Ne kadar doğru ne kadar yalan bilmem ama ABD nin Alabama eyaletinde bir dönem tren raylarına tuz dökmek yasakmış.

Evet, saçma geliyor mutlaka bir insan ne halt etmeye tran raylarına tuz döker ki?  Haydi döktü diyelim böyle bir salaklığın cezası niçin idam?

Tabii ki internet ortamında bu tür yazılara rastlamak her an mümkün. Ne derece doğrrdur bunlar bilinmez ama yine ABD de zavallı bir filin ( Fil Tosby ) 1903 yılında bakıcısını öldürme suçundan mahkemece yargılanıp  vücuduna 6000 volt cereyan verilerek idam edildiği gibi bir gerçek ortadayken doğru da olabilir Alabama’da tren raylarına tuz dökmenin cezasının idam olması.

Mesela bir dönem yine ABD nin Connecticut eyaletinde erkeklerin eşlerini Pazar günleri öpmeleri yasakmış (!) Yani bizim Kemal Sunal’ın Salako filminden farklı olarak onlarda Pazar  sallanıyor veya çarşafa dolanıyor.

Hele Newyorktaki bir yasak var ki evlere şenlik: Yüksek bir binadan atlamak kesinlikle yasak. Cezası idam. Yani yüksek bir binadan atladınız intihar etmek için ama ölmediniz. İşte bu durumda devlet olaya el koyup sizi idam etmek suretiyle muradınıza nail olmanız konusunda her türlü yardım ve desteği sağlıyor.

Tüm bunlar David Combie adlı bir yazarın ‘’ Komik Kanunlar’ Kitabında yer alıyormuş.

Her gün yaptığım gibi bugün de internette öylesine dolaşırken gözüme çarpan bu paylaşım üzerine merak ettim. Acaba bizim ülkemizde de böyle acayip kanunlar, uygulamalar olmuş mu?

Evet, bizde de olmuş ama bizimkiler oldukça masum.

Bakın bizde neler yasaklanmış?

*1958 Yılında İstanbul’da hulahop çevirmek yasaklandı ( Hulahop plastik bir çember. Bunu belinize takıp kalçalarınızı ve belinizi sallayarak dönmesini sağlıyorsunuz. Amaç yere düşürmeden uzun süre sallamak.)

*1967 de İstanbul Belediyesi ‘’ Kadınlar I-ıh derse’’ Adlı oyunu yasakladı. Bu yüzden oyunun oyuncularından biri olan Lale Oraloğlu açlık grevi yaptı.

*1969 yılında Balıkesir’in Akbaşlak Köyü Muhtarı bir tüzük hazırlayarak bundan böyle mevlütsüz, dua okunmadan ve amin denilmeden yapılan düğünlerin yasaklandığını bildirdi. ( 5 Şubat 1969) Ceza damada kesilecekti.

*1990 yılında Antalya Belediyesi Emekli General ve ressam Orhan Taylan’ın resimlerini yasaklandı.

*Yalova’nın Subaşı Köyünde 1997 Yılında köyde içki içilmesi yasaklandı.

*1997 Yılında Ankara’nın Sincan İlçesi Belediyesi Yılbaşında hindi satışını yasakladı.

*Trabzon’un Of ilçesinin Uluağaç Köyü muhtarlığı 1998 senesinde kadınlara yük taşıttırılmasını yasakladı.

*1999 Yılında Alanya Belediyesi Bereket Tanrısı heykelciklerinin açıkta satılmasını yasakladı. (Bence haklılar. Bereket Tanrısı heykelini bilen mutlaka bilir. Bilmeyen Google amcaya ‘’ Bereket Tanrısı’’ Yazıp bir baksın.)

*2000 yılında İzmir Belediyesi genelev kadınlarının kedi-köpek beslemesini yasakladı.

*Rize’ye bağlı küçük bir köy olan Ortaköy’de 2001 yılında televizyon seyretmek yasaklandı.

*Muş’un Varto ilçesine bağlı Güzeldere Köyü 2002 yılında, Trabzon’un Arsin İlçesine Bağlı Kuzguncuk Köyü ise 2015 Yılında köylerine siyasetçi girmesini yasakladı.

*2004 Yılında Denizli’de Ramazan davulcularının Kürtçe mani söylemeleri yasakladı, aynı yılda mı bilinmez Bilecik’in Bozüyük ilçesinde Ramazan davulcularının pencere önlerinde davul çalmaları yasaklandı ve Çorumun İskilip İlçesinde de Ramazan davulcularının kendilerine verilen bahşiş paralarını ağızlarına almaları yasaklandı.

*2005 yılında Aydın belediyesi içki satışını yasakladı.

*Kütahya’nın Simav İlçesine Bağlı Naşa köyünde 2006 yılında muhtar, kadınların bir yıl boyunca misafirliğe gitmalarini yasakladı.

*2006 Yılında Aydın İlimizin Nazilli ilçesinin Kavacık köyünde köyde içki içilmesi yasaklandı.

2006 Yılında Üsküdar belediyesi sahilde içki içilmesini yasakladı.

*Bursa’nın Osmangazi İlçesinde eşcinsellerin açmış olduğu kahve 2007 yılında belediye tarafından kapatıldı.

* 2007 Yılında İstanbul Belediyesi Sultanahmet’te içki satışını ve içilmesini yasakladı.

*2007 Yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi mayo reklam afişini yasakladı. Reklam panolarında bikini reklamı yer almıyordu.

*Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinin Tikli Köyü  muhtarlığı 2008 yılında köyde şaka yapılmasını yasakladı.

*2008 Yılında Denizli’nin Bekilli İlçesinin belediye başkanı kaçak şarap ürettiği için çok ağır bir cezaya çaptırıldı: Bundan böyle meyhaneye girmesi yasaktı. ))))

*Türkiye’nin turizm cenneti Efes’te 2008 Yılında topuklu ayakkabı giymek yasaklanmış.

*Yine Türkiye’nin bir diğer turizm cenneti Edremit’te 2008 yılında bekarların parklara girmesi yasaklanmış.

Bunların dışında tarihini tespit edemediğim yasaklar da var. Mesela

*Kütahya’nın Tavşanlı ilçesine bağlı Demirbilek köyü muhtarlığı kız tarafın damat taraftan takı istemesini yasakladı.

*Elazığ Belediyesi bir dönem gece mezarlık ziyaretlerini yasakladı

* Denizli belediyesi içkili alanların kent dışına çıkarılmasına karar verdi.

*Yine bir dönem
Adana Büyükşehir, Kadıköy, Bakırköy, Beyoğlu, Gazipaşa, Beyşehir, Tavşanlı belediyesi Ramazan ayında davul çalınmasını tamamen yasakladı.



Tüm bu yasaklar Faruk Güçlü adlı bir araştırmacı yazarın Yerel Yönetimler ve Yasaklar adlı kitabında varmış.

KAYNAK:

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/yasak-hemserim-yasak-13585h.htm

https://www.sabah.com.tr/galeri/yasam/turkiyede-bir-zamanlar-bunlar-yasakti/14
( Ülkemizde Çeşitli Dönemlerin İlginç Yasakları başlıklı yazı Sami Biber tarafından 5.03.2020 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.