Yukarıdaki fotoğraf Ekim-2006 yılında Bulgaristan'nın Rusçuk ili, Slivo Pole köyünde çekilmiş bir hatıradır.
                                                             ZEHİRLENEN KOYUN.
   Rahmetli Kamil Aydın ile Amcam merhum Eyüp Yutmaz arasında geçen, hafızamda kalan bir anım. Merhum Kamil ağa, Bulgaristan'dan (Niğbolu-Debova) benim köylümdür. Kamil Ağa Debova köyünün doğu kıyısında otururdu. Benim Amcam onun mahallesinden varlıklı bir aileye içgüveyi gitmişti. Rahmetli Amcam işi sevmez, gezmeyi çok seven biriydi. Mahallede üç beş koyunu olanlar, Amcam'a çobanlık teklif ederler. Kayın validesinin karşı çıkmasına rağmen, bu tellifi kabül eder. Amcam 35 kadar koyunu önüne katar, köyün kıyısındaki boş arazide otlatmaya götürür. Bu arada Kamil Ağa evinin sokak kapısının önündedir. Amcam'a mahallemizin damadı oldun, şimdide çobanlığamı soyundun? Hadi hayırlısı olsun der ve ayaküstü muhabbete dalarlar.
 
   Koyunlar otlayarak oradan uzaklaşırlar, Amcam'da hemen peşlerinden gider ne görsün? Yerde bir koyun çırpınıyor. Hemen eyvah koyun ölüyor diye bağırmaya başlıyor. Kamil Ağa kes onu diye bağırır. Fakat Amcam ne yapacağını bilemediğinden, koyunun kulağının ucuna bıçakla bir çizik atar. Kan akmaya başlar, bu arada Kamil Ağa merak ederek, Amcam'a doğru gelmeye başlar hemde kestinmi diye sorar? Amcam'da kesiyorum diye cevap verir ve bir taraftan da koyunun ensesine bıçağı sürtmeye çalışır. Koyunun ensesi yünlü olduğundan bıçak kesmez. Bir daha bıçağa yüklenir biraz deriyi çizer ve kan gelmeya başlar. Koyunda fırlayıp kalkar ve kaçmaya başlar. Koyun otlardan aldığı zehiri, akan kan yoluyla dışarı atmış olur.
 
   Kamil Ağada bu olayı görür ve Amca'ma hiç koyun enseden kesilir mi? Eyüp der. Meğer koyun zehirlenmiş, Amcam bilmeden koyunun kulak ve ensesinden akıttığı kan sayesinde, zehirin dışarı atılmasına sebep olmuş. Eğer boğazından kesse idi koyun ölmüş olacaktı. Genelde zehirlenen hayvanın şakaklarından kan akıtırlar böylece kan yoluyla, zehir dışarı atılmış olur.
 
   Kamil Ağa evine döner yan komşusuna bu hikâyeyi anlatır. Sizin çoban koyunu enseden kesmeye kalkıştı der. Ondan sonra Amca'mın adı köyde Kasap Eyüp kalmış. Ben bu olayı biraz hatırlar gibiydim. Fakat Amca'mın sağlığında, olayın detayını bizzat dinlemiştim. Her ikiside nur içinde yatsınlar. Not: Amcam içgüveyi gittiği için soyadı, yengemin soyadı olan Yutmaz olarak tesçil edilmiş oluyor.                                                                                          
( Zehirlenen Koyun. başlıklı yazı HACI tarafından 16.02.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.