Günümüz Almanyasının (2. Dünya Savaşı sonrası) temellerini atan ilk devlet adamının kısa bir hayat hikâyesini sizlerle paylaşmak istedim. Söze şimdiki Almanyanın temel yapısını anlatarak girmek istiyorum; Almanya Avrupa Birliği (EU) üye ülkelerinin çoğu ile siyasi sistemin temel özelliklerini paylaşıyor. Hükümet sistemi parlamenter demokrasiye göre belirleniyor. Yani hükümet politikasını cumhurbaşkanı değil, hükümet başkanı ve bakanları belirliyor. Dünyanın ve Avrupa’nın güçlü ülkesi bu konuma gelene dek hangi aşamalardan geçti bunu az veya çok hepimiz biliyoruz. Almanyanın siyasi tarihi mücadele, başarı bazen de kan ve gözyaşı ile doludur. 1. ve 2. Dünya savaşları, imparatorluk, cumhuriyet ve Nazizm hepsi Almanyanın gerçeği. İşte yenik Almayanın yıkık Almayanın yeniden hayat bulması için uğraşan çabalayan devlet adamlarından biri ve onların bence en önemlisi, Theodor Heuss 31.1.1884-12.12.1963 yılları arasında yaşamış Alman bir siyasetçi. 2. Dünya savaşı sonrası Almanyasının ilk devlet başkanı. Sanat ve siyaset eğitimi almış bir gazeteci. 1910 yılında İlerici Halk Partisi, 1920'de de Alman Demokratik Partisi'ne (DDP) girmiştir. bu partiyi *Reichstag' da temsil etmiştir ( 1924- 1928, 1930- 1933). Yazdığı ''Hitlers Weg'' isimli kitabı Nazilerin gazabından kurtulamaz. Hitler'in iktidarı boyunca **Nazi karşıtı liberal çevrelerle ilişkisini sürdürmüş. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Württemberg hükümetinin eğitim bakanı ( 1945- 1946), sonra Alman Hür Demokrat Partisi (FDP) lideri oldu. 12 Eylül 1949'da Federal Almanya Cumhuriyeti başkanı seçildi, 1954'te ikinci kez bu göreve seçildikten sonra 1959'da yerini Heinrich Lübke'ye bıraktı. 1963 yılında da yeniden inşası için ter döktüğü Almayanın ve Almanların kalbindeki yerini aldı.

Biz de tüm Almanların ve dünyanın unutulmaz bu ismini saygı ile bir kez daha anıyoruz.

*Reichstag, Adolf Hitler`in Almanya` nın başına geçişine kadar Alman parlamentosunun toplandığı yerin ismidir.

**Nazi, Adolf Hitler''in kurduğu Nasyonal Sosyalist Parti’ye halk tarafından verilen isim. Nazi kelimesi, köken olarak National ve Socialism kelimelerinden meydana gelmekteydi.

( Nazional Sozialistische Ve Theodor Heuss başlıklı yazı eyyup tarafından 9.07.2011 tarihinde sitemize eklenmiştir. Sitemizde yayınlanan eserlerin hukuki sorumluluğu , kullanılan materyaller ve yazının içeriği yazarlarına aittir.İzin alınmadan kaynak gösterilse bile sayfamızdaki eserler başka yerde yayınlanamaz. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. )
Okuduğunuz Yazının Site Kurallarını İhlal Ettiğini Düşünüyorsanız, Site Yönetimine Bildirmek İçin Tıklayınız.
 

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu

EdebiyatEvi.Com | Edebiyat ve Kültür Platformu