Bir Şiir ”Muallaya Sordum” Gizli Özne Ve Yüklem Tahlil Beyin Fırtınası 

 

Muallaya sordum seni evden dışarı çıkmıyor dedi

Seni görmem lazım Fikriye’m çıldıracağım artık

Aç pencerenin tülünü bana bak sana kim ne dedi

Seni görmem neden imkânsız gel aşağıya artık

Mehmet Aluç

 

Giriş

Bugün tahlil için klavyenin başına geçtim yazmaya tahlil etmeye çalışacağım Mehmet Bey’in şiirini. Gerçi o ne yazdığını çoğu zaman bilmez iken şairliği kendine has bilirken onun bilmediğini söyleyerek başlıyorum.

Giriş kısmı, pek girişten öte girememenin sancısını çeken şairin sancılar içinde kıvranarak aşığın sevdiğini mahallenin kızlarından Muallasına Fikriye’sini sorarak, aramasının ara ve alt üst sancısıyla giriş yaparak kapıldığı yalnızlığın metaforuna kapılmasıyla straforuna kapılarak bakarak çektiği acıyla giriş yapmaktadır, buna giriş denilmez kapalı kapıda beklenilmek denir hatta içeriye alınmamak denile bilinir. İşte girememenin engeline takılan aşığın iç sesiyle haykırmasıdır. Evden dışarıya çıkmayan bir canan yani sevdiği kız. Cananını görmeden çıldıracak olan bir sevgili! Belki de Covi de yakalandı Covit izin vermiyordur, bunu kesin bilmek gerekir derim. Âşık çıldırmak üzeredir balataları sıyıran aklın yanmış halini görmekteyiz. Aşağıda bağırarak aç pencerenin tülünü yüzünü göster bana, bana bak hiç olmazsa birkaç saniye sevgin haniye nerede, yoksa sana yanlış bir şey mi söyledi arkadaşın Naciye? Şair burada gizli özneyi aramaktadır az sonra bizde gizli özneyi arayarak bulmaya çalışacağız. Az aç pencereni seni neden görmem imkânsız bari onu söyle çatlatma beni derken çektiği ıstırabın çatlarken parçalanmasına ayrılmasına şahit oluyoruz.

GELİŞME

Burada gelişme adına hiçbir şeyi görmek şu anda mevcut değildir. Şiir 4 kıtalıktır belki şair Mehmet Bey gelişmelerin, gelişmemesi üzerine yazmayı başka bir zamana gelişmenin gerçekleşmesinden sonra yazmayı düşünmektedir.

SONUÇ

Burada sonuç adına bir şey görmekteyiz sadece aşığın feryadın duymaktayız sonucu şair devamını yazdıktan sonra öğrenebileceğiz artık.

GİZLİ ÖZNE

Saklı özneyi bulmak için yola çıkalım.

 

Muallaya sordum seni evden dışarı çıkmıyor dedi

 

Çıkmıyor kim çıkmıyor Fikrîye. Neden çıkmıyor? Onun dışarıya çıkmasına engel olan nedir?

 

Seni görmem lazım Fikriye’m çıldıracağım artık

 

Görememenin sancısıyla sancılanan bir aşığın çektiği acının şahlanarak yeter artık beni sevmiyorsan söyle artık çektirdiğin yeter diyen öznenin saklanarak şimdi burada açığa çıkmasıdır. Yani “yeter artık ”Fikriye “ gizli öznedir. Diğer bir anlatımla aşığın çektiği stresin acının feryadını anlatan fakat şairin yazmadığı bizim bulmamızı istediği “Çıldıracağım yeter bu nazın ne zaman bitecek söyle bana” gizli öznedir. Burada çelişkiler yumağı örülmeye hazırdır ne ile hasret ayrılık ile.

AÇIK ÖZNE

Burada açık özne kim aşağıya inmiyor neden inmiyor neden aşığa ıstırap acı veriyor diyerek sorarsak Fikriye’dir açık örnek. Açık açık aşağıya inmeyerek bunun sebebini söylemeyerek, sanki dalga geçmektedir. Açıklayıcı bir sebebi olmadan, aşığa sen az ıstırap çek ben sonra söylerim mantığı ile onu oyalamakta, kapıdan içeriye almamaktadır buda açık öznedir.

SAKLI ÖZNE

Burada saklanan özneleri tek tek ifşa ederek, tüm özneleri meydana çıkardığımızdan ötürü saklı hiçbir özne kalmaktadır.

KENDİNİ GİZLEMİŞ ÖZNE

Beyin fırtınası ile bizlerin yanında emeğinin karşılığında çalışmalarımızla hiçbir özne kendini gizleyemez.

BANA NE BEN KENDİMİ KİMSEYE GÖSTERMEM DİYEN ÖZNE

Özne kusura bakma yok böyle bir dünya, ben kendimi göstermem diyemezsin bizler beyin fırtınası çaba emek gayretle seni zaten ortaya çıkardık, bize burada laf ebeliği yapma.

SİZE NE BEN GİZLENİRİM ORTAYA ÇIKMAM DİYEN ÖZNE

 Seni görmem lazım Fikriye’m çıldıracağım artık

  Kendini beğenmiş halinle böyle konuşuyorsun seni ifşa ettik, daha ne konuşuyorsun? Burada aşığın çıldırmak üzere olduğunu zaten şair açıklamış. Neden çıldıracak “Fikriye’sini “ görmediğinden dolayı! Neden çıkmazsın dışarıya? Bunun için bir sebep söyle diye, bizim bulmamızı istediği senin gizlenirim çıkmam diyen Özneyi zaten bulduk artık direnme istersen.

 

KAPIM KAPALI SİZE KAPIYI AÇMAM DİYEN KAPALI ÖZNE

İşte kapın neden kapalı onu söyle önce? Hasta mıdır Fikrîye? Covid’ mi yakalanmış? Babası evde midir ki pencereye çıkmıyor ya da aşağı inmiyor? Ya da evde mi yoksun? İşte burası kapalı öznedir, birçok anlamı cevabı soruyu barındırmaktadır.

 

BENİ ARAMAYIN BULAMAZSINIZ YÜKLEME YÜKLENİN DİYEN KOMİK ÖZNE

Seni bulduk, şimdi şakanın sırası değil aşığın çektiği ıstıraba son vermek gerekir.

 

YÜKLEM BEN ÖZNE İLE MANA DOLUYUM ÖZNESİZ OLMAM ÖNCE ÖZNEYİ BULUN DİYEN YÜKLEM

 

Burada yüklemin yüklendiği ağır yükün altında ezildiğini, bana yüklenmeyin önce özneye yüklenin benim yükümden, demesinin iç dış açılışlarının kırılganlığını görmekteyiz.

 

BANA YÜKLENMEYİN YÜKÜM AĞIR OLUR DİYEN YÜKLEM

 

Zaten bunun farkındayız.

 

YÜKLEMİN YÜKLE YÜKLENMESİYLE ÖZNENİN KENDİ YÜKÜNÜ HAFİFLETMESİNİ İSTEYEN YÜKLEM

 

İşte bende tahlil ile bunu anlatmak istiyorum, bilmem açık mıdır anlatmak istediğim?

 

LİMANDAKİ TÜM YÜKLERİ ÜSTÜNE YÜKLEME YÜKLEYEN ÖZNENİN KAÇARKEN YANINA GİDEN YÜKLEMİN YÜKÜN AĞIRLIĞI ALTINDA EZİLDİĞİNİ SÖYLEYEREK YÜKLEMİN ÖZNEYE ATTIĞI FIRÇA

 

Aç pencerenin tülünü bana bak sana kim ne dedi

 

Ey özne neden gizlersin manayı anlatılmak istenileni şairle birlikte az açık ol net ol.

 

SONUÇ

Sonuç olarak sonu görmek için şairin şiirine devam ederek yazması gerekmektedir yoksa bir dörtlük/  4 kıta veya mısra ile her şeyi açıklamak zordur, ben elimden geldiğince açıklamak için çırpındım umarım yararlı olmuşumdur vesselam selamlarımla.

Mehmet Aluç-Kul Mehmet

 

Not: Özneler/Yüklemler hakkında sadece mizahi bir anlatımla yola çıktım, maksadım az gülümsetmektir vesselam.


( Bir Şiir -muallaya Sordum- Gizli Özne Ve Yüklem Tahlil başlıklı yazı kul mehmet tarafından 16.03.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu