Bebekler;

Yürümeye başladığı andan itibaren hep ileriye doğrudur adımları yol almak için...

Öğrenme gayreti vardır bebeklerde, eşyaların isimleri ve olaylar boş bilgi sepetinde depolanır. Oyunlar oynanır ilerdeki yaşamın küçük provaları olarak. Bazı çocuklar hile yaparlar oyun üstünlüğünü ele geçirirler bazıları döver arkadaşlarını bazıları da dayak yer vs.

Bunlar çocukluk kazanımlarıdır. Oyun içinde bile olsa onaylanmaz dayak ama zaman içinde dövüle dövüle dövülmemeyi hatta dövmeyi öğrenecektir çocukca bir mücadele sonunda...

Biz büyükler;

Anne-baba otoritesinden ayrı kendi yaşamımızı kurduğumuzda gerçeklerle tanışmaya başlarız. Anne ve baba yanında ekmek elden su gölden, oh ne güzel! Geçim derdi yok, mesuliyet üslenmek yok ama hayat bu değil işte...

Çalışarak, kazanarak yaşamsal ihtiyaçlarını kendisi temin ederek yaşamaya başlasın bakalım... Ev kirası, elektrik, su, telefon, sair hesaplar içinde olunca hayatla tanışma başlamıştır.

Bu sürec içinde çok değişik kişilerle iş veya farklı ilişkiler olacak. Başlangıçta genel olarak mağduriyet kaçınılmaz çünkü henüz deneyim yok.

Daha deneyimlilerin oyunlarıyla da karşılaşır insanlar... Dikkatli olmak durumuyla unutmamak gerekir ki "YAŞAM BİR SATRANÇ OYUNUDUR, BAŞLANGIÇTA BELKİ YENİLİRSİN AMA YENMEYİ ÖĞRENMİŞ OLURSUN".

Yenile yenile yenmeyi öğrenen zannederiz ki bir tek Napoléon Bonaparte'dır. Hayır! Biz sade vatandaşlar da başımıza gele gele öğreniyoruz ve buna "tecrübe" diyoruz.

Çok iyi niyetlerle başlanmış bir girişim bazen istenilen sonuca ulaşamaz hatta üzüntülere sebep olabilir. Üzüntü vermesine bakılmaksızın bu bile bir kazanımdır tekrarlamamak açısından...

Acı veya tatlı her biri sertifika değerinde olan,

Kazanımlarımızın en değerlisi tecrübelerimizdir.

******

Ailemizde, sosyal çevrede ve okullarda eğitim yoluyla geçerli geçersiz pek çok bilgiyi depolarız belleğimize. Yaşamda bazılarına hiç ihtiyaç duymayız ama bazıları çok gereklidir hatta hayati önem taşır.

Sağlıkla ilgili ilk yardım, doğru beslenme, eşya, araba ve elektronik cihazların kullanımı, dilimizi doğru kullanarak konuşma sanatı ve yazma bilgileri, toplumsal davranışlar, kültürel bilgiler öz olarak "yaşama sanatı" bu guruba girer ki bunlar da "donanımlarımızdır"...

*******

Maddi kazançlarımıza çok kısa değinmek istiyorum:

Her eve az veya çok "gelir" giriyor. Evin babasının tek başına çalışıp aileyi geçindirmesi çok çok eskilerde kaldı. Hayat müşterek diyorsak, iyi günde, kötü günde diye nikahta sözümüz varsa çalışma konusunda da eşlere destek olmak lazım, istekleri sınırlı tutmaya çalışarak, ortak ve makul bir bütçe ile borçlanmadan yaşamanın becerisini gösterebilmek, ideal aile ekonomisi görüntüsüdür. Kredi kartları kullanımı, alışkanlığa dönüşmeden, çok gerek olursa, ödenebilecek miktarda olabilir.

En güzeli, tevazu içinde sade yaşamaktır.

Evin içinde huzur, mutluluk, sağlık ve uzun yaşamanın sırrı: sade yaşamak.

Sevgi dolu selamlarımla...

Yurdagül Alkan.

( Kazançlarımız Kazanım Ve Donanımlarımız başlıklı yazı Gülalkan tarafından 24.01.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.