Bugün Cemal Süreya'nın ölüm yıldönümü...

Rahmetle anıyorum.

Başlığım onun AŞK şiirinin son dizesidir.

Sonrası iyilik güzellik...


Cemal  SÜREYA;

1931, Tunceli - Pülümür doğumlu...

9 Ocak 1990, İstanbul ölümlü...


"sizin hiç babanız öldü mü?
  benim bir kere öldü kör oldum"
dizeleriyle beni her defasında kalbimin en orta yerinden vurandır o. Kimse kör olmasın. Kimsenin babası ölmesin! Çevremdeki her babanın ölümünde gelir takılır dilime bu dizeler ve boğazımda demirden bir yumru oluşur yutkunamam, ağlarım.


' güzel hayat isteyen, 
güzel insan biriktirsin..''
diye yazmıştır ve ben de bunun gereği hep güzel insanlar biriktirmeye çalışıyorum.Şairin kendiside biriktirdiklerimdendir. İmge  ve aşk dolu şiirleriyle.


Aşk şairidir desem uygun olur. Kadın severdir, sigara sever, büyük şair olarak görmez kendini o kadar. 2.Yeni' nin en önemli isimlerindendir ayrıca. Üvercinka'yı duymayan yoktur sanırım; Güvercin Kanadı'nı...Sevdiği kadınadır Üvercinka deyişi...


Asıl adı Cemalettin SEBER'DİR.  Daha sonra ise Cemal SÜREYYA. En sonunda Cemal SÜREYA... Anlatılana göre soy isminde ki ''y'' harfini, arkadaşıyla girdiği iddiayı kaybetmesi sonucu çıkartmış ve  soy ismi ''SÜREYA'' olmuştur.


Cemal SÜREYA'nın ilgi çeken yönlerinden bir tanesi de imzasıdır. Adı ve soyadını yazarak attığı imzası tek kelimeyle muhteşemdir. Sigaraya düşkünlüğüyle bilinen Cemal SÜREYA'NIN imzası da -90 derece çevirip baktığınızda-  koca burunlu sigara içen şapkalı bir adama benzemektedir.

Bugün sosyal medyada yüzlerce dizesi gençlerin duygularına tercüman olmaktadır. Bu da onu daha tanınır kılmaktadır. Türkçeyi son derece güzel kullanan ve etkili bir dille şiirler yazan şairimiz tam bir sevda adamıdır. Şiirlerinden alıntılarla devam edeyim :

"okyanusta ölmez de insan,

gider bir kaşık sevdada boğulur." diye yazmıştır. En tanınan şiirleri "Keşke yalnız bunun için sevseydim seni" serisidir şüphesiz.  Bu şiirleri okuduğunuzda sırf bu yüzden seversiniz şairi bir de  şiiri...


"yürüyoruz bütünlemeye kalmış bir sessizlikte
keşke yalnız bunun için sevseydim seni"

Ne kadar da dile yapışan, akla takılan ve kalbe hoş gelen bir ifadedir bu! Sevgilinin en ufak belki de en zayıf yönü bile olsa sırf bu yüzden onu sevebilmek gerektiğini ima eder. Tek bir nişanesi olsa dahi sevgilinin şaire göre o nişane sevgiliyi sevmek için yeterli sebeptir.

Yeter ki  bahanemiz olsun onu sevmeye,

Şahanemiz olur onun her şeyi...


"On Üç Günün Mektupları" nın yazarı... Eşi rahatsızlanır  ve hastaneye yatırılır. Cemal SÜREYA'DA eşinin hastanede yattığı on üç gün boyunca ona olan hislerini dile getiren, ona yaşam sevinci aşılayan ve umut vadeden mektuplar  kaleme alır. Ve eşini ziyarete gittiği on üç gün boyunca yazdığı mektupları onun yastığının altına bırakır. Kadın iyileşmez mi sizce bunca mektuptan sonra? Teşhis de belli reçete de! Hani demişti ya bir şiirinde :

''umutta umut varsa
  umutsuzlukta da 
umut
 var'' Bazen bir şiir, bir mektup, bir hikaye; olmadı bir dize, bir satır, bir kelime belki de,  bize güç vermez mi, bize hayatı sevdirmez mi? Şairlerin böyle sihirli yanları var işte, direkte damardan tesir eden, ruha isabet eden...


En sevdiğim dizeleri şunlardır Süreya'nın

"Ben senin
Sevgilin, eşin, baban, ağabeyin, arkadaşınım.
Biri bitse biri kalır,
Seni hiç bırakmayacağım."
Kendimi bulduğum belki de ona çok daha yakın hissettiğim...


Bugün Cemal Süreya'nın ölüm yıldönümü... Şiirleri öksüz değildir, yetim hiç değil! Milyonlarca seveni var, okuyanı, paylaşanı...İlanı aşk edenleri var onun şiirleriyle, okuma aşkına düşenleri var, mecbur hissedeni var, alışanı var, onsuz yapamayanı var, edemeyeni...

"karşıdan karşıya geçer gibi sev beni;
önce bana,
sonra bana,
sonra yine bana bak.."
Her karşıdan karşıya geçişinizde ezberinizde olsun Süreya'nın bu şiiri... Çünkü şiir her yerde, yaşamın her yanında...


Yan yana olanlar okusun şunu, daha bir sevsin birbirini...

'' Yarın bizi beraber görenler: 'Kimdi o yanındaki? ' diye sorarlarsa, beni detaylı anlatma. Kısaca; 'Ömrümün geri kalanı...' dersin. ''


Can YÜCEL'İN Cemal SÜREYA'NIN ölümünden sonra söylediği''Aşk yok gayri memlekette Cemal Süreya  gideli beri.'' sözleri onun bırakmış olduğu boşluğu göstermek adına önemlidir.

Şairi rahmetle ve aşkla anıyorum.

( Sonrası İyilik Güzellik başlıklı yazı GürhanGürses tarafından 9.01.2015 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.