Makale / Toplumsal Makaleler

Eklenme Tarihi : 10.11.2020
Okunma Sayısı : 671
Yorum Sayısı : 0
Tarihselciler bana göre biraz kişilik sapması özellikleri gösteriyorlar. Yaşadıkları toplumların bilhassa ekonomik geri kalmışlığını dine(İslam dinine) bağlayan kişiler öğrendikleriyle toplumlarına çözüm üretmeye çalıştıkları için? dinin temel değerlerini kafalarına göre yorumlamaya çalışıyorlar. Bu da inanç zaafına sebep oluyor. Böyle bir durumun doğal sonucu marjinal şekilde dini hedef almaktır. Başka türlü fikirlerinizi kabul ettiremezsiniz. Fazlurrahman özelinde olduğu gibi takipçileriniz çığırdan çıkaracakları gibi insanlara verdikleri imani zararı düşünce özgürlüğü kavramıyla savunabileceklerdir. 
Bu bağlamda fikir yürütürsek: İlahiyatçıların iman hakikatlerini savunma görevi, imani zaaflarla mücadele görevi olmalı mıdır? Evet olmalıdır...
Kelam ilmi bu zaruretten doğmamış mıdır?  İman'dan bahsettiğimiz yazıdaki düşüncemi tam olarak anlatmak için bir alıntı yapmam gerekiyor. şte, imanın yukarıda izaha çalıştığımız tariflerinden de pek ala
anlaşılacağı vecihle, müslüman olmak için sadece Allah'a inanmak kafi değildir. Dinden olduğu bizzarure bilinen, yani Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamber vasıtasıyle bize bildirilen neler varsa, hepsini kabul ve tasdik etmek, müslüman olmak için zaruridir. Kur'-an-ı Kerim'de ise çeşitli ilahi kitaplardan, Allah ile ,kul arasında elçilik vazifesini gören peygamberlerden, meleklerden, iblisten, şeytandan, cinlerden, mucizelerden v.s. nice yeknazarda garip görünebilecek şeylerden bahsedilmekte ve bunların varlığı haber verilmektedir. Şu halde müslüman olmak için bunların hepsine birden tereddütsüz ve şüphesiz olarak inanmak şarttır. Haber verilen zarurat-ı diniyyeyi birer birer inceliyerek inanınağa iman-ı tafsil-i tetkik etmeden hepsine toptan inanınağa iman-ı icmali derler. Bunlardan birincisi şüphesiz ki efdal ise de müslüman sayılmak için ikincisi de kafidir. İMAN BİR BÜTÜNDÜR Ahmed Davudoğlu İSTANBUL YUKSEK İSLAM  ENSTİTÜSÜ  DERGİSİ SAYI II "

 
( Pozitivizmle İmtihanımız- Tarihselcilik 2 başlıklı yazı Mustafa ESER tarafından 10.11.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.