Eleştirmeyi herkes seviyor; fakat eleştirilmeyi seven yok...

Nedeni nedir acaba?

Eleştirenlerin acımasızlığı mı, eleştiriden anlamayışları mı, eleştiriyi kişileri tahrip vasıtası kılmaları mı, eleştirilenlerin kendilerini erişilmez, ulaşılmaz görmeleri mi, ya da başka bir sebep mi?

Eleştirilmeyi de eleştirmek kadar sevdiğimiz, eleştirmeyi nefsi tatmin meselesi gibi benimsemediğimiz, kendimizi başkalarından daha çok eleştirdiğimiz, yüzümüze söylenen doğrularımıza fazla sevinmeyip yüzümüze söylenen yanlışlarımızı düzeltmeyi prensibimiz kılmayı başardığımız zaman "eleştirme meselesi" çözüme kavuşacaktır...

Eleştirme sadece bilgi ile değil, insaf ve iyi niyetle de ilgilidir.

Eleştirilme, yanlışlarımızdan daha çok doğrularımızı artırmadıkça faydasız.

"Eleştirmeye de, eleştirilmeye de karşıyım" diyenin aklı yoktur.

Akıl, doğru, haklı, insaflı eleştirmeli, eleştiriye uğrayan ise iyi niyetle eleştiriye uğradığı hususları bir çini işçisinin titizliği ile irdelemelidir.

Uğradığı eleştiriyi daha okumadan reddetme sebeplerini hazırlamış kişiye eleştirinin faydalı olması imkânsızdır.

Eleştiri, eleştirenin de eleştirilenin de çapını belirler...

Eleştirinin ehemmiyeti, kaliteli eleştirmenlerle daha da kuvvetlenir. Kaliteli eleştirmenlere destek, hakikate destektir.

Haklı eleştiriler ve eleştirmenler karşısında setler oluşturmak, edebiyat bahçesinin sonraki yıllardaki kuraklığına davetiyedir.

Davet haktır ancak kuraklığa, çoraklığa davet akıl işi değildir.

Eleştiri konusunda bilenin de bilmeyenin de konuşması entelektüel gevezelik, eleştiri konusunda bilenlerin, bilgisi yeterli olanların şu ya da bu sebeplerle susmaları cinayettir.


Eleştirinin önemine inanmak, dürüst eleştirmenleri sözleri acı biberden de acı olsa dinlemek, eleştiri sonunda farkına vardığımız yanlışlarımızı düzeltmek, eleştirirken insafın, aklın ve gerçeğe saygının sentezini oluşturabilmek şarttır.

Eleştiri konusunda usta olanların susturulması ise yüz karasıdır.


 

Efe MERT

( Eleştiri Üzerine… başlıklı yazı Efe Mert tarafından 12/15/2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.