Türk edebiyatında biyografilerin yeri çok azdır.Aslında başarılı kişilerin tecrübelerinden faydalanmak , gerekir.Zira tecrübe önce test eder sonra öğüt verir.

OKTAY SİNANOĞLU`nun Türk Anştaynı adlı kitabını okumak keyif verdi. Hayat tecrübelerinden faydalar edindim.
Elif Şafak; her okurun okuduğunun yorumunu önemsiyor faklı okuyucuların aynı eseri okudukları halde farklı yorum yapmalarından memnuniyet duyuyordu.

Benim de çok değer verdiğim,bilim adamlarından Oktay Sinanoğlu: Yirmialtı yaşında Prof. Olmuş, 2000'li yıllarda Türkiye`ye dönüş yapmış. Ülkemiz için gerekli uyarılarda bulunmuştu. Özellikle "Hedef Türkiye" "Bye Bye Türkçe" okunması gereken kitaplarından bazılarıdır.

Sinanoğlu'nun ülkemizde bilimin neden gelişmediğini kendi yaşamından örneklerle açıkladığı bu kitapta hem baş döndürücü bir kariyer öyküsü hem Türkiye gerçeklerinin yansımaları var. Sinanoğlu şöyle diyor: 'Halkın tarihine, diline, Osmanlı atalarımıza, inançlarına, binlerce yıllık Asya kökenli insani değerlerine, geleneklerine yabancılaştırması, hatta düşman ilan edilmesi, sonunda kafalar hazır hale gelince de ülkenin yağmalanması her gün hız kazanıyor."

Benim özellikle Türk Aynştanı adlı kitabında, Japonlar ile Türklerin ortak noktası; bizim tefekkür, onların Mono no Avare dedikleri ;tabiatın içindeki özü görüp hissetmek kısmı oldu.Mehtabı seyretmek, denizi dalgaları, güneşin doğuşunu,batışını,yakomozları seyrederken duyulan hüzün.Ya da temaşa, tefekkür.Bu duyguya bizim türk müzüğinde çok rastlarız..Bu hüzün marazi değil garip bir zevk veren hüzündür.Asla melankoli değildir.

İnsanoğlu bu meraklı sezişler sayesinde ilimde ilerledi.Romantizm ve realizim akımını ,bilimi besleyen unsurlardı.

Uçakların tekamül edilmesinde bu sezişlerin payı var. Tabiatdaki yaratılan varlıkları incelediğimiz zaman olayların gelişimini öğrenmekde zorlanmıyoruz.

Bakmak ve yaratılan varlıkları incemek bizi şöyle bir tekamüle sonucuna götürüyor; uçakların iniş esnasında iniş ayakları leylek ayağı gibi uzun olmasını düşünen ilim adamları iniş işini kolaylaştırmışlar.
Yine bu bakış açısıyla arıların peteklerindeki dayanıklılık dan etkilenerek fiber kullanılarak daha hafif koltuk yapılmış böylece uçak hafiflemiş daha sağlıklı bir yapıya kavuşmuş.

Daha sonra balinalardaki hızından etkilenen ilim adamları; balinadaki dış zar sayesinde hızlı haraket ettiğini tesbit etmişler ve o zarın aynısını uçakların dış kısmına uyğulayarak hızlı bir yapıya kavuşmuş.

Aslında biraz tuhaf karşılanan romantizm realizme hizmet etmişdir.İlim bu yaratılan özü görmek suretiyle tekamül etmiştir.
Romantizm mi hafife almayalım.O var olmanın özgür bir ruh halidir.
( Monono Avare, Romantizm ,realizm Ve Tefekkür başlıklı yazı M.Filizman tarafından 29.01.2013 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.