AZİZİM NOEL BABA

2022 Nasıl sürprizlere gebe, neler getirecek neler götürecek bilemiyoruz.
Son bir kaç yıldır yaşadıklarımıza bakarsak, tedirginlik de duymuyor değiliz.
Henüz geçtik yılbaşı gecesini.
Haftalar öncesinden içimizdeki yılbaşı coşkusunu çevremize yansıttık bir çoğumuz.
Şimdi biraz geri dönüp, geçmiş yılı nasıl tamamladığımıza bakalım.
Son günlerinde,  gecesinde, hayatımızda hangi figürler vardı.
Saint Nicolas
Santa  Clause
Noel Baba
Beğenin beğenin alın..
Hristiyan dünyasının figürlerinden birisi. Noel ise zaten en önemli günleri Hristiyan dünyasının.
Bu anlamda 3-5 gün geç de olsa Hristiyan dünyasının ve de ülkemiz vatandaşı Hristiyan vatandaşlarımızın Noel bayramlarını kutlarım.
Aslına bakarsanız biz uygulamada diğer dinlere karşı yeterince hoşgörülü ve saygılı değiliz millet olarak.
Hepiniz duymuşsunuzdur, en yakası açılmadık, bel altı fıkralarda, ya bir papazdır kahraman ya da bir keşiş. 
Ya rahibedir ya da zangoç. Bir dinin din adamlarını ne kadar da kolay aşağılayabiliyoruz. Üstelik de semavi dinlerden olan kişi ya da kavram yahut kurumları eğlencemize malzeme yapabiliyoruz.
Bunun yanında ise şaşırtıcı şekilde başka dinlere ait figürleri de çok kolayca benimseyebiliyor, hayatımıza sokabiliyoruz. Daha da ilginci herhalde, hem bel altı fıkralara malzeme yapmak, hem de aynı figürleri hayatımıza monte etmek olurdu ki, herhalde bu kadarını yapanımız bile vardır.
Aziz Valentin mesela Sevgililer günü adı altında son yıllarda hayatımıza sızıvermiş ve de pek sevmiştik değil mi hatırlayın?
Noel baba da, adı ister Saint ister Santa olsun bir Hristiyan azizden esinlenerek oluşturulmuş bir figür.
Ama hayatımıza bu kadar sırnaşması normal mi sizce de?
"Aaa şekerim biz Noeli kutlamıyoruz ki, Yılbaşı bu.. Hani eski yıl bitiyor yenisi geliyor ya, hah işte o. Biz yeni gelen yılı kutluyoruz sadece. Ne kötülüğü var bu hoşluğun?" diyerek bilmiş bilmiş kendini izah etmeye çalışan bir ablamızı duymuşuzdur muhakkak..
Eee iyi de ablacığım, o zaman niye evine Noel baba figürü alıyorsun? Ne alakası var senin yeni yıl kutlaman ile Noel’in?
Hadi Noel çamının da adını yılbaşı çamı diyerek kendini kandırdın, Hristiyan dünyası Noel için çam süslemesi yapıyor, yılbaşına kadar saklıyor diye sen de alıp Yılbaşı eğlencene monte ettin. E peki ona "ipte tırmanan noel baba" oyuncağı asmak için iştahı nereden buldun?
"Ben yılbaşı kutluyorum Hristiyan Noelini kutlamıyorum hayatım " derken, diğer yandan evini Noel baba figürleriyle, Yılbaşı çamıyla süsleyenleri, görüyorsanız acıyın bence onlara. 
Kendi kültürlerini yansıttığı için, zaten Hristiyan oldukları için, Noeli ya da yılbaşını bahsi geçen figürlerle kutlayan tanıdığınız varsa , onlara da saygı duyun ve siz de onların Noellerini kutlayın. 
Onlar daha samimi çünkü.
Diğeri ise kültürel yozluk içinde olduğunu bile fark edemeyen zavallı.
Medyanın muhtemeldir ki toplumu dönüştürmeye azimli odakların da talimat ya da telkinleriyle ülkemizde yıllardır pazarladığı ahmakça bir oyun aslında bu.
Belediyeler sokakları, esnaflar vitrinleri, üreticiler ürünleri ile aslında bu dönüştürmeye alet oluyorlar.
Alışveriş merkezlerinde Noel baba kıyafetleriyle şirinlikler yapanlardan tutun da, sokaklarda çarşılarda "Hoh hoh hooo" diye dolaşan maskotlara kadar empoze edilen şey "Yeni yıl makyajı" altında Noel ve hıristiyan kültür.
Yeni yıl kutluyorum derken başına Noel baba külahı geçirmekten de zevk alıyorsan kardeşim zaten sen ne yaptığının da farkında değilsin demektir. Hani o eğlencenin doruklara çıktığı 24’ e yaklaşan anlarda birisi çıksa da "hadi bir de Noel ayini yapalım" hep beraber dese, aradan çıkartılabilecek belki de farkında olmadan.
Hiç mi peki sadece yeni gelen yılı karşılamayı arzu eden , bu amaçla eğlenen kimse yok acaba?
 Olmaz mı, vardır elbette. 
Zaten onların Noel babayla, çamla, Hz. İsanın doğumunun haber verilmesini simgeleyen Çan figürleriyle işi olmaz. Daha samimidir elbette.
Kendi meşrebine göre geçirir gecesini.
Müslümanların batıl inançlarını sarakaya alırken, diğer yandan Hristiyanların batıl inançlarını bağırlarına basanlardan farklıdırlar yani..
Hani bizde de vardır ya. Telli Babaya tel bağlamaya gider yeni evliler, ya da bilmem ne babadan medet umarlar türbesini ziyaret ederek.
Hani ille de bir şeyler yapacaksanız bizden figürler kullanın bari diyesi geliyor insanın.
Geçen yıllarda  dili özlü bir yazarımız köşe yazısında;
"Noel baba coca colanın parlattığı bir araçmış, kolanın renkleri de kırmızı beyaz, aaa ne hoş tesadüf Türk bayrağı da kırmızı beyaz" yaklaşımındaydı...
 "Hımm hadi bakalım Türkler, bakın bayrağınızın renginden kıyafeti hem de, kucaklayın o zaman Noel babanızı" kıvamındaydı sanki çabası.
 İnsan , "Niye bu azim, bu gayret" deme ihtiyacını duyuyor, bu zihniyete bakıldığında.
Güçlü bir medeniyet ve kültürün beşiği olan bir milletiz.
Bu kadar "edilgen"  olmayı nasıl kendimize yakıştırabiliyoruz acaba?
Bizim herhangi bir kültürel öğemizi, herhangi bir dini, sosyal ya da eğlence figürümüzü herhangi bir yabancının kendi dünyasına monte ettiğine hiç şahit oldunuz mu?
Biz niye istekliyiz bu kadar peki?

Bilvesile, 2022 ülkemize, milletimize, ailemize ve tüm dünyaya hayırlı olsun...


( Azizim Noel Baba başlıklı yazı Gökdeniz tarafından 1.01.2022 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.