Nasreddin Hoca’nın meşhur fıkrasıdır.
Eşeği çalınır. Teselli aradığı komşularından biri;
“Ah be hocam, ahıra kapı yaptırsaydın ya!”
Diğeri;
“Böyle uyku olur mu? Hiç tıkırtı duymadın mı?
Bir başkası;
“Eşeğin ayaklarını bağlasaydın” diye akıl verir.
Hoca dayanamaz, bağırır:
“Yahu kabahatin hepsi benim mi? Hırsızın hiç mi suçu yok?

Eşeği çalan hırsız yakalanır.
Kadı’nın huzuruna çıkarılır.
Sorulur:
“Neden çaldın?”
“Kapıyı açık bırakan ev sahibinin hiç mi suçu yok?

Ev sahibi mi haklı, hırsız mı misali...Suç öyle bir yüktür ki hiçbir  yürek onu taşıma cesaretini gösteremez,sahipsizdir.

Bunu neden anlattım şunun için:

Mutfak departmanında aşçıların  ortak olarak  kullandıkları  evin odası büyüklüğünde şok dolabı var; şoklu ürünlerin hepsi buraya dizilir(Mantı,börek çeşitleri vs.)Otelin marketini işleten abinin dolabı bozulunca  çeşit çeşit dondurmalarını getirip  bizim bu şok dolabına koymuş,girip çıktıkça aşçı arkadaşlar da bir bir bu dondurmaları atıştırınca aşçıbaşı herkesi toplayıp şöyle diyordu:

"Kim ne kadar dondurma yediyse  gitsin parasını ödesin,adamın kirası var,faturaları  var,çoluk çocuğu var."

Koskoca market dondurma  yüzünden batacak değil herhalde ayrıca üzerine not  yazmış mı,hayır;ambalajlayıp   bir köşeye saklamış mı,hayır;gerekli birimlere haber vermiş mi,hayır.

Nasreddin Hoca'nın fıkrasına dönecek olursak; dolabın ortasına dondurmaları bırakan marketçi mi suçlu, sorgusuz sualsiz onları midesine indirenler mi? Haydan gelen huya gider demiş atalarımız,20 liralık dondurmaları belki iki katına satacaktı turistlere,bırakın  sadakası olsun,taş çatlasın 50 tane dondurma ya vardı ya yoktu.

O halde dondurmalar suçlu....


( Suçlu Dondurmalar başlıklı yazı berberce tarafından 15.06.2023 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.