Bir göz kırpış,bir nefes alış kısacası yaşamak.Ölüme inat yaşamak.Ve bir paradoks ölüm ile yaşam arasında.İnsan neden yaşar?
Genel bir sorudur bu ve birçok sahibe sahiptir.Her sahibin bir cevabı da vardır elbette.Ya sizinki?Sahip olduğumuz yaşamı neden yaşamaktasınız?
Bazı klasik cevaplar vardır elbette.Yaratan için.Burası inanan herkeste aynı.Ya sonrası?
Kimi karısı için kimi çocuğu kimi aşkı kimi annesi kimi babası.Bu cevap seli uzar gider.Asıl olan sizin cevabınız!
Gelelim ölüm ile yaşam arasındaki o sözde paradoksa(laf icabı paradoks)
Yaşıyoruz .Ne için ? Tabiki de ölmek için .Her yaşadığımız an,her nefes alışımız,her göz kırpışımızdaki gizli gaye ölüme kavuşmak.
Ölüm korkusunun yada korkusuzluğunun insan üzerindeki etkileri belli bazda şüphesizdir.İnsanı etkileyen bu olgu insanın sanat anlayışını değiştirmekle birlikte yapılmış sanatsal eserleride etkilemeyi başarmıştır.
Ölüm korkusu denilince akla gelen şairlerin başında Cahit Sıtkı Tarancı gelir.

Yaş otuzbeş yolun yarısı eder
Dante gibi ortasındayız ömrün
Delikanlı çağımızdaki cevher
Gözünün yaşına bakmadan gider

Der Tarancı.yaş otuzbeş yolun yarısı demiştir.lakin 46 yaşında vefat etmiştir.Yada kurtulmuştur mu demeli.Bu dünyanın sürgün neticesinde oluştuğunu bilmeyenin olmadığını varsayalım.Burası bir sürgünse ve insanda bu sürgündeyse neden sürgünden kurtulmak yerine daha da uzamasını isterki?
İstemeyenlerde mevcuttur şüphesiz.Sezai Karakoç bir şiirinde şöyle der.

Ey sevgili
Uzatma dünya sürgünümü benim

Her ne olursa olsun gaye tek.İnsan kalıtımındaki bir madde sayesinde yaşıyoruz ve bu madde her geçen gün daha da kısalıyor.Ardında da ölüyoruz.Bunu okuduktan sonra (tabiki sıkılmadan okuyabildiyseniz) bir düşünün.Ne mi düşüneceksiniz ?Orasını da siz düşünün.

( Ölümün Sanat Üzerindeki Etkisi başlıklı yazı Hakkı onur tarafından 15.02.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.