Deneme / Hayata Dair Denemeler

Eklenme Tarihi : 14.10.2019
Okunma Sayısı : 1261
Yorum Sayısı : 0
*Sosyal medya ve iletişim arızaları*

     Sosyal medya; kesintisiz, doğru, verimli, mantıklı, tutarlı, kalıcı ve sürdürülebilir bir iletişim şekli değildir elbette.
Bünyesinde yüzlerce parazit, engel ve arıza barındırır.
Yanlış anlaşılmaya, anlaşılmamaya, kısacası muhatabınızın gözünde her zaman bir kırgınlığa, husumete adaysınızdır.
Bu durum, aktif ve anlık yüzyüze gerçekleşmeyen her iletişim tercihi için geçerlidir. Tüm sanal ortam, dijital ve yazılı iletişim tercihleri aynı riski barındırır.
Muhatabınızın duygu durumunu, yaşam tarzını, birikimini, donanımını, beklentilerini, refleksini, algılarını uzaktan hissedemezsiniz. O da sizi tartamaz.
     İyi niyetli bir paylaşım, muhatabınızın bilinç altında oluşan süzgeç veya şablona takıldığında, onun zihninde adeta "sözel bir bomba" etkisi yapabiliyor.
Çok resmi, akademik, diplomatik dil kullanırsanız, bu sefer de egoist, çok bilmiş, itici bulunabilirsiniz.
     Bundan dolayıdır ki, doğru zaman, zemin, ortam ve toplulukta değilseniz; külçe altın dağıtsanız bile, muhatabınız bunu baş yaran bir taş olarak algılayabilir.
İnternet ortamında yapılan sözel /görsel paylaşımlar ve yapılan yorumlar; iletişim algımızı, beklentimizi, kültür düzeyimizi,
davranış tutarsızlık ve çelişkilerimizi ele veriyor.
      Yıllarca hiç konuşmayan, yazmayan, sorgulamayan, düşünmeyen, eleştiremeyen, üretemeyen bireyler;
geniş ve sınırsız bir platforma kavuşunca, elbette seçici davranmak boşa bir uğraşı olur. 
     İletişim kalitesi, kültür düzeyi ve algılarda tutarlılık için daha çok zamana, sosyal bilimlerle beslenmeye, doymaya, dolmaya ihtiyacımız var.
14.10.2019
Ali Rıza Malkoç
( *sosyal Medya Ve İletişim Arızaları* başlıklı yazı Ali R.MALKOÇ tarafından 14.10.2019 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.