Özgüvenin Bileşenleri:

1.Kişinin kendisine karşı olumlu bakış açısına sahip olması.
2.Kişinin kendi değerinin farkında olması.
3.Kişinin kendi hatalarına karşı bağışlayıcı olması.
4.Kişinin kendi  başarılarını onaylaması.
5.Kişinin,birey olarak kendini geliştirmeye istekli olması.
6.Kişinin kendisini olduğu gibi  kabul etmesi.

"Özgüvenli birey yaşamının kontrolünü elinde tutar."

"En kısa ifade ile özgüven,sağlıklı bir benlik algısıdır. Yani olumlu olumsuz,az çok,var yok,her şeyinle kendine,kim olduğuna dair hislerinle  ilgilidir."

"Özgüven öğrenilebilir ve geliştirilebilir."

"Hayır diyememek,  başkalarının kanatları altında olmayı tercih etmek,karar alamamak,sosyal ortamlardan kaçınmak,dikkat çekmemek için özen göstermek,beden dilindeki çeşitli ipuçları ile kendini gösterir."özgüven eksikliği.

Özgüveni geliştirmek için :
1.İç sesinizi kontrol altına almak.
2.Hobiler edinmek.
3.Başarılarınıza odaklanmak.
4.Yaşamınızda kısa,orta ve uzun vadeli hedefler ile ilerlemek.
5.Güçlü yönlerinizi keşfederek bunları daha çok kullanmak.

"İnsanlar olduklarına inandıkları şeyi olurlar.Bir şeyleri yapabileceğime inanırsam onu yapma  yeteneği  edinebilirim." Mahatma Gandhi

"Bilgi öz güveni,öz güven ise gücü artırır."Konfüçyüs

İnsanın hayattaki esas görevi kendisini doğurmak,potansiyeli dahilindeki kişi olmaktır.İnsan çabasının en önemli ürünü,insanın kendi kişiliğidir." Erich Fromm

Özgüven ne sağlar: " Yaşamla baş etmek,keyif almak,yeni şeyler denemek,sevmek,mutlu olmak ve etmek,istediklerini yapmak adına ihtiyacın olanı kendinde bulmanı sağlar."

Ne verir? " Zor koşullar,beklenmedik olumsuzluklar ya da art niyetli davranışlar  karşısında hayır demek,sınır koymak üzere savaşma gücü verir."

Ben bu   sözcüğü ilk  lise  yıllarımda   fizik öğretmenimizden duymuştum,bütün derslerde başarılı ancak fizik dersinde başarısızdım.Sınıfın ortasına gelip beni işaret ederek:
"Sende özgüven eksikliği var Hüseyin,"demişti,kulakları çınlasın Devrim Hoca'm.Zar zor geçtim o dersten  ama  o  eksikliği   kapatabildim  mi,emin değilim.

Topluluk önünde konuşmayı veya bir iş yapmayı asla sevmem örneğin,en çok bildiğim,en  kolay yaptığım  şeyleri bile yapamam,rezil olurum.

Küçükken kıza yazdığım aşk mektuplarını  gönderememiştim örneğin,içimdeki hep reddedilme,sevilmeme korkusu benim dışa dönük olmamda en büyük engeldi.

Yine  lise yıllarımda şiir ve hikaye yarışmalarına katılma cesaretini kendimde bulamamıştım,insan yaptıklarından değil yapamadıklarından pişman olurmuş zaten, çok iyi anladım.

Bizim çocukluğumuzda  sosyal medya,mesaj,görüntülü konuşma falan yoktu,duygusal ve asosyal  bir kişiliğimiz vardı,bu yüzden ilişkilerimiz duygusal bağla  gerçekleştiği için sağlamdı.

Özgüven  tanımının içinde değerlendirilmesi gerekenler:
*Kendine güven
*Başkalarına güven
*Başkalarının  gözündeki izlenime güven
*Kendi sınırlarına dair farkındalık.

Özgüvenin  temeli aile de atılır.Mahalle aralarında top oynardık,annelerimiz: "Fazla koşmayın, bak,bir tarafınızı kırdınız mı,bakmam."
"Atlama oradan,düşersin."
"Yemeğini yemezsen annen sevmez."
"Hayır,gidemezsin.Baban duysa çok kızar."

Utandırma,aşağıma,ihmal,kıyaslama,suçlamak,ilgisizlik,aşırı kontrol ve koruma,kendi kararları almasına izin vermeme,tehdit,fiziksel ceza,alay etmek,yoğun baskı,dışlanmak,akran zorbalığı,mükemmeliyetçilik vb.gibi tutumlar,çocuğun sağlıklı  benlik algısı geliştirmesine uygun olmayan ortamları ifade eder.

Öz saygı ve özgüven,disiplinli bir çalışmanın meyvesidir." Abraham Heschel

Gülyan Kabaş, " Özgüven" adlı  kitabının arka kapağında şöyle  diyor:
"Özgüven başarılı ve doyumlu bir yaşam için değerli bir kaynaktır.Ancak herkes böyle bir yaşam mı sürmek zorunda?Narsist bir dost,senin yerine karar veren bir anne baba,seni dar bir alanda çalışmaya itmiş ve yeri geldiğinde başarılarını üstlenen iş arkadaşların, gücünü üstünde denemekten zevk alan bir yönetici ve özgüvenini yıkmak için daha  nelere  ihtiyacın  olduğunu tüm detayları ile öğrenebilirsiniz."

( Özgüven başlıklı yazı berberce tarafından 23.03.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.