Eleştiri kavramı bizim toplumumuzda yanlış anlaşılmış,bu yanlış düzeltilmemiş ve hala yanlış anlaşılmaktadır.Toplumumuzun bu kavramı henüz tam olarak sindiremediği kesindir.
Toplumumuzda eleştiri hakkında yanlış düşüncelere sahip iki kesim vardır:
*Eleştiriyi sadece olumsuz anlamda düşünenler
*Özeleştiri kavramını yok sayanlar
Birinci topluluk; eleştirinin sadece olumsuz anlamda olabileceği ve herkesin eleştiri yapabileceği görüşünde birleşen insanlardır.Bu insanlar ki; olumlu eleştiri kavramına kulaklarını tıkamış,kitaplardakilere ise gözlerini kapamış olanlardır.Bu tip insanımız ruh yapısı itibariyle de asabi,beğenmezlik duygusu ön planda olan,bilimin açıkladıklarından ziyade kendi bildiklerini doğru kabul eden insanlarımızdır.Cümlelerinin çoğunu 'olmamış,becerememiş,uymamış' kelimeleri ile kurarlar ve moral bozma-motivasyonu düşürme yetenekleri oldukça fazladır.
İkinci topluluk ise özeleştiri kavramını anlayamamış olan insanlardır.Bu topluluk birinci topluluktan daha tehlikelidir ki;kendini eleştiremeyen insanın başkalarını eleştirmeye hakkı olmadığı bilinir.Bu tip insanlar kendilerini eleştirmeyi bilmediklerinden dolayı bu işten kaçarlar ve bir noktadan sonra her yaptıkları hareketin,davranışın ya da söyledikleri sözlerin toplum ya da yaşanılan çevre tarafından kabul edilmesini isterler.Suçu başkalarında ararlar ve kendilerine başarısızlıktan pay biçmezler.

Kazak Abdal ne güzel demiş:

Ormanda büyüyen adam azgını
Çarşıda pazarda insan beğenmez
Medrese kaçkını softa bozgunu
Selâm vermek için kesen beğenmez

Toplumumuzun olumlu eleştiri ve özeleştiri kavramlarını benimsemesi dileğiyle...
( Eleştiriyi Sindirmek başlıklı yazı serker tarafından 4.01.2010 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu