Makale / Toplumsal Makaleler

Eklenme Tarihi : 11.03.2024
Okunma Sayısı : 55
Yorum Sayısı : 0


Macron Fransa’yı Katar’a sattı mı?

By my on Mar 3, 2024

 

Fransız Cumhurbaşkanı, Katar Emiri’ni kabul ettiği gün, Katar’ın 2030’a kadar Fransız ekonomisine 10 milyar avro yatırım yapacağını duyurdu. Kimse de “Fransa’yı Araplara sattınız” diye ağlamadı. Çünkü Fransa’da bu aptalca söz pek geçmez. Millet yabancı yatırımın önemini bilir paranın rengi yoktur.

·        Bu anlaşma, Fransa ile Katar arasındaki önemli, bazen tartışmalı ilişkileri de ortaya koymak için özellikle futbolcu Kylian Mbappé’nin de bulunduğu bir akşam yemeğinde duyuruldu.

·        Bu ziyaret, 15 yılın ardından bir Katar emirinin, özellikle Tamim ben Ahmad Alani’nin Fransa’ya devlet ziyareti gerçekleştirdiği ilk kez gerçekleşti. Katar, bildiğiniz gibi Arap Yarımadası’nda, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan arasında yer alan 2,8 milyon nüfuslu küçük bir ekonomik olarak çok güçlü.

·        Bu akşam yemeğinden önce, Fransız Cumhurbaşkanı, iki ülke arasındaki 10 milyar avroluk iddialı yatırım planının imzalandığını duyurdu. Bu yatırım, enerji dönüşümü, yarı iletkenler, havacılık, yapay zeka, sağlık, konaklama, endüstri ve kültür gibi çeşitli sektörlerde stratejik ortaklıkları güçlendirmeyi amaçlamakta. Katar’ın, özellikle gayrimenkul, finans, spor ve lüks alanlarındaki yatırımlarından ötesinde, genç ve küçük işletmelere yatırım yapma isteği var.

·        Ekonomik modeli icabı sürekli dış ticaret fazlası veren Katar, trilyonluk bir yatırım fonu ile dünyanın her yerinde yatırım yapar. Bu yönüyle Çin, Norveç ve petrol zengini bir çok ülke gibi varlıklarının değerini korumak ister. Dünyanın bütün metropollerinde, Londra, New York, Paris vb Katar’ın önemli emlak birikimleri vardır.

·        Fransa ile Katar arasındaki ilişkiler birkaç on yıla dayanmakta. Fransa Katar’ın önde gelen Avrupa yatırımcısı iken, aynı zamanda Fransa Katar’dan yatırım alan beş ana ülkeden biri. Bu ilişkiler, özellikle Nicolas Sarkozy’nin 2007-2012 arasındaki döneminde, Fransa’da çeşitli sektörlere Katar yatırımlarıyla yoğunlaştı. PSG’nin yanı sıra, LVMH Group’taki bir payın satın alınması gibi diğer önemli yatırımlar da dahil.

·        Ekonomik ilişkiler, Total Energy’nin Katar’da güçlü bir şekilde yer aldığı gaz sektöründe önemli işbirliklerine sahip. Ayrıca, sadece ekonomik ilişkilerin ötesine geçen, Fransa’nın Katar’a savaş uçakları satışı gibi güvenlik işbirlikleri de bulunmakta.

·        Fransa’da muhalefet bizdeki kadar ahmak ve/veya hain değildir. Fransa Nevşin Mengü veya Ümit Özdağ gibi soytarıların Katar’la olan ilişkisini bozmasına asla müsaade etmez. Fransa’da da Arap ve Müslüman düşmanlığı var. Ama Katar hava Kuvvetleri’ne onlarca savaş uçağı satılması Katar’ın 10 milyar dolar yatırım yapması ulusal menfaatler icabıdır. Ulusun menfaatleri siyaset üstüdür.

 Alıntı Derin Düşünçe.org.


( Macron Fransayı Katara Sattı Mı Alıntı başlıklı yazı Mustafa ESER tarafından 11.03.2024 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.