Yolun kenarında ters bir şekilde duruyor. Buraya nasıl geldiği hakkında bir fikre sahip değiliz. Tek bildiğimiz orada duruyor olduğu. Kim tarafından ya da neden atıldığı ise bir muammadan ibaret. Sabit bir şekilde yerinde duruyor. Bu cismin durumunun ya da yerinin değişmesi için dışarıdan bir etken gerekiyor. Ve bu etken iki türlü şekilde olabilir. İlk olarak cisme doğru ilerleyen kişi yerde gördüğü bu dairesel cisme vurabilir. Canı sıkıldığı veya vurmak istediği için olabilir. Yol boyunca onu sürükleyebilir ya da bir vuruş veya birkaç vuruştan sonra bırakabilir. İkinci durumda kişi cismi görmeyip üstüne basabilir. Dairesel cismin şekli bozulabilir. 
     Bu dairesel cismin bir şişe kapağı olduğunu söyleyelim. Hava oldukça güzel ama bunun kapağa bir faydası yok. Bu ifade anlatımı zenginleştirmek, okuyucuya bilgi vermek için kullanılmış bir cümle. Havanın iyi ya da kötü olması kapak için bir şey ifade etmez. O cansız bir varlık bir nesnedir. Bu demek değildir ki bu durum kapağı etkilemez. Örneğin havanın sıcak olduğu zaman kapak ısınabilir. Ya da yağmurlu bir gün olduğu için kapağın yeri değişebilir. Ama bu bizim ilk başta söylediğimiz duruma ters düşer. Onun için ifadeyi değiştirmek lazım. Cismin durumunun ya da yerinin değişmesi için dışarıdan bir etken gerekiyor ve bu etken her türlü şey olabilir. Böylelikle söylediğimiz ilk ifade ile çelişmemiş oluruz. Ama bu onu söylediğimiz gerçeğini değiştirmez.
    Şimdi kapağın yanından minik bedeniyle bir karınca geçmekte. Muhtemelen bunu daha önce de gördü. Ama yolun ortasında duran bu cismin ne olduğunu bilmiyor. Kapağın etrafında döndükten sonra içine bakmaya karar verdi. Şuan kapağın kenarında yürüyor. İçine girmeye daha karar vermedi. Kenardan birkaç adım atsa da geri çekilip duruyor. Sonunda inmeye karar vermişe benziyor. Artık kapağın içinde geziniyor. Acaba karınca burada ne aradığının ya da ne bulmak istediğini biliyor mu? Yoksa sadece yolda gördüğü bu cismi bir dürtüden dolayı mı merak etti? Bunu asla bilemeyeceğiz. Tıpkı kapağın buraya nasıl geldiği gibi. Kapağın buraya nasıl geldiğini gören olmuştur ama biz sadece tahmin edebiliriz. Gören kişi ya da kişiler çıkıp da böyle oldu derse o ayrı. 
    Kapağı atan kişi susadığı için çantasından su şişesini çıkardı. Ya da çanta taşımadığı için şişe elindeydi. Her durumda da tek ortak yön var kapağı atan kişinin susaması. Su şişesinin kapağını açıp suyu içiyor ama kapağı yere düşürdü. Yer düştüğü için yüzünde bir hayıflanma ifadesi oluşuyor. Kapağı yerden kaldırmadı. Bütün suyu içtikten sonra şişeyi çöpe attı. Burada şu sorun olabilir. Şişeyi çöpe atan kişi kapağı neden atmadı. Belki temizlik takıntısı vardır ya da kaldırmak istemediği içindir. Dediğimiz gibi sadece tahmin ediyoruz. Farklı bir durum da olabilir. Örneğin ilk başta söylediğimiz birinci durum. Kapak zaten daha önceden yerdeydi. Ve kişi kapağı vurarak buraya sürükledi. Biz sadece kapağın buraya nasıl geldiğini tahmin ettiğimiz için daha önceden atılma durumuna girmeyeceğiz.
    Kapak yine tek başına çünkü karınca gitti. Muhtemelen hiçbir şekilde kedisinin ve yuvanın işine yaramayacağı bu cismi incelerken kaybettiği zamanı telafi etmek amacıyla gitmiştir.  
   Kapağın nasıl atıldığını bilmediğimiz gibi ne zaman atıldığını da bilmiyoruz. Belki akşam atılmıştır. Ve günün ilk ışıkları kapağın üstündeki çiy taneleri buharlaştırıp gökyüzüne yollamıştır. Burada kullanılan atılmak kelimesi de yanlış kullanılmış oldu. Çünkü kapağın atıldığı veya düşürüldüğünü bilmiyoruz. Zira atılma ve düşürülme eylemleri farklıdır. Birinde kasıtlı bir yapılma durumu varken diğerinde istemsiz bir olay gerçekleşir. Tüm bunlar varsayımdan ibaret olunca kelime seçimlerini de açıklamamız gerekiyor. Ya da tüm seçimleri bırakıp varsayımlar üzerinden ilerleyebiliriz.   
( Varsayımlar başlıklı yazı 286228a tarafından 2.08.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.