DNA’nın vazifesi ve önemi nedir?

DNA molekülünün bir bölümü olan her bir ‘gen’ insan vücudundaki belli bir özelliği kontrol eder. Canlının vücut şekli, her organına ait iş bölümü ve bu organların çalışma düzenleri, hücre içinde üretilmesi gereken proteinlerin genetik kodları, üretilecek proteinlerin miktar kontrolleri (gen regülasyonu) gibi canlının hayatını devam ettirmesi için gereken şeyler DNA üzerinde planlanmış, kodlanmıştır.
DNA’nın hücredeki yeri
İnsan hücrelerinde bulunan DNA yaklaşık 3 milyar baz çiftinden oluşmuştur ve yaklaşık 1 metre uzunluğundadır. Bu 1 metre uzunluğundaki polimer, gözümüzle bile göremediğimiz küçüklükteki hücrenin çekirdeğinde saklanmaktadır. ‘Histon’ denilen proteinlere sarılarak paketlenip kromozomları oluşturan DNA bulunduğu küçücük yerde olduğu gibi durmamakta, gerekli olan gen bölgeleri enzimler vasıtası ile açılıp kodların MRNA (messenger ribonükleik asit) denilen bir başka molekül vasıtası ile kopyaları çıkartılıp, bu kopya vasıtası ile proteinler sentezlenmektedir. Gerekli bölge bu şekilde okunduktan sonra DNA zinciri yine eski paketli haline dönmektedir. Ancak bir düşünün aynı anda bir değil belki onlarca farklı bölgeden DNA açılıp, gen şifreleri okunup yine kapatılmaktadır. Bir iplik yumağı düşünün ki, bu yumağın ortasından, başından sonundan bir yerleri aynı anda açılsın, sonra yine intizam bozulmadan sarılsın bu mümkün mü? İşte bu imkânsız gibi görünen olay her an, her canlının her hücresinde hatasız, kusursuz, mükemmel bir şekilde üstelik cansız atomlar, moleküller elleriyle yaptırılıyor.

AND = DNA

Şimdi, üç harften oluşan bu iki kelime üzerinde, biraz felsefik ve hayali düşüncemizi yazmak istedim. Türkçede “AND” = “YEMİN” anlamına geliyor. Yemin edildikten sonra, hem maddi ve hem manevi anlamda; çok büyük bir sorumluluk ve değişmesi imkânsız, vazgeçip bozulması da olanaksız ve çok ağır sorumluluklar taşıyan, bozulduğunda ise bu dünyada ağır suç işlenmiş kabul olunan ve manevi âlemde ise çok büyük cezaları vardır. Yemin, yani “AND” etmek, onu yüce yaratan Allah’ı da zikrederek ve şahit kılarak; söylediği sözün, anlattığının ve yapacağı şeyden emin olunmasını sağlamaktır. Yani bunun hiç değişmeyeceği ve sağlam olacağına, her ne ise oda odur. Peki, bu “DNA” da yanlış tespit veya emin olunmayan bir şey var mıdır? Tabî ki, yoktur. Bende, bu iki kelimenin anlam ve özelliğini düşünürken, bu açıklama ve benzeti aklıma gelmiştir. O zaman biz Türk Milletinin “AND” içmesinin ne kadar önemli ve sağlam bir söz vermek olduğunu düşünüp atalarımla (ırkçılık anlamında değil) sadece, önem ve temiz, sağlam yüreklilik anlamında onur duydum. Mustafa Kemal Atatürk’ün, o önemli sözünü de söylemeden geçemeyeceğim; “NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE”

* * *
Bir rivayete göre Türk ismi Hz. Nuh'un oğullarından Yafez'in oğlu Törük'ten gelmektedir. Birçok kaynakta Yafez Türklerin atası olarak kabul edilmektedir.
Hatta “İsra” suresinin bir ayetinde İsrailoğulları için (biz Nuh'un çocuklarını sizlere koruyucu olarak gönderdik) der. Yani tarih boyunca Yahudilerin, ne zaman başı sıkışsa Türk Milleti'ne sığınmıştır. Yani Türklerin soyu Hz. Nuh'a kadar dayanmaktadır.


* * *
AND: Yemin. ~ içmek: Yemin etmek. Yemin, ahit, söz verme.
YEMİN: Sağ taraf, sağ el ele tutuşarak, Allah'a bağlılıklarını bildirerek,
Allah'a ve birbirlerine söz vererek ahitleşmek Mübarek Sözü Allah'ı (C.C.) zikrederek kuvvetlendirmek.
FELSEFE:Varlık, evren, insan ve bilgiyle ilgili düşüncelerin bütünü; evreni, dünyayı, yaşamı yorumlama biçimi, dünya görüşü, ideoloji.
bir bilimin ya da bilgi alanının temelini oluşturan ilkeler bütünü; bir konuda soyut düşünüş.
Bir filozofun, bir felsefe okulunun, bir çağın öğretisi.
Felsefe öğrenmenin, felsefeyle uğraşmanın, felsefe yapmanın “olmazsa olmaz” bir koşulu var:
“Düşünce Özgürlüğü…” Düşünce özgürlüğünün olmadığı yerde felsefe yeşermez.
Çünkü felsefenin temelinde sorgulama, eleştirme ve tartışma yatıyor.
Felsefenin gerçek amacına ulaşması için, her türlü düşünceye saygı duyulan bir ortam gerekli.
ZİKİR: 1.Anma, söyleme, sözünü etme.
2. Dinibir tarikata bağlı olanların tanrı'nın adını art arda söylemesi: zikir çekmek.
( And=dna başlıklı yazı Alem-i Sır tarafından 7.12.2012 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.