Aileden sorumlu Devlet Bakanı Sn. Fatma Şahin'in dikkatine;

Anneler, babalar;

Boşanırken 18 yaşından küçük çocukların velayetlerini alabilmek için yoğun çabalar gösterirsiniz de;

Velayetini aldığınız çocuklar üzerindeki haklarınızı ve sorumluluklarınızı ne kadar bilirsiniz?

Velayet: Reşit oluncaya kadar çocukları,  hukuki boyutta  temsil etmek, onların maddi ve manevi  haklarını  korumak,  terbiye ve himaye etmek,  meslek kazandırıp topluma hazırlamaktır.

Aile birlikteliği devam ettiği sürece çocukların velayeti doğal olarak  anne ve babaya aittir. Yani anne ve baba, çocuklarının  haklarını koruyacak, eğitimlerini ve meslek edinmelerini sağlayacak terbiye ve himaye  edecek ve onları topluma hazırlayacaklardır.

Himaye etmek Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre:

  • korumak, kayırmak, gözetmek.
  • Tehlikeye karşı denetimi altında bulundurmak, savunmak, müdafaa etmek.
  • Tehlikeli, zararlı durumları önlemek     anlamına gelmektedir.
  • Buradan anlaşılacağı üzere, velayeti altındaki çocukları himaye etmeyen  kişiler, görevini yapmamış demektir.  Görevi yapmayan veya görevi kötüye kullanan kişiler cezalandırılırlar.

    Ayrıca,

    Çocukların terbiye edilmelerinde ve eğitimlerinde ilk öğretmenler  "anne ve baba"  olduğuna göre; 

    Anne-baba öğretecektir çocuğa doğruları ve yanlışları.

    Birkaç gün evvel TV haberlerinde gördük, 11-12 yaşlarındaki  erkek çocuk,  bisikletiyle tali yoldan ana yola  90 derece açıyla son sür'at  fırladı ve oto yolda seyir halindeki kamyonetin altında kaldı. Ne büyük şans ki, kamyonet yavaş gidiyordu ve tekerlerin arasındaki boşluktan yaralı olarak çıkarıldı çocuk.

    Olayın hemen ardından çocuğun yakınları, akrabaları tanıyanları saldırdılar şoföre  bir kolunu kırıncaya kadar dövdüler adamcağızı.

    Şöför davacı oldu, sonucu merak ediyoruz, görüntüler çok net,  şöför suçsuz ve saldırganlar ceza alacak hem maddi hem de manevi olarak...

    Olayın öncesine gidersek, (gitmek zorundayız);

    Anne baba çocuklarına bisiklet alırlarken, bu bisikleti oto trafiğinin olmadığı sokaklarda kullanmak gerektiğini,  ana yolda  ise bisiklet yolunu kullanmanın zorunluluğunu, tali yoldan ana yola "fırlamaması gerektiğini" öğretmeleri gerekirdi.

    Bunu öğretmeyen analar babalar da görevlerini yapmamışlardır.

    Hukukun verdiği bir görevi yapmayanlar yine hukuk tarafından ceza almalıdırlar.

    Münevver Karabulut'un öldürülmesinin (3.3.2009)  üzerinden yaklaşık 5  sene geçti...

    Uzun zaman gündemde kalan ve geniş yankı bulan bu olaydan benim çok etkilenmemin sebebi: Münevver Karabulut'un  17 yaşında olması  yani henüz reşit olmamasıydı. 

    Ölümüne  hepimiz çok üzüldük anne ve babası mutlaka bizden çok üzülmüşlerdir çünkü "kurban"  edilen,  kızları  Münevver'di...

    O anne-baba zamanında kızlarına yeterli ve  gerekli yaşam  kaideleri öğretip toplumsal  hayatta olası riskleri varsayım olarak kızlarına telkin etselerdi,  bugün Münevver yaşıyor olacaktı.

    Bununla ilgili 24.7.2009 da yazdığım blog : http://blog.milliyet.com.tr/bu-bir-suc-duyurusudur/Blog/?BlogNo=193230

    11 yaşındaki oğlan, ağabeyinin düğününde  evdeki tüfeği oynarken saçmalar yüzünü parçalamış, defalarca ameliyat olmasına rağmen görüntü normale dönememiş. Yüz nakli bekliyorken şans yüzüne gülmüş! Ama ah aksilik!  Siyahi birine ait yüzü de kabullenmemiş haliyle. Bugün yirmibir yaşında hayatın baharında ama çok mutsuz...Olayın sebebi kim?  Anne ve babası...

    Bu sabah TV  haberlerinde öğretmen bir anne iki aylık bebeğini Gölcük'teki evinde yalnız bırakarak Adana'daki ailesinin yanına tatile gitmiş. Dokuz günlük tatilden döndüğünde bebeği hareketsiz! görünce doktora götürmüş. En az üç gün evvel bebeğin açlık ve susuzluktan öldüğü saptanmış...Öğretmen anne tutuklandı, muhtemeldir ki  cinayetten yargılanacak.

    Yapılan her hareketin bir bedeli vardır.

    Şimdi tekrar yazıyorum, masumları korumak adına  yine  tekrarlıyorum:

    18 yaşını doldurmamış çocukların başlarına gelen kötü olaylardan velayetini üslenen kişi veya kişiler  sorumludur. Üstüne basa basa söylüyorum ve yazıyorum ki bu kişiler cezalandırılmalıdırlar.

    Cezalandırılmalıdırlar çünkü;

    O küçücük taze fidanlara, o minik yavrulara,

    Toplum kaidelerini öğretmedikleri için,

    Olası riskleri anlatıp öncesinde uyarmadıkları için,

    Öz olarak velayeti altındaki çocukları "korumadıkları" için cezalandırılmalıdırlar.

    Anneler misafirlikte, çaylarını yudumluyorlar ve  dalmışlar koyu bir sohbete. Yandaki odanın açık penceresinden 4 yaşındaki  çocuk düşüyor ve  acı son...

    Evladına gerekli özeni göstermeyen lâkayt ve ilgisiz "o anne" cezalandırılmalı ki, diğer anneler ders alsınlar, başka minikler ölmesinler....

    Boşuna mı yaptırılıyor camlara çocuk kilitleri,  pencerelere, balkonlara ve terasa ferforjeler, hepsi çocukların güvenliği için.

    Titizlenen anneler, büyükanneler,  mutfakta ocağın ön kısımlarında değil, çocuğun ulaşamayacağı  arka bölümlerde yemek pişiriyorlar. (ben gibi)

    Kazalara sebep olabilecek kibrit, çakmak, makas, bıçak, tığ gibi yanıcı ve kesici nesneleri  bilhassa ilaçları  zor ulaşılan yerlere koyuyorlar.  

    Boşuna mı?

    Öz olarak:

    Çocuklarımızı önce Allah'ımız korusun ama ilerdeki yaşamlarında sakatlıklarıyla veya fiziki görünümleriyle mutsuz olmamaları için anne ve babalar olarak onları gözümüz gibi korumak  öncelikle insani sonrasında  hukuki  görevimizdir.

    Sizce de öyle değil mi?

    Selam ve saygılarla...

    Yurdagül Alkan.

    Not: Yukarıdaki bloğum Aile ve sosyal politikalar bakanı  Sn. Fatma Şahin'in resmi sitesine gönderilecektir.

     

     

    ( 18 Yaşından Küçüklerin Başına Gelen Kötülüklerden Anne-babalar Ceza Almalı başlıklı yazı Gülalkan tarafından 22.10.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
    Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.