ŞİİR

 

 

            Ortaokul öğrencilerine basit bir konu verip yazmalarını isteyince hemen “Şiir yazayım mı öğretmenim ?” derler, genellikle de serbest şiir yazmaya çalışırlardı. Şiir konusunda söz sahibi olanlara göre en zor şiir türü serbest şiirmiş.

 

            Yurdumuzda Nazım Hikmet Ran ve Orhan Veli Kanık serbest şiirin bayraktarı diye bilinirler. Yine edebiyatçıların söyleyip yazdıklarına göre her iki şair de sırasıyla aruz ve hecede rüştlerini ispat ettikten sonra bu kalıplara sığmadıklarını görüp serbest şiire yönelmişler.

 

            Bence şiir duygu yazısıdır. Şair önce kendisi duygulanacak, duygusunu kelimelere dökecek. Öyle bir dökecek ki okuyucu şairin duygusunu bire bir hissedecek. Yani şiir olsun, öykü, roman hatta resim, heykel, müzik… Güzel sanatların tümü, beni benden alıp kendi güzel dünyasına taşımalı.

            “Ne yanar kimse bana ateş-i dilden özge

             Ne açar kimse kapım bad-ı sabadan gayri” beyitiyle Fuzuli yalnızlığı iliklerine kadar duymuş, okuyucusuna da duyurmuştur.

           

            “Yârin bir çift sözü üşüttü beni

             Yüce dağ başında buymuşa döndüm.”   Pir Sultan Abdal’ın bu dizeleri kadar hangi dizeler yârin sitemini bu kadar canlı, vurucu ve doğrudan hissetirebilir, okuyucuya.

 

            “Güzelliğin on par’etmez,

             Şu bendeki aşk olmasa.”  Bu dizeleriyle Âşık Veysel, Sana âşık olursam güzelliğin bir anlam kazanır. Aksi halde hiçbir kıymet-i harbiyesi yoktur güzelliğinin. Duygusunu veriyor okuruna.

 

            Halk şiirini küçümseyenlere rastlıyorum zaman zaman:

 

            “Kötüler sanır ki ben yardan geçtim

             Ölmeyince çeker miyim elimi?”     Dedikoduları, şairane yalanlamak böyle olur, Karac’oğlan gibi…

             

 

 

            “Epeyce yaklaşmışım,

             Duyuyorum, anlatamıyorum.”  Derken Orhan veli Kanık, duygularını tam olarak ifade edememe sıkıntısını veciz bir şekilde dile getirmiştir.

 

            Diyeceğim o ki şiir yazmak o kadar da kolay değil. Fuzuli, “İlimsiz şiir, temelsiz duvara benzer.”demiş. Ben de diyorum ki hangi ölçüyle yazarsak yazalım şiir yazacaksak eğer, gerçek şairler gibi yazalım. Ortaokul öğrencileri gibi değil.

 

            Bıyığı terlerken herkes şairdir derler. Gerçek şair her yaşta şiir yazabilendir.

( Siir başlıklı yazı RasimCANBOLAT tarafından 24.02.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.