Serbest Kürsü / Nesir

Eklenme Tarihi : 10.04.2011
Okunma Sayısı : 3145
Yorum Sayısı : 0

M.NİHAT MALKOÇ
 

Dünya uzun yıllardan beri onu konuşuyor. Çağımızın en cesur ve sıra dışı avukatlarından biri olarak gösterilen Jacques Verges’ten söz ediyorum. Meşhur canilerin avukatından…1925’te Tayland’da Fransız bir babayla Vietnamlı bir annenin oğlu olarak dünyaya gelen Jacques Verges, savunduğu ilginç kişilerle gündeme geldi hep… Fransa’ya bağlı Reunion Adası’nda büyüyen Verges, genç yaşta Reunion Komünist Partisi’ne katıldı. Sömürgeciliğe ve sömürgecilere karşı amansız bir mücadele verdi hayatı boyunca. Nazi karşıtı direnişe katıldı. Savaşın ardından hukuk okuyarak ünlü bir avukat oldu Verges...

 

Bütün tepkilere rağmen savaş suçlularını, militanları savunmaktan geri durmadı o... Nerde bir ilginç dava varsa Jacques Verges oradaydı. Çok farklı bir kişiliği olan ve her kesimden tepki alan Verges’in hayatı 2007’de Fransız yönetmen Barbet Shroeder tarafından “Terörün Avukatı” adıyla belgeselleştirildi. Dünyaca ünlü bu avukatın bir kitabı “Savunma Saldırıyor” adıyla Türkçeye çevrildi. Söz konusu kitap Türk okuyucusundan hayli ilgi gördü.

 

Dünyaca ünlü avukat Verges, Çakal Carlos’tan Filistinli militanlara, Baader-Meinhof üyelerinden Cezayirli direnişçilere kadar birçok sanığın gönüllü avukatlığını yaptı. O, bir zamanlar Irak lideri Saddam’ın avukatlığını bile üstlendi. Jacques Verges, Amerika’nın Irak’ta ve başka ülkelerde yaptığı sömürgeleştirme çalışmalarını şiddetle kınıyor. Onun içindir ki ABD’liler ona “şeytanın avukatı” diyorlar. Saddam’ın avukatlığını üstlenmesinin sebebini soranlara Verges şu enteresan cevabı veriyor: “Bir köpekle bir kurt arasında tercih yapacak olsam, kurdun avukatlığını üstlenmeyi tercih ederim. Özellikle o kurt yaralıysa…”

 

Verges, ‘kelle koltukta’ tabir edilen insanlardan biri... Hiçbir şeyden çekinmiyor. Çok önemli kişileri savunarak, onların karşısında duranlara adeta meydan okuyor. Verges’in daha önce savunduğu kişiler arasında Nazi kasabı Klaus Barbie, uluslararası terörist Çakal Carlos, Musevi soykırımının gerçek olmadığını öne süren Roger Garaudy ve Müslümanların katledilmesini emreden Yugoslav lider Slobodan Milosevic de bulunuyor. Bu kişileri savunması çok eleştirilse de onun bu eleştirilere karşı cevabı hazır: “Hipokrat diyordu ki, ‘Ben hastalığı tedavi etmiyorum, hastayı tedavi ediyorum.’ Biz suçu veya cinayeti savunmuyoruz. Bizim yapmaya çalıştığımız, bizim gibi normal bir insanı suçlu olmaya götüren o yolu aydınlatmaktır. Bizim gibi bir insan suçlu pozisyonuna nasıl düşebiliyor? O süreci aydınlatmaya çalışarak biz aslında toplumun suçu veya cinayeti önlemesine yardımcı oluyoruz.”( Nuriye Akman- Jacques Verges’le Röportaj–31 Mayıs 2009-Zaman Gazetesi)

 

Bir zamanlar Türk diplomatlara karşı çirkin saldırılar düzenleyen ASALA terör örgütünün de avukatlığını üstlenen Verges, geçenlerde Hukukçular Derneği’nin davetlisi olarak İstanbul’a gelerek 28 Mayıs 2009 tarihinde bir de konferans verdi. Halka da açık olan konferans ilgiyle takip edildi. Verges konferansında, “Galip gelecek olan estetiktir, adalet değil. Zafer, dosyadaki aynı öğelere dayanarak, jürideki kişilerin en çok özdeşleşebileceği öyküyü anlatanın olacak. İşte benim adalet anlayışım. İtiraf ediyorum ki tuhaf bir anlayış ve beni kara kurtlar sürüsünde ak bir kurda dönüştürmeye yetiyor” şeklinde konuştu.

 

Fransız Jacques Verges bugün 84 yaşında. Fakat 18 yaşındaki bir delikanlı gibi diri ve heyecanlı... Hayatı dolu dolu yaşıyor. Dünyanın en güzel mesleği olarak gördüğü avukatlığı severek yapıyor. İlerleyen yaşına rağmen emekli olmayı hiç düşünmüyor. Bütün tepkilere rağmen o, ilginç kişilerin ilginç davalarına severek bakıyor. Dışlansa da, hıyanetle suçlansa da bunlara aldırmıyor; işini yaptığını söylüyor. Suçu değil, suçluyu savunduğunu söyleyerek işin içinden çıkıyor. Davalara estetik ve edebiyat açısından da bakarak farklı kimliğini gösteriyor.

 

Fransız avukat Verges’in savunduğu kişiler toplumun önünde olan kişiler olduğu için bu durum bahsi geçen avukatın daima göz önünde olmasını beraberinde getiriyor. O bundan hiç de rahatsız değil. Fransa’nın başkenti Paris’te yaşıyor gözükse de, o sürekli seyahat ediyor; konferanslara gidiyor. Avukat Verges, eylemleriyle hukuka popülerlik kazandırıyor.

 

( Terörün Avukatı: Jacques Verges başlıklı yazı M.Nihat Malkoç tarafından 10.04.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.