Deneme / Hayata Dair Denemeler

Eklenme Tarihi : 10.03.2022
Okunma Sayısı : 1055
Yorum Sayısı : 1

                          Bu Mesaj Çok Çok Önemli

   Uygar devletlerin; dini, kini, imanı, tarikatı, partisi, cemaati, mezhebi olmaz. Herkesi bağlayan anayasası, kuralları, kurumları, sistemleri, yaptırım gücü, müeyyidesi olur. Devletin kapsadığı toplumun içinde; kurallara uymak şartıyla, farklı inanç ve siyaset grupları elbette olacaktır. Fakat hukukun üstünlüğü ve bağımsızlığı; tüm kurumların üstünde, yargısal denetim ve hüküm tesis eden bir nitelikte olmalıdır.

   Tüm yurttaşlarını kucaklayan bir eli, herkesi koruyan kollayan şemsiyesidir devlet.

Devletlerin menfaati, çıkarı, uzun vadeli plan ve uygulamaları olur. Onu yönetenler; yarın dökeceği betonu ve karnını doyuracağı ekmeği düşünen, günü birlik çalışan inşaat emekçileri gibi düşünemez.

   Bundan dolayıdır ki; diplomatik bir hatayla, yıllar önce uluslararası ilişkilerimizi kopardığımız bir ülkeyle, yeni bir dönem açmak, yeni bir barış ihtimalini değerlendirmek; döneklik, ihanet, geri adım olarak değerlendirilemez. Bu yıl dostane ilişki kurarsınız, yarın yanlış yapar, tekrar uyarır, gerekirse mesafe koyarsınız. Saldırı varsa da savaşırız. Diplomatik nezaket bunu gerektirir.

   Ey...! , Ey....! diye diye meydanlarda bağıra bağıra, dost ülke bırakmamıştık neredeyse.

Bu yanlıştan dönülüyorsa, kimsenin duygusal düşünmeye hakkı olmamalı bence. Genel siyasi uygulamaları beğenmez, eleştirir ve gerekli demokratik mücadeleyi yaparız. Ama iktidarda kim olursa olsun ülkemizin stratejik menfaatlerinin yanında olmalıyız.

   Mısır ile yeniden diplomatik ilişki bir hatadan dönüldüğünün işaretidir.Bu bağlamda komşumuz Esad rejimiyle de kanlı bıçaklı olmanın bir anlamı yok. Araya kim girecekse, çağıralım o da gelsin, neyi paylaşamıyormuşuz onu da öğrenelim. Giderken de garantör devletler ve BM nezdinde; 6 milyon sığınmacı yurttaşını yanında götürsün. Bir ülkede olağanüstü durumlarda en fazla 50 bin sığınmacı, göçmen olur. Ona göre de belli bölgelerde, sığınmacı kamplarınız olur. Tüm ülkede başı boş dolaşmazlar. 6 milyon sığınmacı 6 yıldır ülkesinden ayrı yaşarsa, 6 türlü zulüm olur.

   Bir de suçu sabit olmamış, hüküm giymemiş, somut bir delil ve yasayla suçlanmayan insanları; zan, husumet, kin ve nefret gözlüğüyle, vatan haini ve terörist olarak görmekten vaz geçelim. Hele ki cezasını çekmiş, topluma kazandırılmış insanların ıslahı için toplumca seferber olalım. İnsan vicdani, hukukun evrensel ilkeleri ve manevi öğretilerimiz bunu gerektirir.

Barış ve huzur hiçbir zaman uzaydan ısmarlama gelmeyecek. Haddimizi aşmayalım yeter.

Doğal olan, olması gereken adresini bulur.

   Demokrasi, hukuk, laiklik, bilim, mantık, etik ve evrensel meşruiyet birbirini tamamlayan halkalardır.

Birini kopardığımız zaman diğerleri de görevini hakkıyla yapamaz. Sorunlarla yüzleşme, müzakere, kalıcı barış ve her topluma güven veren garantörlük öngörüsüyle yola çıktık. Yurtta ve dünyada barışı tesis etmek için başka ne tür bir yöntem izleyebiliriz?

   Şunu da iyi bilmekteyiz ki; güç bazen oyunu, bazen de sahibini bozar. “Barış istiyorsanız, her daim güçlü bir şekilde savaşa hazır olmanız gerekir” sözü de her yönden güçlü bir devlet olmayı vurguluyor.

   Hukuk, herkese hakkı olanı, zamanında vermektir. Ne aldanan olalım ne aldatan. Ne zulmedelim, ne zulme uğrayalım, ne de zulme razı olalım. Adalet, sağduyu ve erdem arayışı elbette söylemsiz olmuyor. Fakat azıcık da eylem, hareket gerekiyor.

Anlayan anlamıştır. Lütfen anlamayanlara da siz anlatınız.

Selamlar, sevgiler, esenlikler dilerim.

 

Samsun, 10.03.2022

Ali Rıza Malkoç

( Bu Mesaj Çok Çok Önemli başlıklı yazı Ali R.MALKOÇ tarafından 10.03.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.