminin dilimizdeki anlamını anlatan tarihi olay aklıma geldi.

 Bir gün BAŞBUĞ Cengiz HAN, kendisine bağlı bütün hanları toplamış. Sağ yanına da eşini oturtmuş…Hanlarına dönerek; “BEN, HANLAR HANI CENGİZ HAN, HEPİNİZİN HANIYIM.” Eşini göstererek te; “BU DA BENİM HAN-IM ! ”  demiş.

 

O günden sonra, Türkler arasında eşim anlamında söyledikleri HANIM kelimesi yerleşmiş, pek çoğumuz da eşimize hitap ederken HANIM diyoruz.

 

Türk töresinde, otağ kurulurken her Han’ın çadırı BAŞBUĞ’un çadırının etrafına dizelenir. Ama BAŞBUĞLARIN eşlerinin çadırları, hemen sağ yanlarına kurulur. Toplantılarda, eşin sağ tarafta oturtulması bu gelenektendir. Tarihteki Türk’ün eşine bakış açısı, veya toplumun eşlere bakış açısı böyledir. HAN-IM, HANIM kelimesi, Türk’ün kadınına verdiği önemin en güzel göstergesidir. Cengiz Han’ın yaşadığı yıllardaki, bugünkü Avrupa’yı ve Amerika’yı düşünmeyin bence.

                             

                                                        BUGÜN TÜRK KADINI ?

 Düne kadar, kara çarşafa sokunulmaya çalışılan, türbanla güya kutsanan ve bunu hararetle savunan AKP hareketi, nedeni bilmem nedendir ? Artvin toplantısında yediler, içtiler, dansöz oynattılar, rakı kadehlerini alınlarına koyarak dans ettiler ??? Yahu, düne kadar haremlik-selamlıktınız kadınlarınızla… Takiyyenin dikalası ve PES doğrusu…

 

KADININ ADI YOK ! isimli bir kitabı hatırlıyorum. Kadını var edecek acaba, kara çarşaf mı? Türban mı? Rakı kadehi ile dansöz etmek mi? Başörtüsünün vatanı Türkiye demek mi? Yoksa; Başbuğ Mustafa Kemal’in gösterdiği yol mu ?

 

KADININ ADI, Türk töresinde HAN-IM olarak var. Ve hanım unsuru hayatımızda; anamız, karımız, bacımız, gelinimiz, kızanımız v.s zaten var.  Başbuğ Atatürkün, Türk Kadını hakkındaki örneği de önümüzde. Bazılarının, karaçarşafları ve rakı kadehli dansözlükleri de önümüzde. 3 HANIMIYLA AYNI EVDE ama AYNI EVDE beraber yaşayan, AKEPE Finansörü TEKBİR GİYİMİN patronu da önümüzde…Aldanmadım,  aldanmayacağım. Ben bir Türk Milliyetçisi olarak, asla ERKEK-Çİ veya asla da ÜRKEK değilim.Tüm, hanımları saygıyla selamlıyorum.
















( Hanım... başlıklı yazı NOGAYTÜRK tarafından 9/24/2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu