Monolog Röportaj-Şiir İnsanların Tercihlerine Ulaşması İçin etkiler mi?

 

-Saygıdeğer okuyucularımız demli çayımızı yudumladıktan sonra şiirle gönül penceremizi açarak az odamızı şiir ile gülümseme neşe ile doldurmak için devam ediyoruz Sayın Kul Mehmet Bey, şiirle insanların tercihine ulaşması için onu tetikleyerek etkileyerek tercihlerine ulaşmasına vesile olur mu acaba? Yoksa insanlar şiirdeki duygu ve hisleri öteleyerek, kendi duygu ve hisleriyle tercihlerine ulaşırken kendisini etkileyen duygularıyla kendilerine mi topluma mı hitap ederek tercihlerine ulaşırlar? Bu tercihleri hangi yönde olur? Şiir duygulara hitap ederken kendisindeki karmaşık duygularını dizayn ederek toplumun tercihine ulaşılması için onu etkileyerek yol almasına sebebiyet verir mi?

 

-Çay için teşekkürler ederim okuyucularımla aynı anda çayları yudumlamak ayrı bir haz veriyor. Öncelikle insanın tercihi nedir bu tercihi kendi yararına mı yoksa toplumun yararına mıdır bunu bilmek gerekir. Kendine ait ise bildiğiniz gibi bu tercihlerimiz hayatımızı kendimizi yolumuzu belirler. İnsan bir an kendinden uzakta hiçbir şeyden habersiz kalarak yaşar. Bu an içinde bir tercihi yoktur. İnsanın kendini keşif etmesi için bir desteğe muhtaçtır bu anlarda, önüne çıkan bariyerleri birilerinin yardımıyla aşması gerekir. Kendinden habersiz, her şey bloke olmuş o anlarda tercihini yapmaktan duygu ve hislerinden uzak, şaşırmış yolundan uzaklaşmış iken, odasında ya da bir kitapçıda elini bir şiir kitabına uzatır, açar sayfaları okumaya başlar.

 

Umuş

“Bütün iyi kitapların sonunda
bütün gündüzlerin,
bütün gecelerin sonunda
meltemi senden esen
soluğu sende olan,
yeni bir başlangıç vardır…”

Edip Cansever

 

Umut Yaprakları

“Öyle bir ilkyaz ol ki korkut yaprakları,
Öyle bir son yaz ol ki tut yaprakları,
Sararıp dökülürken güz rüzgârlarında
Ardında savrulsunlar, unut yaprakları.
Sevinçlerinde onlar vardı, hüzünlerinde onlar
Seninle yeşerdiler, seninle soldular…
Olsunlar senden sonra da umut yaprakları.”

Özdemir Asaf  

 

Anadolu

“Öyle yıkma kendini,
Öyle mahzun, öyle garip…
Nerede olursan ol,
İçerde, dışarda, derste, sırada,
Yürü üstüne üstüne,
Tükür yüzüne celladın,
Fırsatçının, fesatçının, hainin…
Dayan kitap ile
Dayan iş ile.
Tırnak ile diş ile,
Umut ile, sevda ile, düş ile
Dayan rüsva etme beni.“

Ahmed Arif  

-İşte umut dolu şiirleri okudukça insan, tercihlerini belirlemek için karmaşık duygularını hizaya sokarak kendisi için değil, toplumun yararına tercihler yapmayı şiirlerde duygu ve hislerin içinde saklanmış gizli özneyi ortaya çıkararak, vakıf olur. Artık kendini keşif ederek önündeki bariyerleri toplumun yararına tercih yaparken, toplumla beraber o bariyerleri aşarak beraberce yoluna devam ederler. Şiirle küçük ilerlemelerle, şiirin verdiği duygu ve hislerle, o an kaybolan duygularını tamir ederek tercihlerine ulaşmak için yol alır. Bu etkileşim ile tercihinin ne olacağını sorgular benim için bu yönde olur, çünkü şiirin verdiği motivasyonu ben çok gördüm ve yaşadım beni yeni dostluklara ulaştıran şiirin etkisiyle, okuyan insanı motivasyonuyla doğru tercihin yapması için bir etkin bir elaman olarak, takıldığı önüne çıkan bariyerleri aşmasında yardımcı olacaktır. Ben şiirle nereden nereye geldiğimi, hangi engelleri nasıl aştığımı çok iyi biliyorum bunu bu nedenle söylüyorum. Ben çayımı demledim şu an yanımda sizleri de davet ediyorum, buyurun hep beraber içelim(gerçekten çayım yanımda demlendi içmek için ara veriyorum) ondan sonra devam edelim, dediğimiz gibi her zaman çaylar bizden, gülümsemek sizden.

-Evet, saygıdeğer okuyucularımız çaylarımızı içtikten sonra sizlerin gülümsemelerinizin eşliğinde devam edeceğiz selamlarımızla.

Mehmet Aluç


( Monolog Röportaj-şiir İnsanların Tercihlerine Ulaşması İçin Etkiler Mi başlıklı yazı kul mehmet tarafından 15.03.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.