Kadın cinayetlerini durduracağız platformu’nun 2020 raporuna göre geçen yıl Türkiye’de 300 kadın öldürülmüş ve 171 kadın ise şüpheli şekilde ölü bulunmuş. Kadını öldürenlerin çoğunluğu  (eski) eş, (eski) sevgili veya akrabadır.  Kadın cinayetlerinin  raporunda belirtilmemiş olan sorumluların da bulunduğunu düşünüyorum.

 

Anne-baba-kardeş

(Eski) eşi tarafından öldürülmüş bir kadın zaten  yıllarca zulm , şiddet, işkence görmüş olabiliyor. Çoğu cinayetlerin uzun geçmişi olabilmektedir, katil her zaman ani bir refleks sonucu (eski) eşinin hayatını karartmamıştır.    Gazetelerde çıkan haberlerden bu rahatlıkla anlaşılabiliyor. Bazı kadın cinayeti sonrası acılı baba gazeteye açıklamada bulunur: “kızım yıllardır eşi tarafından darp ediliyordu.”

Demek baba, kızının yıllardır büyük bir dram yaşadığını biliyordu!  Acılı babanın ne yaptığını bilemeyiz ama yetersiz kaldığı ortada. Anne veya baba anlayış farkından (kızımın yuvası yıkılmasın, torunlarım ortada kalmasın vs)  veya imkansızlıklardan dolayı yetersiz/pasif  kalmış olabilir. 

 Peki kardeşlere ne demeli? Yine bir kadın cinayetinden sonra erkek kardeş gazeteye konuşuyor: “eniştem ablama yıllardır zulmediyordu!” Bu kardeşin de zulmü durdurabilmek için neler yaptığını bilemeyiz ama yetersiz kaldığı ortada.

Yıllardır canı, ciğeri olan birinin canı cayır cayır yanarken maalesef bu vahşete seyirci kalan, görmezden gelen veya pasif kalan nice anne-baba veya kardeş vardır. Bunların da belli bir seviyede kadın cinayetinden sorumlu olduğunu iddia etmek galiba haksızlık sayılmaz.

 

Beterin beteri var elbet;  evinde kendini güvende hissetmeyen kadın baba ocağına sığınabilmektedir. Anne veya baba, “el alem ne der?” gibi saçmalıklardan yola çıkarak kızı ikna edip caninin yanına tekrar gönderebilmektedirler. Evlilik: iyi, güzel, hoş ama sevginin, saygının, anlayışın, dayanışmanın ve (en önemlisi) güvenin hakim olduğu bir evlilik güzeldir. Yoksa ölümüne de evlilik olmaz ki! Aşırı geçimsizlik gibi sorunlar çözülmeden,  can güvenliği olmayan bir eve evladını göndermekle anne veya baba, caniye farkında olmadan yardım etmiştir.  

 

Devlet

Kadın cinayetlerinde devletin yetersiz kaldığını  düşünüyorum. Bazı kadın cinayetleri haberleri bunu açık bir şekilde ortaya koymaktadır.  Bir kadın eşi tarafından öldürülmeden önce yıllarca (eşi tarafından) dövülmüş, devlet cani kocaya defalarca evden uzaklaşma cezası vermiş. Devlet yine  kadını defalarca kadın sığınma evine yerleştirmiş. Neticede bir kadın yıllarca eşi tarafından darp edildiği devlet tarafından bilinmiş. Cani ile devletin yolu defalarca kesişmiş. Hiç mi bir hakim caninin aklı dengesinden şüphe etmemiş? Hiç bir hakim, caninin  bir psikopat olabileceği üzerinde durmamış?

Devlet,  yıllardır eşine zulmeden birinin psikolojisini araştırıp mevcut bir psikolojik hastalık karşısında tedaviye zorlamalıdır. Tedavi olmayan biri kesinlikle terör estirmeye devam edecektir. Bu tür psikopatların serbest kalmalarının sakıncaları defalarca görülmüştür. Devletin insanları  bu tür ruh hastalarından koruması için daha kaç canın yanması lazımdır?

 

Komşu

Yıllar önce bir gazetede okuduğum habere göre,  bir kadın cinayet sonucu hayatını kaybetmiştir. Polis soruşturma kapsamında komşulardan bilgi toplamaktadır.  Polis komşunun birine sorar: “dün gece çığlık duydunuz mu? “ Komşunun verdiği cevap tüy ürperticidir: “evet, dün gece komşumun evinden gelen kadın çığlıklarını duydum ama önemsemedim…”

Komşusunun çığlıklarına ilgisiz kalan, umursamayan binlerce insan bulunmaktadır. Kimsenin gidip olaya müdahil olması gerekmiyor ama en azından polis aransaydı belki çok sayıda  cinayet önlenebilecekti. Sadece bir telefon açmak kadar basit ve küçük bir zahmet,  insan hayatını kurtarmaya değmez mi!

 

Sonuç

Kadın cinayetinden sadece ve sadece kadını öldürmüş olan katil sorumlu değildir. Canı yanmış, hayatı kararmış kadının annesi, babası, kardeşleri,  devlet ve komşularında sorumlulukları bulunmaktadır. Katil adeta meydanı boş bulmuştur, rahatlikla dolu dizgin psikopatlığını icra edebilmiştir.  Ceza kanunlarına göre katil harici diğer sorumlulara verilecek bir ceza ise yoktur.

Ancak, hayat sadece bu dünya ile sınırlı değildir.  Mahşerde  dünyada yaşanmış bütün olayların en ince detayına kadar irdelenip sorgulanacaktır.   Kadın cinayetinde katil harici diğer sorumlulardan da hesap sorulacağından kimse şüphe etmesin. Verilecek cezayı ise kimse hafife almasın…

 

Abdullah Konuksever

( Kadın Cinayetinin Diğer Sorumluları başlıklı yazı hotamisli tarafından 1.06.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.