Karaman veya Konya’da “ bir şey olmaz”  yerine genelde: ‘bi şiy olmaz” denir. Evet, bize kolay kolay  bi şiy olmaz.  Yıllarca,  neredeyse koca bir ömür, hem de günde bir kaç paket, sigara kullanılır ama yine bi şiy olmaz. Bilim adamarının koro halinde “ sigara ciğere, kalbe zararlı hatta gırtlak kanseri yapabilir!”  deseler de,  yine de bi şiy olmaz. Biraz nefesi daraltır veya kötü kötü öksürtür hepsi o kadar. Sigara kullanırken , yakında bulunan özellikle çocuklar  çok zarar görür dense de,  bi şiy olmaz. Daha bebekken nikotin, duman keyfini tatsınlar ki,  çocuklar 15’ine gelmeden hemen sigara kullanmaya başlasınlar.

 

Şeker hastalığı hızla yayılsa da:  pekmez,  reçel, bal gibi yiyecekler şeker hastalarına kolay kolay dokanmaz.  Hatta dondurmalı baklava gibi aşırı şekerli tatlı  tüketilse bile bi şiy olmaz.  Biraz  kan şekeri yükselir, hepsi o kadar.  Kısacası o kadar güçlü, kuvvetli, cesuruz ki,  gaz tüpünü çakmakla kontrol edebilen insanlarız. Bize kolay kolay bi şiy olmaz.


Sigara veya şeker hastalığı filan basit şeyler, büyük çapta da bize bi şiy olmaz. Dere yataklarına evler yapılır ama hiç bir sıkıntı olmaz.  Zaten pek yağmur yağmıyor, ne olacak yani! On yılın başı bir yağmur yağarsa da  yağsın, dert etmeye değmez. Hem yağmur rahmettir, bi şiy olmaz.


Fay hattına koca koca şehirler inşa edilir. Bilim adamlarının, fay hattında ev yapılmasının tehlikelerini anlatacağız, diye dillerinde tüy biter ama çok ciddiye alan olmaz. En son deprem üzerinden kaç yıl geçmiştir, deprem travmalarını çoktan unutmuşuzdur. Yıllar sonra deprem olacakmış,  o zamana kadar kim öle kim kala. Bi şiy olmaaaz!


Fay hattı üzerine yapılmış koca koca binaların kolonlarını kesebilecek kadar cesuruz. Bir iki kolon kesilmişse kesilmiş, n’olmuş? Kocaman binayı  sanki bir iki kolon mu ayakta tutuyor, bi şiy olmaz!


Daha fazla uzatmaya gerek yok; bize bi şiy olur mu olmaz mı bilemem. Bildiğim hatta emin olduğum:  sağlık, trafik veya her türlü güvenlik kurallarını hiçe sayan bu anlayış sayesinde  bizden bi şiy olmaz!

 

Abdullah Konuksever

 

( Bi Şiy Olmaz başlıklı yazı hotamisli tarafından 13.09.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.