TESETTÜR  NEDİR ?

 

  Örtünmek, gizlenmek, bir şeyin içinde veya arkasında gizlenmek. "STR" kökünden "tefe'ul" vezninde bir mastar. Bir fıkıh terimi olarak erkek veya kadının şer'an örtülmesi gereken yerlerini örtmesi demektir

 

TESETTÜRÜN  GAYESİ  NEDİR?

  Tesettür tanımından da  anlaşılacağı gibi örtünme  avret yerlerini gizlemedir.Tesettürdeki hikmet sayılamayacak kadar çoktur.Bunlardan bazıları şunlardır:Kadınlarımız  erkeklerin  nazarından korumak,fitneyi ortadan kaldırmaktır.Kendilerine karşı  taciz hareketleri ve sapıklığı   önlemektir.Örtü nurdur,kadının daha da korunmasına,onurlanmasına ,yükselmesine,bir değer bulmasına sebeptir. Karşı cinsin bakışlarına

 ( x ışınlarına)   maruz kalan açık  yerler zamanla  bozulmalar meydana gelmektedir.

 

TESETTÜR  FARZ MIDIR?

 

    Kur’an  ve  hadislerle örtünme (tesettür) farz ‘dır.İslami  kabul eden müminlerin örtünmesi Allah’ın  (C.C) emri  iledir.

 

KADIN  NASIL  ÖRTÜNMELİDİR.

Kuran  ve  sünnete  baktığımızda kadın için  örtünme  görünmesi gereken zorunlu olan uvuzların  dışındaki yerlerin örtünmesidir. Buda   el, ayak  ve yüz dışındaki bütün vücudun örtünmesidir.

 

ERKEK  İÇİN ÖRTÜNME VARMI  DIR?

 Evet vardır. Erkek  için avret  yeri diz ile  göbek arasıdır.Diğer uvuzların  görülmesinde  sakınca  yoktur.Ama  diğer  uvuzlarının  örtünmesi  sorun  teşkil  etmez,takvadandır.

 

ÖRTÜMÜZ  NASIL  OLMALIDIR?

Örtünün  rengi veya  cinsi önemli değildir. Önemli  olan  vücut  hatlarını  belli etmeyecek kadar bol olması, içindekini   belli edecek kadar  şeffaf  olmamalı.

 

BAŞÖRTÜSÜ NASIL OLMALIDIR?

Baş  örtüsü saçı  göstermeyecek kadar kalın olması, saçın tümünü  kapatması, ,yakalarının üstünü örtecek, boyundaki ziynetleri  göstermeyecek şekilde  örtülmelidir.

 

BAŞÖRTÜSÜ  BİR  SEMBOL MU?

 Baş  örtüsü  dinimizin ve Müslümanlığın  bir sembolüdür.Keyfi  ve isteğe  bağlı değildir.Müslümanlığı  kabul eden herkese farz  kılınmıştır.Nasıl namaz ,oruç vs. farz  ise

O  da  farzdır.Uyulması zorunludur.Sadece Allah (c.c) rızası gözetilerek örtünülmelidir.

 

BAŞÖRTÜSÜ  NE  ZAMAN  FARZ  OLUR?

Diğer tüm  ibadetlerde  olduğu  gibi,    aklı  buluğ cağına (ergenlik  çağına) giren Akıllı her Müslüman kadına farzdır.Delilere farz  değildir.

 

 

 

 

BAŞÖRTÜSÜ TAKMAYAN DİNDEN  ÇIKAR MI?

 Başörtüsü Allah (CC)  tarafından farz  kılınmıştır.İnkarı  dinden çıkarır.Allah’ın (CC) emri ve farz  olduğunu  kabul ediyor  ama  bir sebeple takmıyorsa  dinden çıkmaz,günahkar  olur.

 

 

ÖRTÜNME   İLE  İLGİLİ AYETLER HANGİLERİDİR  ?

İŞTE AYETLER:

1. Ey peygamber!zevcelerine kızlarına ve müminlerin kadınlarına söyle: (başlarını ve yüzlerini kapatacak şekilde )cilbablarının (dış örtülerinin)bir kısmı ile üzerlerini sıkıca örtsünler.Bu onların (hür iffetli olduklarının) bilinip incitilmemeleri için daha elverişlidir.Allah gafurdur (mağfiret eder),rahimdir (merhamet eder).”
Ahzab : 59

2. Mü'min kadınlara da söyle: "Gözlerini (harama çevirmekten) kaçındırsınlar ve ırzlarını korusunlar; süslerini açığa vurmasınlar, ancak kendiliğinden görüneni hariç. Baş örtülerini, yakalarının üstünü (kapatacak şekilde) koysunlar. Süslerini, kendi kocalarından ya da babalarından ya da oğullarından ya da kocalarının oğullarından ya da kendi kardeşlerinden ya da kardeşlerinin oğullarından ya da kız kardeşlerinin oğullarından ya da kendi kadınlarından ya da sağ ellerinin altında bulunanlardan ya da kadına ihtiyacı olmayan (arzusuz veya iktidarsız) hizmetçilerden ya da kadınların henüz mahrem yerlerini tanımayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizledikleri süsleri bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Hep birlikte Allah'a tevbe edin ey mü'minler, umulur ki felah bulursunuz.
"Nur Suresi 31.ayet

3. Ay halinden kesilmiş ve evlenme için ümidi kalmamış olan yaşlı kadınlar zinnet yerlerini erkeklere göstermemek şartıyla dış elbiselerini bırakmalarında onlar için bir günah yoktur. Bununla birlikte yine de sakınmaları kendileri için daha hayırlıdır" (en-Nûr, 24/60 )

 

ÖRTÜNME  İLE  İLGİLİ  HADİSLER HANGİLERİDİR?

 

İŞTE İLGİLİ HADİSLER:

1.Ümmetimin son zamanlarında açık ve çıplak kadınlar bulunacaktır. Başlarındaki saçlarının kıvrımları develerin hörgücü gibi olacaktır. Siz onları lânetleyin. Çünkü onlar mel’un kadınlardır.” (Taberânî, Mu’cemu’s-Sağîr)

2. Âişe (r.a.)'den rivâyete göre, bir gün Ebû Bekir   (r.a.)'in kızı Esmâ (ki, Peygamberimiz’in baldızıdır) ince bir elbise ile Allah Rasûlü’nün huzuruna girmişti. Rasûlullah (s.a.s.) ondan yüzünü çevirdi ve şöyle buyurdu: “Ey Esmâ! Şüphesiz kadın ergenlik çağına ulaşınca, onun şu ve şu yerlerinden başkasının görünmesi uygun değildir.” Hz. Peygamber bunu söylerken yüzüne ve avuçlarına işaret etmişti." (Ebû Davûd, Libâs 31, 34, h. no: 4104)

3. Rasûlullah (s.a.s.), hafif bir elbise giyip tamamen vücut hatlarını örtmeyen kadınlara “Onlar adı örtülü ama gerçekten çıplaktırlar” buyurmuştur (Süyûtî, Tenvîru’l-Havâlif, c. 3, s. 103).

4. "Cehennemliklerden kendilerini dünyada henüz görmediğim iki grup vardır:
Biri, sığır kuyrukları gibi kırbaçlarla (coplarla) insanları döven bir topluluk. Diğeri, giyinmiş oldukları halde çıplak görünen (örtülü çıplak) ve öteki kadınları kendileri gibi giyinmeye zorlayan ve başları deve hörgücüne benzeyen kadınlardır. İşte bu kadınlar cennete giremedikleri gibi, şu kadar uzak mesâfeden hissedilen kokusunu bile alamazlar." (Müslim, Cennet 52, 53, h. no: 2857, Libâs 125, hadis no: 2128

 

5. ''Kim dünyada şöhret için elbise giyerse Allah ona  k ı y â met gününde zillet elbisesi giydirir. Sonra da onu cehennemin alevli ateşlerinde yakar." (Ebû Dâvud, Libas 5, h. No: 4029, 4030). "Şöhret elbisesinden maksat, başkalarına câzip görünmek ve fors satmak için giyilen elbisedir" (Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, c. 2, s. 94).

 

6. Hz. Âişe (r.a) “Allah ilk muhacir kadınlara rahmet eyleye! Allah “Mü’min kadınlar başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar!” ayetini indirince onlar eteklerinden (bir rivayette en kalın olanı) kesip onunla başlarını örttüler.” der.Buhari

 

7. Usame b.Zeyd (r.a) nakletti. Dediki:

   Resulüllah (s.a.v) Dihye’tül- Kelbi’nin kendisine hediye ettiği mısır kumaşlarından sık dokunmuş bir elbiseyi bana giydirdi bende onu hanımıma giydirdim. Resulüllah (s.a.v) daha sonra bana sordu: ne oldu Mısırdan gelen elbiseyi giymiyorsun? Dedimki ey Allah’ın resulü ben onu hanımıma giydirdim. Resulüllah (s.a.v) buyurduki altına pijama türünden bir şey giymesini ona emreyle. Çünkü ben o elbisenin kemiklerinin hacmini belli etmesinden korkuyorum.” (Ahmet b. Hambel)

 

8. Ibn-i Abbas (r.anhuma)’dan dediki: “Resulüllah (s.a.v) kadınlardan erkeklere benzeyenlere, erkeklerden de kadınlara benzeyenlere lanet etti.” (Buhari nr:5751, ebu Davut nr:4098, Ahmet b.Hambel nr:3149, Nesei nr:9161)
 
Hayırlara vesile olmak dileğiyle.Saygılar  sunarım.
 

 

9. "Erkeğin avret yeri göbeği ile diz kapağı arasıdır" (Ahmed b. Hanbel, II, 187). Diz kapağı avret yerindendir" (Zeylai, Nasbu'r-Raye, I, 297).

( Tesettür-örtünme- İle İlgili Soru Ve Cevaplar başlıklı yazı Tevfik KARDAŞ tarafından 12.01.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.