A. Şekil Yönüyle İnceleme

 

1. Romanın Adı                                        :SERENAT

2. Romanın Yazarı                                    :Zülfü LİVANELİ

3. Romanın Basıldığı Yer ve Tarih          :2011

 4. Romanın Yayınevi veya Yayımlayanı: Doğan Kitap

5. Romanın Ebatları

6. Romanın Sayfa Sayısı                           :484

 

1. Olayın Özeti   :  Romanın yazılışı yazar tarafından, Frankfurt Boston uçağında yazılmaya başlıyor. Bir çok adı olan;    İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler memuru olarak çalışan Maya adlı bir kahraman’ın Rektör tarafından Amerika’dan konuşmacı olarak Türkiye’ye gelen Profesör Wagner’in karşılaması, ağırlanması görevi ile Wagner’in Şile’ye gidip deniz kenarında keman çalması, soğuktan donmak üzereyken üniversitenin arabasının bozulması üzerine arabanın şoförü Süleyman ile yakın bir motele taşınır. Maya Wagner’i Pera Palas’a getirirken istihbarat takip etmektedir. Maya da farkındadır.

                Bu arada Maya, babaannesinden mühtedi (Din değiştirmiş) olduğunu, ermeni sürgününde Müslüman aileye emanet ediğini öğrenir. Maya Duran’ın ağabeyi de askerdir. Maya’nın ağabeyine durumu anlatınca ağabeyin bunu kabul etmediği ve Maya ’ya kanı bozuk dediği ilginçtir.

                Şoför Süleyman tamirci getirmek için gidince, Şile’deki motelde donmak üzere olan Wagner’i ölümden kurtarmak için soyunur Profesörü çıplak vücudu ile ısıtarak hayata dönderir. Ancak bu durumu gelip gören şoför Süleyman çevresinde yaygara eder. Bu şekilde bırakır İstanbul’a döner. Maya ağabeyinden yardım alır.   Wagner’i İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesindeki arkadaşı Profesör Doktor Filiz’e getirir. Wagner tedaviye alınır.

                Okuldaki işine gelince rektörün odasında kendisini takip eden istihbaratçılar tarafından ajanlık yapması istenir. Sonra üniversite adına İngiliz Konsolosluğunun resepsiyonuna katılır. Orada İngilizler de kendi adlarına casusluk yapmasını isterler. Evine döner. 14 yaşındaki Oğlu Kerem’in bilgisayarda Wagner’i araştırınca ajan olduğu fikri yerleşir. Nazilerin zulmünden kaçan bilim adamlarının Türkiye’ye kabul edilmeleri ve Yahudi hocaların Türkiye’de hizmet verdikleri ortaya konulmaktadır. İstihbarat raporlarına göre: Wagner’in kemanla mesaj verdiği bilgisini edinirler.

                Asıl mesele Wagner Almanya’da parlak bir asistan iken Yahudi Nadia’ya aşık olması onunla evlenmesi neticesinde; Nazilerin Wagner’e ve ailesine baskıyı artırmasını,  ailesi ile birlikte karar alıp istifa etmesi sonunda Türkiye’ye kaçmaya karar vermeleri ve Wagner’in çalıştığı Rektörlüğe yazdığı mektupta Adolf Hitleri eleştirmesi Alman olmasına rağmen Wagner’in de istenilmeyen kişi olmasına neden olur. Nadia ile Türkiye’ye doğru giden trene binip giderlerken tenin mola verdiği sınırda,  Wagner Nadia’nın ilacını almak için kompartımana gittiği sırada Naziler Nadiya’yı alırlar. Tren hareket edinceye kadar Wagner Nadia’yı kaçırdıklarını anlayamaz. Eşinin kaçırıldığını anladığında çok geç kalmıştır. Türkiye’ye gelir. Eşinin kurtulması için tüm çabaları harcar. Sauma gemisiyle Nadia İstanbul’a gelir ama İngilizler ve Türk hükümeti insanların karaya çıkmasını engeller. Motorunu tamir edip geminin Filistin’e gitmesini önerirse de İngilizler yine müsaade etmez. Gemiyi bir gün bir motor çekerek İstanbul Şile açıklarına çeker. Wagner, ertesi gün Şile’ye gider. Yüksek fiyatla bir motor kiralar gemiye gitmek için. Gemiye yaklaştıklarında gemi patlama ile havaya uçar. İnsanlarda parçalanır. Rusların gemiyi torpilledikleri konuşulur. Wagner’in asi hareketleri sonunda Türkiye’den sınır dışı edilme kararı verilir. Wagner de ABD’ye gider.

                …..

                Wagner, iyileşince Amerika’ya yolcu edilir. Wagner’e mihmandarlık yapan Maya Duran hakkında gazetelerde uygunsuz haberler yayımlanır. Seks ilişkisi kurduğu  üzerine. Üniversitede  hakkında soruşturma açılır ama Maya istifasını verir. Almanya’ya giderek, Wagner’in Serenat bestesi notalarını bulur Mavi ayla ilgili araştırmalar yapar. Almanya’dan Bodrum’daki ailesinin yanına gelir. Maya’nın şahsında Türk kadınlarının olası zorlukları öyküleri yer alıyor….

( Serenet başlıklı yazı acun06 tarafından 11.06.2014 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.