SİVAS’A İLK YOLCULUK

                       Ahmet AYAZ

                     GAZİANTEP GÜNEŞ  GAZETESİ. 31 ARALIK 2013

 

         Bir çok etkinliğe katıldım.   Ülkemizde edebiyat etkinliğine ve şairler buluşmasına katılmanın önemini şairler bilir. Ben Bekir Sıtkı Erdoğan, Abbas Abdullah Hacaloğlu, Prf. Dr. Tamilye Aliyev Abbashanlı, Cemal Safi, Yavuz Bülent Bakiler, Mustafa Ceylan, Harun Yiğit, Abdullah Satoğlu, İsmet Bora Binatlı, Sabit İnce, Mehmet Nuri Parmaksız, Hasan Ulusoy, Ali Gözütok, Rahmetli Ramazan Kurt  gibi bir çok kıymetli isimlerle yüz yüze bu etkinlikler sayesinde geldim. Bir çok edebiyat etkinliğine ve şairler buluşmasına davet edildim, bazılarına katıldım, bazılarına zamanım olmadı. Fakat Sultan Şehir Sivas beni kendine doğru çekiyordu sanki. 2011 yılı Haziran ayına bir davet aldım. Bu davet Sivas Yazarlar ve Şairler Derneği Başkanı Sabiha Serin Hanımefendiden geldi. Aynı derneğin başkanı şimdi Bekir Âlim Beydir. Neyse Tokat Tur’dan bir bilet alım otobüse bindim. Sabahın erken saatinde Sivas da oto gara indim. Bir yağmur İndiriyor ki, anlatılır gibi değil. Sivas’a ilk gelişimdi. Hiçbir yeri bilmiyorum. Ancak Polis Okuluna gideceğimi biliyorum ama, polis okulunun nerede olduğunu da bilmiyorum. Oto gardan yürüyerek çıkmak üzere iken bir çalışan  taksi hemen yanımda durdu. Camı açarak “Amca nereye” dedi. Ben polis okuluna dememle birlikte, öbür tarafa geçte yanıma bin yaşarma dedi. Yolda konuştuk, şairler buluşmasına davetli geldiğimi söyledim  ve şoförün adını sorunca, adım Hızır dedi .” Yeğenim ne güzel adın varmış. Bana Hızır gibi yetiştin” derken, Polis Okulunun önüne gelmişiz. Hızır Usta “Çabuk in yaşarma” dedi. Borcumu vereyim derken, Polis Okulunun önüne gelmişiz. Hızır Usta “Çabuk in yaşarma” dedi. Borcumu vereyim dedimse Hızır Usta, misafirin borcu olmaz dedi ve arabayı sürdü. Hal bu ki, Hızır Usta gece çalışmış, iş çıkışında bana rastlamış. Öyle olmuşken ücret almadı ve beni gideceğim yere yetiştirdi. Daha sonraki yıllarda Sivas da Sabiha Serin, Bekir Âlim, Aslan Baykara, Bekir Akbulut, Mustafa Altınay, Kemal Işık, Halk Müziği Sanatçısı Rabia Ece Aydoğdu, Söz yazarı  Salih Aydoğdu. Çok değerli Ahmet Dökmetaş, Aşık özlemi, Ahmet Şatıroğlu, Fahri Şatıroğlu Halil İbrahim Dumlu, İsmail Tekeli, Zihni Tarhan, Abdullah Durgun. Şairlerden Fatma Pınarbaşı, Nevin Kılıç, Fatma Hizmetli, Doç. Dr. Yaşar Serin gibi niceleri ile tanışmanın dışında size Sivaslı oldum diyebilirim. Gazeteci Yazar Kerim Özbekler, Sacide Yaylaz Münevver Düver, Halise Tekbaş ve “Anamın Gelini” isimli şiiri ile meşhur Ali Atar Beyi de, Sivas da tanımıştım.

Geçen zaman içinde ilk ziyaret ettiğimiz yerlerden birisi olan Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Sivas Kongresini yaptığı, Cumhuriyet Lisesi Müze olmuş. Sivas Kongresinde kullanılan öğrenci oturma sıraları ve masaları, aynen yerlerini muhafaza etmektedir. Sivas Kalesi, Madımak Oteli, Sivas Kültür Merkezi olmuş. Hefik İlçesinde, Hefik Gölünde Belediye Başkanı ile kayığa bindik. Hele Kangal daha da başka. Bir tarafta sıcak suda balıklar yüzerken, diğer yanda Kangalın suyu soğukluğundan dişlerinizi döküyor desem abes olmaz diye düşünüyorum. Ben size şöyle diyorum. Sivas deyip, geçmeyin. Sivas İnsanlarını ve Sivas’ı tanımak gerekir. Ben buradan Sivas’a selam derken, Sivas’a gittiğimde yazdığım bir şiirimi aşağıya alıyorum.

 

                        

 

 

SİVAS’A GELDİM

 

Şahinler diyarı Gazi ilinden,

Yolları teperek Sivas’a geldim.

Ozanların âşıkların elinden,

Saygıyla öperek Sivas’a geldim.

Gönüllerde sevgi seli akarken,

Hasret sevdalara nişan takarken.

Arzular büyüyüp yürek yakarken,

Sabırla bakarak Sivas’a geldim.

Vatanımda medeniyet yastığı,

Veysel Şatıroğlu bunun tastığı.

Mustafa Kemal’in ayak bastığı,

Toprağa akarak Sivas’a geldim.

Sabiha Serin’i bir kez görmeye,

Şu Bekir Âlim’e bir gül vermeye.

Onlarla bir olup mekan kurmaya,

Muhabbet kokarak Sivas’a geldim.

Ayaz’ım ben derman olsam derdine,

Gelmiş iken erenlerin yurduna.

Sevgiyle bakarak her bir ferdine,

Türküler yakarak Sivas’a geldim.

 

Ahmet AYAZ

Doğduğum Gündenberi

( Sivasa İlk Yolculuk başlıklı yazı Ahmet AYAZ tarafından 12/31/2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu