Yine vahşet, yine zülm, yine akan göz yaşı ve kan. Yine gariban, fakir, zayıf olan mağdur. Yine güçlü olan zalim, güçlü olan şakṣakcı. Bu tabloya şaşırmadık, bu tabloya alıştık çünkü...

Yine protestolar, yine boykot çaĝrıları. Protestolara katılıp bağırıp çağıran, boykotlara katılıp bazı ürünleri almayanlar var. Buna karşılık, protestoları, boykotları küçümseyenler de eksik olmuyor. Bu kadar karmaşada  eksik ve çarpık tarihi bilgilerle mazlumu eleştirerek zalimin zülmünu anlayışla karşılayanları ise Rabbime havale ediyorum!

Sahi, boykot işe yarar mı?

Afganistan 2000'li yılların başında işgal edildiğinde en az 10 yıl bazı markaları boykot ettim. Karınca kaderince en azından bu aciz halimle safımı belli ettim. Bu ara, benim boykotu duyan bazı arkadaşlardan tepki gördüm. Sanki yanlış yapıyormuşum gibi tavır takındılar. 

Bir iki kişinin boykotuyla elbette bir şey olmaz ama en azından zülm sponsorlarına bir kaç kuruşum az gider. En azından zalimin değil mazlumun yanında dururum. 

Boykotun halen işe yarayacağına inanıyorum. Bir değil, binler değil milyonlarca  kişi boykot ederse bal gibi de etkisi olur! 

İzah edeyim, bir kişinin günde  ortalama 100 ml yani 0.1 litre asitli içecek içtiğini var sayalım. Bir milyon kişi 100.000 litre içecek içer. Başka bir ifadeyle boykot neticesinde bir marka günde 100.000 litre içecek az satar. Bir ay süren boykot sonucu ise 3 milyon litre az içecek satılmıṣ olur. Az bir rakam mı? Hangi şirket bir ayda 3 miyon litre zarardan etkilenmez! Hangi ṣirket bu zarar karşısında tepkisiz kalır! Malı, parası, canı kadar tatlı olan uluslararası şirket idarecileri elbette bu durum karşısında sorumsuzca zulme destek veremeyecektir.

Bunu başarmak imkansız mı? Elbette değil! Sırf Türkiyede dindar insanlara ait çok sayıda  yurt, okul, hastane veya başka vakıf binaları bulunmaktadır. Sırf dini vakıflara ait binalara bazı markaların girişi yasaklansa, boykot ciddi manada etki eder. Ayrıca, milyonlarca kişi liderinin tavsiyesini harfiyyen yerine getirecek bağlılıktadır. 

İzah edildiği gibi boykot işe yarar ama....

Abdullah konuksever
( Boykot İşe Yarar Mı başlıklı yazı hotamisli tarafından 20.10.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.