ANALARIMIZIN NEFES ALDIKLARI HER GÜN KUTLU OLSUN


Anneler Günü, 1600'lü yıllarda İngilizler'in "Mothering Sunday" (Anneler Pazarı) kutlamalarında ortaya çıktı. Hiristiyanlığın Avrupa'ya yayılmasıyla "Anneler Pazarı" kutlamaları ruhani bir güç sayılan "Anneler Kilisesi"ni onurlandırmak amacıyla düzenlenmeye başlandı, doğurganlık ve inanç yine bir araya geldi.

19.yy’da Philedelphia'da yaşayan Ana Jarvis adındaki genç kız, annesinin ölüm yıldönümü olan Mayıs ayının ikinci pazarının tüm eyalette "Anneler Günü" olarak kutlanması için Politikacılara, bakanlara ve iş adamlarına mektup yazdı. Jarvis'in gösterdiği gayret, 1911 yılında semeresini verdi ve her yıl Mayıs ayının ikinci Pazar gününün Amerika Birleşik Devletleri'nin tüm eyaletlerinde "Anneler Günü" olarak kutlanması, hükümet kararıyla kesinleşti.

Anneler Günü, ülkemizde 1955 yılından bu yana, mayıs ayının ikinci pazar gününde kutlanıyor.

Türk toplumunda, anne daha doğrusu “ana” kavramı çok güçlüdür. Yaşadığımız toprakları Anadolu diye tanımlamışız. Dinimizden; “Cennetin annelerin ayakları altında” olduğunu öğrenmişiz. Türkülerimizde; “ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar” diye mısralara yer vermişiz. Şefkatin, merhametin, fedakarlığın timsali olmuştur analarımız. Çanakkale’de, Sakarya’da, Yemen’de, Kıbrıs’ta ve kendi öz yurdumuzda teröristlere karşı göğüslerini siper eden şehit evlatlarının akan kanlarına gözyaşlarını katmış, acılarını içine atmış yine de dimdik ayakta durmayı başarmış Analarımız…

Toplumumuzu Batının tüketim değerleriyle özdeşleştirmeye çalışan yazılı ve görsel medya, adeta analarımızın, sadece mayıs ayının ikinci pazarında hatırlanması yönünde algı oluşturmaktadır. Anne sevgisi kullanılarak televizyonlarda reklam üzerine reklam yayınlayıp, olmadık ürünlerin pazarlanması, her şeyimizle muhtaç olduğumuz analarımıza bir saygısızlık değil de nedir? Bakmayın siz o cicili bicili sözlere, kurnazca hazırlanmış mizansenlere. Bunların hepsi tüketim tuzağının bir parçasıdır

Evlatlarının yolunu gözleyen, hep onların iyiliği için ellerini havaya açan analarımıza vereceğiniz en güzel hediye “Hayırlı Evlat” olmaktır.

Her türlü zorluğa göğüs gererek; her türlü meşakkata katlanarak yetiştirdiği evlatlarından tek istekleri vardır annelerin. Unutulmamak...

Siz boş verin cicili bicili hediyeler falan almayı !

En güzel hediyeyi sizi dünyaya getirdiğinde almıştı. Elini öpün, yad edin, hayır duasını alın ve ona layık bir evlat olmaya çalışın. .

Hakkın rahmetine kavuşmuş analarımızın hatıralarını yaşatın...

Ben kendi anamın şahsında tüm Türk anaların ellerinden öpüyor, ahirete intikal etmiş olanları  rahmetle anıyorum.

Yalçın ATAMER                                                        9 Mayıs 2020 - Didim

( Analarımızın Nefes Aldıkları Her Gün Kutlu Olsun başlıklı yazı yalçınAtamer tarafından 12.05.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.