Aşk olsun

Duyarsan bir sevda bitmiş,
O sevda değildir, sevda bitmez!

Herkes aşkı kendine özgü tarif eder. Bu nedenle sayısız aşk tanımı yapılabilir.

O halde “aşk soyuttur” diyebiliriz.

Soyut olan her şey gibi aşk’ın da açığa çıkması, bilinmesi için somutlaşması gerekir.

Bir ressam veya heykeltıraşın zihninde oluşan tasarı soyuttur ve her ayrıntı mana olarak vardır. Bu manaların açığa çıkması için somut nesnelere (Tuval. fırça, boya; kil,metal,v.b.) ihtiyaç vardır. Mananın aktarılması, anlatılması, bilinebilir hale gelmesi için somutlaşması gerekir.

Aşk; aşık ile maşuk arasında soyut olarak gelişen bir hal. Açığa çıkması, yansıması, tarafımızdan algılanabilmesi için aracıya ihtiyaç vardır. Bu aracı çoğunlukla erkek için kadın; kadın için erkek olmaktadır.Yunus gibi sarı çiçekle sohbet etmek veya Mevlevi gibi dönmek de var!

Aşkın karşı cinsler arasında açığa çıkmasının güzel neticeleri olduğu gibi yıkıcı tesiri de olabilir. Çok yoğun yaşanan efsanevi aşkların neredeyse tamamında vuslat görülmez. Neden?

Sevgililer aslında aşk’ın açığa çıkmasında aracılık eder. Aracı oldukları sürece (bilinçli veya bilinçsiz) sorun çıkmaz. Ne zaman ki maşuk manasına aracılık eden sevgili hakiki “maşuk” makamına oturtulur; o zaman acılı bir ayrılık süreci de başlar! Yani asıl maşuka (Allah) gitmeyen muhabbet aracı olan sevgiliye gider.Eğer aşkın derecesi düşük ise yine fazla sorun olmaz. Yüksek ise aracı olan sevgilinin bunu taşıması mümkün değildir. Vuslat bu nedenle (Kaderin takdiri ile) ertelenir. Neden “ertelenir” diyorum?

İnsan Allah’ın somut alemde halifesi değil mi? O halde ebedi olması gerekir. Açığa çıkarılmış olan aşk ise bakidir. Yeter ki muhataplar buna inansın. İnsanın başarısı hedefi ve inancı kadardır.

İmkansız aşk yoktur, ertelenen aşk vardır.

Kölesi Yusuf (A.S.) aşık olan Züleyha, aşkı uğruna kölesine köle oldu!

Evli olan Züleyha’nın Yusuf’a (A.S.)olan aşkı imkansız görünüyordu; sabır ve güzel ahlakın neticesinde vuslatın gelmesi çok manidardır.(Kuranda geçer)

Hayallerini, ümidini kaybetmeyen kazanır; her durumda…

Aşk olsun!
Saygılar

Ahmet Bektaş
( Aşk Olsun başlıklı yazı ahmet-bektas tarafından 7/22/2009 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.