İki örnekle yetineceğim , kısa bir özet olarak : Hz.Ebubekir Allah'a "Allahım madem ki Cehennemi dolduracaksın, bedenimi öyle büyüt ki başkasına yer kalmasın" şeklinde dua ettiği rivayeti var , kaynaksız bir hurafeden uydurmadan ibaret bu anlatım hiçbir hadis kaynağında yok, uydurulduğu apaçık ortada , hiçbir isnadı da yok . öyle ki bazı rivayetperestler şunu diyebiliyorlar : ''... bu güzel bir söz, bunu Hz.Ebubekir dese ne olur ki.." , işte bu düşünce değil mi zaten Rasulullah adına uydurmayı da caiz gören kasıtlı fitne uyandırıcı rivayetlerin çoğalmasına , kimisi bizzat uydurmayı caiz görmese de uydurma olduğu ispatlananları dahi nakletmeyi caiz görüyor , bu siyasi ,mezhebi ,aşiretçi zihin düşünce yapısı , insani , ahlaki ve akletmeye, bilginin mantığına aykırı olmasına rağmen müslümanlar arasında alıcısı olmuş yer edinmiştir, ne yazık ki bugün bile uydurma böylesi rivayetler kabul ortamları bulabiliyor, Kimi de hala bu hurafe batıl rivayet sözünü savunup Ebubekir Radıyallahu anhın (haşa) cehenneme girmek için dua etmesinin faziletli bir davranış olduğunu iddia ediyor, onun makamına bu yakışırmış biz anlayamaz mışız , oysa Rasulullah Cehennemden sakınmak için dua ederdi , o (haşa) alt makamda mı ? Katâde, Enes b. Mâlik(ra)'e, "Peygamber(sav)'in en çok ettiği dua hangisiydi?" diye sordu. Enes, şöyle cevap verdi: “Peygamber(sav) en çok şöyle diyerek dua ederdi: ‘Allah’ım, bize dünyada iyilik ver, âhirette de iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru!'" (Müslim, Zikir, 26) , şimdi bu uydurma rivayetin neden uydurma olacağına bakalım , : Rasulullah  bizzat kendisi Cehennemden sakınmak ve Cennete girmek için dua ederken ve Ümmetine de bu duaları öğretirken , nasıl oluyor da Peygambere tabi olmayı seven müslümanlar aksini yapar aksini düşünür .Cennete giren kimdir ? Allahın razı olduğu kul , peki Cehenneme atılan kimdir ? başta iblis olmak üzere ona yandaş olan yolunu izleyen Allah'a şirk koşan isyan ve günahkarlığını bırakmayan kul , peki Müslüman insan cehennemlik olmak için dua eder mi ? bu ne çelişki böyle , Cennetin nimetlerini de, Cehennemin azabını da hafife almak Allaha karşı kibirlenmek değil midir ? Allah bizden Cenneti isteyip Cehennemden sakınmamızı isterken, tersini yapanlar bununla , Allah'a din mi öğretiyorlar ? . Hele ki bu şahıs Ebu Bekir gibi peygamberimizin dizi dibinde bilinçli bir muvahhid olarak şuurlu yetişen biri mi söyleyecek cehennem azabını istemeyi ve cehennemi doldurmak talebini , böyle bir zihniyete mi sahip sahabeler .Ebu Bekir için atfedilen  bu sözün Kur'an'a aykırı uydurma bir haber olduğu ortadadır.

Başka bir uydurma rivayette , peygamberimizin yahudi şairi Ka'b bin eşrefi öldürtme rivayetleridir , yapılan rivayetlerde peygamberimiz ve islam için hicvedici şiirler yazan şahsı peygamberimize anlatırlarlar doğal olarak peygamberimiz üzülüyor ve bu yahudi şairin sözleri ve söyledikleri yüzünden Peygamberimiz çözüm arıyor , güya sonuçta ortadan kalkması gerekir peki kim yapacak bunu , sahabeden birileri çıkıyor suikasti yapacağını üsteleniyor ve kararlaştırılan günün gecesinde yahudi şair katlediliyor , sanki bu bir mertlik mücahidlik ya da Nebevi ,Kur'an metoduymuş gibi bu rivayet ballandırılarak anlatılır ve günümüzde bazı kesimler de bunu savunur , İslam devlet başkanı Peygamber uygun görmüş uygulatmıştır diyebiliyorlar , bu rivayetler incelendiğinde yahudiler yine mağdur masum rolünde gibi bir anlatım var , benzer rivayetler inceden yahudileri masuk,mazlum mağdur gösterme temize çekme çabaları dikkat çekicidir , sonradan müslümanlığı benimseyen bazı yahudi ravileri (haber , hadis nakleden) pekala kendi hissiyatını bu uzun rivayetlere sızdırmış olmaları mümkündür (tıpkı mirac rivayetinde Musa peygamberin  50 vakit namaz emrini insanların kaldıramayacağını peygamberimize akıl verip üç dört defa Allah'a  dönmesini indirim yapmasını istemesi, adeta Musa Allah'tan daha akıllı olduğunu gösterir bir anlatım)  ,  yahudi şair ki ka'b bin eşref öldüreleceğini güya hissetmiş karısına kan kokusu aldığını söylemiş ve başına bir iş geleceğini karısı ile dertleşmiş ,acıklı bir sahnedir bu ve eşi ile endişeli korku saatleri geçirmektedir öteden beri , yani insanın sorası geliyor eşi ile olan konuşmaları nasıl biliyor insanlar , ve bu rivayet öyle ustalıklı dizayn edilmiş ki ,sanki peygamberimiz müslümanları suikastlere azmettirici , ve özellikle kendisini üzen kendine tabi olan müslümanların canını sıkan kimseler için ölüm fermanı çıkartan biridir , böyle bir intiba verilmek isteniyor , Mekke fethi öncesi için de peygamberimizin şu şu şu insanlar kabe örtüsüne de saklansalar bulun öldürün emri verdiği rivayet edilir , bu mu dur Kur'an'ın anlattığı büyük ahlak üzerinde olan peygamber profili , bizim sevgi merhamet barışçıl derin insan sevgisi olarak anlattığımız açıkladığımız peygamber profili bu mudur Allah aşkına , bu uydurma rivayetlerle gizli bir el sanki peygamberimizi gözden düşürmek onu farklı göstermek adına son derece aldatıcı yanıltıcı ustaca işlenmiş rivayetlerle müslüman zihnini doldurmuşlardır , hala bazı konuşmacılar bahsedilen bu iki konuyu sakınmadan  sanki doğruymuş sahih rivayetmiş gibi anlatırlar , çok yazık .



23.03.2021
mustafa kaya
( Uydurma Rivayetlere Örnek başlıklı yazı cirik tarafından 24.03.2021 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.